De leden van de midwinterhoorngroep Lievelde. Foto: Edgar Vieberink
De leden van de midwinterhoorngroep Lievelde. Foto: Edgar Vieberink

Midwinterhoornblazen uit liefde voor traditie

Algemeen

LIEVELDE - Nog even en dan mogen ze hun klanken laten horen. Vanaf de eerste advent tot Driekoningen mag er buiten geblazen worden. De clubleden van de Midwinterhoornblazers Lievelde zijn begin november begonnen met hun wekelijkse oefenavond, binnen uiteraard, want de traditie vasthouden is waar het om gaat. Die traditie zit boordevol regels en oude ambacht en dat is precies wat het midwinterhoornblazen zo mooi maakt, als het aan de Lieveldse club ligt.

Door Dinès Quist

"De traditie rondom de 'signaalhoorn' is heel boeiend," aldus midwinterhoornblazer en –bouwer Edgar Vieberink. "Er mag alleen buiten geblazen worden vanaf zaterdag 16.00 uur voorafgaand aan de eerste advent tot aan Driekoningen. Je zult ons er niet op betrappen daarbuiten te blazen, dat doen alleen 'de wilden'."
Niet alleen traditieliefhebberij is wat de blazers bindt. "Het is vooral gezellig om samen te zijn met gelijkgezinden en kennis en ervaring te delen," aldus Vieberink. Daar is niks aan gelogen want de koffie vloeit rijkelijk op de tweede repetitieavond van het seizoen. Af en toe lopen een aantal blazers naar de hal en klinken er achter de gesloten deur melancholische midwinterhoornklanken.

Midwinterhoorns maken
Het zelf maken van de signaalhoorns hoort ook bij de traditie. Vieberink heeft er al 35 in allerhande houtsoorten op zijn naam staan, vervaardigd middels verschillende authentieke technieken. "60 tot 80 uur ben ik met zo'n hoorn bezig en ik weet pas welke klank die maakt als ie klaar is. Als ik pech heb komt er nauwelijks geluid uit, dan gaat ie in de kachel." Menig clublid speelt op een door Vieberink gebouwde hoorn. De midwinterhoorn-traditiefanaat probeert de oude gebruiken zoveel mogelijk in ere te houden. "Vroeger gooiden de boeren hun hoorns wel eens in de paardenpis, om een mooie diep kleur te krijgen, maar dat doe ik ze niet na hoor," vertelt hij lachend. 

GelreFM maakte een reportage over de hobby van Edgar Vieberink. Bekijk hem hier.

Voorloper van de smartphone
"Midwinterhoorns zijn de voorlopers van onze mobieltjes," vertelt clublid Johan Luttinkholt. "Als er vroeger een boerenzoon of –dochter werd geboren, pakte de boer zijn midwinterhoorn en kon men een paar kilometer verderop horen dat er gezinsuitbreiding was. Maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoorn gebruikt, om noabers en onderduikers te waarschuwen. Hier in de grensstreek werd de hoorn veel gebruikt om smokkelaars te waarschuwen voor de politie." De midwinterhoorn kent een lange geschiedenis maar oubollig is hij allerminst, dat bewijst de jongste telg van de Lieveldse Midwinterhoorngroep, Nika Wouters.

Gelders jeugdkampioen
Met haar 13 jaar is Nika veruit het jongste clublid. Van haar opa leerde ze midwinterhoornblazen en dat doet ze niet onverdienstelijk want afgelopen december werd Nika Gelders jeugdkampioene in Zwiep. "Ik vind het leuk om steeds nieuwe tonen te ontdekken," vertelt de zelfverzekerde Nika. "Van mijn zusje moet ik op mijn kamer oefenen, ze vindt het geluid irritant." Of haar zusje het leuk vindt of niet, Nika moet nog even oefenen want de komende tijd staat een reeks aan optredens gepland. Op de eerste zaterdag dat er geblazen mag worden gaan alle remmen los en verspreidt de Lieveldse midwinterhoornclub zich in kleine groepjes in de omgeving. Hun mystieke klanken zullen door de dorpen galmen, als teken dat het midwinterhoornseizoen is aangebroken.

Agenda
Wie de Midwinterhoorngroep Lievelde live wil horen blazen kan daarvoor terecht op de volgende data: Eerste adventsdag (1 december) Midwinterhoornwandeling Zieuwent; 8 december: Let it Snow Lichtenvoorde; 15 december Midwinterhoornwandeling Lievelde en 27 december Lichtjesroute Holterhoek.


Facebook: @midwinterhoorngroeplievelde

Nika Wouters met rechts op tafel de trofee. Foto: Dinès Quist,
Nika Wouters (met gele sjaal) te midden van een aantal clubleden. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant