Er wordt volop gewerkt aan de nieuwe bijenstal/educatieruimte op de Grolse Weiden.
Er wordt volop gewerkt aan de nieuwe bijenstal/educatieruimte op de Grolse Weiden. (Foto: Kyra Broshuis)

Bijenstal en educatieruimte op Grolse Weiden

GROENLO - Stadspark De Grolse Weiden is volop in ontwikkeling. Ravott’n is een groot succes en momenteel wordt er volop gebouwd aan een bijenstal. Aan de Halve Maanweg, tussen de oude begraafplaats en woonwijk het Blik, bouwt De Vuurschuur uit Lievelde aan een mooie houten stal. De stal heeft al één vaste gebruiker en dat is imker Stephan Damman van Imkerij Grol.

Klaar vóór het bijenseizoen
“In de visie voor de Grolse Weiden werd al gesproken over een bijenstal. Dat is echter nooit van de grond gekomen”, vertelt Damman. “Twee jaar terug heb ik toen een plan ingediend bij de gemeente én de klankbordgroep met mijn ideeën. Afgelopen januari is het plan goedgekeurd door de klankbordgroep en heb ik een compleet plan inclusief begroting ingediend bij de gemeente. De verwachting is dat de stal voor het nieuwe bijenseizoen klaar is voor gebruik.”

Drie generaties
Damman is de derde generatie van imkers in zijn familie. “Ik leerde het vak van mijn vader en hij weer van opa. Ruim twaalf jaar ben ik er nu mee bezig en mijn vader helpt me, de rollen zijn nu omgedraaid!” Damman volgde de basiscursus Imkeren en rondde onlangs de lerarenopleiding af zodat hij nu zelf cursussen kan geven. “Dat is ook precies wat ik voor ogen heb met de bijenstal. Het gaat om educatie, ik wil me richten op jongeren vanaf twaalf jaar. Ja, ook mijn eigen kinderen heb ik kennis laten maken met het vak, wellicht zit de vierde generatie er aan te komen.”

Andere gebruikers van harte welkom
De ruimte in de nieuwe bijenstal kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden maar het mooiste is als het met natuureducatie te maken heeft. “Zo kunnen er bijvoorbeeld groepen komen om nestkastjes te maken of vetbollen. Ook andere partijen kunnen gebruik maken van de stal. Bijvoorbeeld biologieles op locatie. De ruimte is van de gemeente.” Zelf gaat Damman er uiteraard bijenvolken houden. Op de bekende manier maar ook op natuurlijke wijze. “Dat is zo mooi. Ik ben nu in de gelegenheid om een zogenaamde klotzbeute te maken van een grote holle eik. Een klotzbeute is een stuk verticale boomstam dat is uitgehold en waarin aan de voorkant een vlieggat voor de bijen zit. Door niet alle raten bij het wegnemen van de honing uit de klotzbeute te nemen, en door dat in het late voorjaar te doen, worden de raten weer keurig hersteld en kan zo'n volk in principe "eeuwig" mee. Zo ging het vroeger ook. Ik wil mensen vooral bewust maken. Je hoort veel over bijen redden maar je moet geen bijen houden puur om ze te redden. Je kunt veel beter zorgen voor een grote biodiversiteit. Daar zijn alle bestuivers en andere organismen mee geholpen, niet alleen de bijen.” Voor de volken in het stadspark kiest Dammen voor ‘vriendelijke’ bijen. “De ene soort is wat defensiever dan de ander. Ik zit straks op publiek terrein en ga me richten op educatie; daar kunnen we geen hele defensieve bijen voor gebruiken.”

Vrijwilligers gezocht
Dammen bouwde de afgelopen tijd al een pool van vrijwilligers op. “Er komt veel bij kijken. We willen met de hele omgeving aan de gang; er komt een hoogstamboomgaard. Zo’n echte oude bongerd met zeldzame fruitrassen die hier vroeger ook voorkwamen. Het wordt een soort kampenlandschap; kleine stukjes grond omheind met meidoornhagen. Net als vroeger.” Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom, zo laat Damman weten. “De hele binnenbouw doen we zelf met vrijwilligers. Er is nog een boel te doen. Mensen die gebruik willen maken van de ruimte kunnen zich melden. Dat mogen overigens geen commerciële activiteiten zijn. Voor de inrichting zoek ik nog opgezette dieren (inheems), microscopen, loepen en pincetten, oude natuurtijdschriften. Eigenlijk is alles wat met natuureducatie te maken heeft welkom.”

Er zullen in de loop van het jaar diverse activiteiten ontplooid gaan worden waaronder een honingslingerdag en de landelijke open imkerijdag. Mensen kunnen straks ook spontaan binnenkomen als Damman aan het werk is in de bijenstal. Daarvoor zal er beschermende kleding komen te hangen voor kinderen en volwassenen zodat zij ook mee kunnen kijken naar de handelingen die er worden verricht. Een afspraak voor een rondleiding of uitleg op een instelling/school behoort ook tot de mogelijkheden.

Wilt u meehelpen? Stephan Damman is bereikbaar via email: post@stephandamman.nl of telefonisch op 06-38134087.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!