Jan en Nico met de Tröntjesband. Foto: Mark Ebbers
Jan en Nico met de Tröntjesband. Foto: Mark Ebbers

Jan en Nico winnen opnieuw Tröntjesfestival

'Dree dage carnaval' het nieuwe tröntje van de Knunnekes

Door Mark Ebbers

GROENLO - 'Dree dage carnaval', dat is de titel van het nieuwe tröntje van de Grolse Knunnekes. Jan Klein Gunnewiek en Nico Ressing prolongeren hiermee hun titel: vorig jaar wonnen ze het Tröntjesfestival met 'Het Licht-en-voor-de stad' (over de schrijfwijze hiervan is niet iedereen het eens), dit jaar pronkte hun creatie 'Dree dage carnaval' na het optellen van de punten van de vakjury en de publieksjury bovenaan de eindrangschikking. Het winnende duo, muzikaal actief bij de Muziekvereniging Groenlo (MVG), mocht dus opnieuw de Chris Muetstege bokaal mee naar huis nemen. Marcel Loff, dirigent van de MVG, is mede-componist en arrangeur van het nummer. De Tom Smits Muzieknoot, de aanmoedigingsprijs, ging naar de inzending 'Carnaval in Grolle', een dancenummer van Rob Steuber met tekst van Henri Walterbos.

Jan en Nico brachten hun lied maandagavond bij De Lange Gang zelf vocaal voor het voetlicht, ondersteund door de Tröntjesband en door een aantal percussionisten van de MVG. Bij 'Carnaval in Grolle' bediende Rob Steuber de 'danceknoppen' en verzorgde Michelle Rotink de vocalen, ook hier met de band als fundament.

Vakmanschap
De Tröntjesband, toepasselijk opgesteld voor de muur met 'Vakmanschap is Meesterschap', had in zeven weken tijd in totaal zes nummers ingestudeerd. De band bestaat uit bassist Christof Elsinghorst, toetsenist Michel Hoitink, drummer Thijs van der Heijden, zanger/gitarist Tim Ebbers, zangeres Noël Versteegen-Ebbers en de blazers Hans Zwijnepoel, Mike Wittenbernds en Pascal Roerdink.
'Altied wat in Grolle' was de inzending van Peter Wekking. De oud-winnaar zong zelf live zijn wals, waarvoor hij de tekst alleen schreef en de muziek samen met Tim Ebbers. Het blaasarrangement is van Sander Zweerink. Patrick Reesink is componist en tekstschrijver van het swingende 'Veur 't altoar', met een blaasarrangement van Hans Zwijnepoel. Het nummer verhaalt niet al te politiek correct over Grolse deerntjes: 'Ze doot een striksken in 't hoar en mooie balsjes an / Ze toont iets te völle bloot want zee wilt an de man / Ze doot wat odeklonje op en kleurt heur lipjes rood / Ze poesjt de borstjes iets umhoog, dan liekt ze lekker groot'. De derde inzending was een nummer uit eigen keuken: een tekst van Tröntjesfestival-organisator Henri Walterbos (Wally), muziek van Tröntjesbandleider Tim Ebbers en een blaasarrangement van Tröntjesblazer Pascal Roerdink. 'As 't woensdag is' is een nummer met een wat weemoedige sfeer, over het verlangen naar het volgende carnaval dat op Aswoensdag alweer begint: 'Mien heufd vol met punaises, An mien lief effen gin polonaise / Ik hol de portemonnee op kop, Gin rooien dallie, helemoal nop / Ach wat kan 't verrekken, wat ha'k schik en plezeer / Volgend joar, joa, dan goa'k weer'. Patrick Pos - die de avond ook presenteerde - schreef tekst en muziek van 'Op 't fietske', ook hier tekende Hans Zwijnepoel voor het blaasarrangement. Patrick zong het folky nummer zichzelf begeleidend op de akoestische gitaar en - zoals bij alle nummers - met de muzikale backing van de band. 'Mien heudjen op, mien jesken an, en dan geet 't zo vandan / Met mien fietsken ri-j ik deur de stad / De bakker an mien rechterzi-j, bakt zien breudjes broen en bli-j'; op de fiets door Grolle, dan vindt hij alles wat hij nodig heeft. 'Dree dage carnaval' van Jan en Nico is een swingende samba met een tekst die bol staat van onvervalst Grols chauvinisme - het hoofdthema van alle teksten deze avond. De serie van zes liedjes werd afgesloten met 'Carnaval in Grolle'. Rob Steuber speelde al jaren met het idee om een dancenummer als tröntje in te zenden en dit jaar kwam het ervan. Het was een verrassende staart van een muzikaal gevarieerde serie.

Oorwurmgehalte
De vakjury bestond naast Grollenaren Kyra Broshuis en Ton Tijdink uit Eric van den Berg van Omroep Gelderland. Eric lette vooral op het oorwurmgehalte, Ton ging voor het extra laagje en Kyra wilde vooral zichzelf herkennen in een nummer. Hun uitslag telde voor de helft mee, de andere helft was voor de publieksjury, die elk nummer kon beoordelen met een cijfer van 1 tot en met 10. Beide juryresultaten werden omgezet in een ranglijst (6 punten voor het lied met de meeste punten, 5 voor nummer 2, et cetera); die punten werden bij elkaar opgeteld en leverden de totaaluitslag. 'Dree dage carnaval' werd dus eerste en is het officiële Grolse carnavalsnummer van de Knunnekes dit seizoen, de tweede plek was voor 'Op 't fietske' en 'Altied wat in Grolle' legde beslag op de derde plek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!