Vlnr: Marieke Frank, Johan Klein Gunnewiek en Henny Garstenveld. Foto: Barbara Pavinati
Vlnr: Marieke Frank, Johan Klein Gunnewiek en Henny Garstenveld. Foto: Barbara Pavinati (Foto: )

Grolse Wanten permanent in tentoonstelling Stadsboerderij

'Onze doelstelling is om de Grolse Want in leven te houden en niet als een museumstuk in een vitrine te laten liggen'

Door Barbara Pavinati

GROENLO- Het was een ochtend vol traditie. Met mannen met Grolse Wanten-vlinderstrik in Grolse Wanten-tenue, hun trouwe breisters, vrouwen van de Senioren Handwerkclub en andere genodigden. Zij kwamen op zaterdag 9 november samen in 't Belegh van Grol waar een officieel samenzijn was ter voorbereiding op de opening van de permanente tentoonstelling van de Grolse Wanten in de Stadboerderij.

Na een gezamenlijk kopje koffie geeft Erik Mentink het woord achtereenvolgens aan de voorzitter van de sociëteit van Grolse Wanten Johan Klein Gunnewiek, wethouder Marieke Frank en leidster van de Senioren Handwerkclub Thea ten Dolle. Marieke Frank: "De Grolse Want is steeds meer onlosmakelijk verbonden met Groenlo. We treden veel meer naar buiten om hem te laten zien. De huisvesting voor de tentoonstelling was een zoektocht, maar dankzij de samenwerking met de Stadsboerderij is het gelukt. Dank aan alle vrijwilligers die dit voor elkaar hebben gekregen." Na de verschillende praatjes is er weer koffie en daarna wandelen de sprekers en de aanwezigen naar de Stadsboerderij aan de Noteboomstraat. Daar openen Frank en Klein Gunnewiek de tentoonstelling door een rode doek van een reclamebord af te trekken.

Lijst van Immaterieel Erfgoed
Twee jaar geleden zijn de Grolse Wanten toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Erfgoed. Daar is door de Sociëteit hard voor gelobbyd. Pr-man van de sociëteit Rudy Koppelman: "Onze doelstelling is om de Grolse Want in leven te houden en niet als museumstuk in de vitrine te laten liggen. Als voorwaarde stelde het Immaterieel Erfgoed dat er een vaste tentoonstelling kwam en er een film over de traditie werd gemaakt. Aan voorwaarde één is nu voldaan. Aan de film wordt gewerkt. Er komen ook hele grote Grolse Wanten-klompen bij de VVV te staan, waar bezoekers van Groenlo mee op de foto kunnen."

Expositie
Erik Mentink is de kartrekker van de hele expositie. Hij heeft er veel voor moeten regelen. Zo is er een expositiewand gemaakt en hebben ze hulp in moeten schakelen om de verwarming te verleggen. De expositie moest ingericht worden met geschiedenisborden en paspoppen. Ook staat er een vitrine met allerlei artikelen geïnspireerd op de Grolse Wanten. Van smartphonehoesje tot eierwarmer.

Breien
Er zijn twee groepen vrouwen die Grolse Wanten breien: de vaste breisters, zij breien een rode punt in de ster, en de Senioren Handwerkclub, die een witte punt in de ster breien. Agnes Kolkman is al vanaf het begin breister van de sociëteit. Ze vindt het breien leuk: "Ik wil de Grolse Wanten niet verloren laten gaan en vind het leuk dat er een expositie komt. Zo kunnen wij er meer bekendheid aan geven." Liny Withag zit bij de Senioren Handwerkclub en breit al 25 jaar Grolse Wanten. "Een keer in de veertien dagen komen we met de breiclub samen. Je kan als je wilt een handschoen per dag breien. Ik brei niet alleen op de club, maar ook thuis".

Bezichtigen
De tentoonstelling kan gelijk bezichtigd worden en oogst bewondering van de aanwezigen. Henny Garstenveld, beheerder van de Stadboerderij, draagt de tentoonstelling een warm hart toe: "Het trekt voor ons ook weer mensen!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!