Mondial 2019 WK winnaars worden gehuldigd door Burgemeester Bronsvoort. Vlnr: Walter Hoenderboom, Cor Bennink, Frans Harbers, Annette Bronsvoort, Bas Reukers en Martijn Staverman.
Mondial 2019 WK winnaars worden gehuldigd door Burgemeester Bronsvoort. Vlnr: Walter Hoenderboom, Cor Bennink, Frans Harbers, Annette Bronsvoort, Bas Reukers en Martijn Staverman.

Burgemeester huldigt winnaars WK-vogelwedstrijd

Algemeen

LICHTENVOORDE - Vijf vogelliefhebbers, van vereniging De Gevleugelde Zanger Lichtenvoorde, vielen in de prijzen tijdens 's werelds belangrijkste vogelwedstrijd 'Modial'. Vrijdag 15 november werden zij in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse onderlinge clubwedstrijden van hun eigen vereniging. Het vijftal werd verrast met een bezoekje van burgemeester Bronsvoort en ontvingen uit haar handen bloemen en felicitaties.

Door Dinès Quist

Luid gekwetter van honderden vogeltjes klinkt als welkomstlied voor de leden van De Gevleugelde Zanger en de burgemeester, tijdens de clubcompetitie afgelopen vrijdagavond. De bonte verzameling van allerhande vogeltjes vult de helft van het zaaltje 'De Blauwe Doffer'. Hun eigenaren zitten in de andere helft en worden aangenaam verrast door een bezoekje van de burgemeester. Onder de leden zitten vijf winnaars, die op het WK Vogelwedstrijd van afgelopen januari, met mooie prijzen naar huis gingen. Hoewel het WK al even geleden plaatsvond worden zij tijdens de clubwedstrijd in het zonnetjes gezet. Burgemeester Bronsvoort huldigde de winnaars met bloemen en een waardebon. "Een waar staaltje vakmanschap", noemt zij de prestatie van de winnaars. Bovenal spreekt zij haar bewondering uit over de verbondenheid en gedrevenheid van de leden die hun liefde voor vogels delen.

Welzijn vogels belangrijker dan winst WK
Tussen de ruim 25.000 vogels uit 26 landen op het WK Modial 2019, zaten de vogels van de vijf winnende clubleden van de Gevleugelse Zanger. Het WK werd gehouden in de IJsselhallen in Zwolle, reden voor hen om hun allermooiste vogels te laten keuren. Walter Hoenderboom won met zijn 'rode druppel Astrilde' goud en brons. "Het voordeel van het WK in Nederland is, dat je de vogels maar een paar dagen kwijt bent. Gaan ze naar het buitenland dan ben je ze veel langer kwijt. Dus ik dacht dit jaar, ik doe mee." Dat bleek niet onverdienstelijk want, hoewel hij nog niet eerder aan het WK meedeed, verraste hij zichzelf door maar liefst twee prijzen in de wacht te slepen. Toch is Hoenderboom niet euforisch over zijn prestatie. "Ik vindt het gewoon mooi om met vogels te werken en met de clubleden deze passie te delen. Het beste voor de vogels is, dat ze de ruimte hebben. Tijdens wedstrijden moeten ze in een heel klein kooitje zitten, dat vindt ik zielig."

WK-winnaars
Hoenderboom is niet de enige die het beste voor zijn vogels wil. De zaal is gevuld met gelijkgezinden. Frans Harbers bijvoorbeeld. Voor de zesde keer deed hij mee met het WK. Dit jaar won hij maar liefst twee keer goud voor zijn kanaries. Al sinds 1977 kweekt hij vogels, kent inmiddels de fijne kneepjes van het vak, is keurmeester en deelt zijn ervaring graag met andere vogelliefhebbers. De andere winnaars waren: Frans Harbers, twee goud met kanaries; Walter Hoenderboom, één goud en één brons met rode druppel astrildes; Cor Bennink, één zilver met stam loodbekje; Martijn Staverman, één zilver met catharina-parkiet en Bas Reukers, goud met stamgrasparkieten groen.

Goed bezochte vogelshow Lichtenvoorde.
Afgelopen weekend hield De Gevleugelde Zanger tevens haar jaarlijkse vogelshow voor publiek. Naast de huldiging van de winnaars werd ook lid Bas Reukers gehuldigd voor zijn 25-jarig lidmaatschap. Aansluitend was er nog een feestavond waar gezellig nageborreld werd. Zaterdag en zondag werd de show goed bezocht. Uit de hele regio kwamen vogelliefhebbers om de show te bezoeken en gezellig na te praten over de vogels en gezamenlijke hobby. Verder kwamen er ook veel bezoekers uit Lichtenvoorde die zomaar even binnen kwamen om de mooie vogels te bewonderen. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde tentoonstelling waarbij parkieten, kanaries, tropen en Europese cultuurvogels en hybriden te bewonderen waren.

Uitslagen
De volgende leden hebben allemaal een eerste, tweede of derde prijs behaald in diverse klassementen. F. Harbers, J. Hulshof, G. ten Barge, H. Seijger, B. Reukers, T ten Have, J. Reukers. H. Groot Zevert, E. Testerink, G. Beijen, T Gotink, H. Ros, H. Overkemping, M. Staverman, W. Hoenderboom, H. Beijen en A. Houtkoper.
Mooiste kleurkanarie: F. Harbers. Mooiste postuurkanarie: J. Reukers. Mooiste exoot: G ten Barge. Mooiste parkiet: T. ten Have. De generaal kampioenen: E. Testerink (kleurkanaries); G. ten Barge (exoten); J. Reukers (postuurkanaries) en T. ten Have (parkieten).


                                        

Afbeelding
Burgemeester spreekt voor leden De Gevleugelde Zanger.
Theo Ten Have, Annette Bronsvoort, Henri Groot Zevert
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant