Schrijver Rik Gockel overhandigt het boek aan zijn wieleridool Tristan Hoffman. Foto: Theo Huijskes
Schrijver Rik Gockel overhandigt het boek aan zijn wieleridool Tristan Hoffman. Foto: Theo Huijskes

Presentatie boek Tristan Hoffman druk bezocht

Algemeen

Mart Smeets toont veel bewondering voor Grolse wielrenner

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Wanneer er één profwielrenner is bij wiens boekpresentatie ik graag aanwezig wil zijn, dan is het wel Tristan Hoffman. Niet alleen als wielrenner, maar ook als ploegleider en bovenal als mens heeft deze sportman de gave om te allen tijde zichzelf te zijn en te blijven. Iemand die het standpunt huldigt 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!'. Bescheidenheid en eerlijkheid zijn jouw sterkste eigenschappen. In alles wat jij doet en zegt, schuilen nooit bijbedoelingen. Het grootste compliment dat ik jou kan geven, is dat jij nooit een dubbele agenda hebt. En dus hebben wij elkaar nooit in de wielen gefietst en kunnen trots zijn op de goede band, die wij met elkaar hebben."

Een ovationeel applaus van een bomvolle theaterzaal in City Lido is de spontane reactie op de woorden van sportjournalist en televisiepresentator Mart Smeets. De bijna 73-jarige in Arnhem geboren Smeets, ooit een begenadigd basketballer en gedurende tientallen jaren verslaggever van de wielersport, is samen met zijn echtgenote naar Groenlo gekomen om de presentatie van het boek 'Tristan Hoffman - Flandrien uit Groenlo' extra glans te geven.

Geuzennaam Flandrien
Smeets laat weten dat hij in zijn lange carrière als wielersportverslaggever slechts vier wielrenners kan opnoemen, waarvoor hij veel ontzag heeft en waarmee hij een hechte band heeft. "Dat jij, Tristan, naast Gerrie Knetemann, Erik Breukink en Servais Knaven tot dat kwartet behoort, zegt meer over jou dan over mij. In de titel van het boek is niet voor niets de geuzennaam Flandrien opgenomen. Deze Vlaamse term wordt gebruikt voor renners die niet van ophouden weten. Renners die niet in de eerste plaats op basis van kwaliteit, maar op wilskracht de eindstreep halen. Jij kon, als Achterhoekse Flandrien, ook grote afstanden fietsen, was nooit tot stoppen te brengen, kon afzien als geen ander. Jij had altijd de kracht om onder erbarmelijke omstandigheden de finish te halen. Een voorbeeld-wielrenner, die in iedere wedstrijd wist te overleven."

Voldaan gevoel
Tristan Hoffman - dertien jaar profrenner en vijftien jaar ploegleider - werd in de met wielerattributen en enkele honderden wielershirts aangeklede theaterzaal vergezeld van zijn gezin en familie. Hij blijft de bescheidenheid zelve door in een reactie op te merken dat hij best een beetje tegen deze avond heeft opgezien. "Nu ben ik blij en trots dat zoveel bekenden, vrienden en fans de moeite hebben genomen om vanavond bij deze presentatie aanwezig te zijn. Dit had ik echt niet verwacht. Wel hoorde ik links en rechts mensen zeggen dat ze de avond vrij hadden gehouden, maar daarbij moest ik regelmatig de opmerking horen 'Wi'j komt neet veur oe, maor veur Mart!'. Ik heb een voldaan gevoel bij dit spektakel."

In een korte terugblik op zijn carrière vertelt hij: "Ik ben begonnen in de voetbalsport. Dat is een teamsport. Daarom heb ik moeten leren wat het is om profwielrenner te zijn. Ik wist natuurlijk niets van de cultuur binnen deze sport. Nou ben ik niet iemand die zich op de voorgrond wil plaatsen. Ik kies voor realisme in plaats van al dat overdreven gedrag. Zo werd ik onder andere Nederlands kampioen op de weg in 1992 en heb ik niet alleen de Tour, maar ook de Giro en de Vuelta gereden."

Auteur Rik Gockel
Vanzelfsprekend gaat ook de nodige aandacht uit naar schrijver van het boek, Rik Gockel, die met een bos bloemen direct ook vormgever John Ligtenberg in het eerbetoon betrekt. "Met het boek ben ik ongeveer een halfjaar bezig geweest. Ondanks dat de verhalen rond Tristan Hoffman voor het oprapen liggen, heb ik niet gekozen voor een autobiografie. Het boek bevat acht lange verhalen, geïllustreerd met tal van foto's. Om dat voor elkaar te krijgen, ben ik zelfs met Tristan meegereisd, onder andere in de Ronde van Zwitserland van dit jaar, om hem van dichtbij als ploegleider te observeren. Ik ben trots en voldaan dat het allemaal gelukt is en bovenal dat er in het hele land veel belangstelling is voor het boek."

Het boek 'Tristan Hoffmann - Flandrien uit Groenlo' is voor 12,50 euro te koop bij boekwinkels in de regio.

Tristan Hoffman en Mart Smeets hebben een bijzondere band met elkaar. Foto: Theo Huijskes
Wielerfanaat Tristan Hoffman en schrijver Rik Gockel worden geïnterviewd door Mart Smeets. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant