Voorzitter Grea Wolters van de locatieraad speldt jubilaris Herman Ueffing de versierselen op. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Grea Wolters van de locatieraad speldt jubilaris Herman Ueffing de versierselen op. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Herman Ueffing zingt al zestig jaar in Groenlo's kerkkoor

Jubilaris uitgebreid gehuldigd tijdens het jaarlijkse Ceciliafeest

Door Theo Huijskes

GROENLO - Afgelopen zondag was hij het centrale middelpunt van het jaarlijkse, tevens traditionele Ceciliafeest binnen de onder de St. Paulusparochie ressorterende locatie H. Calixtus en H. Maria Moeder Gods in Groenlo. Herman Ueffing (80), geboren en samen met echtgenote Koos Ueffing-Porskamp nog altijd woonachtig aan de Lange Maat onder de rook van Zwolle bij Groenlo, werd namelijk gehuldigd omdat hij maar liefst zestig jaar achtereen lid is van het kerkkoor. Dat wil zeggen tot circa 1999 van het Calixtuskoor en de laatste 20 jaar van het gecombineerde dames- en heren koor, ontstaan na de sluiting van de plaatselijke Mariakerk.

Namens de locatieraad, als onderdeel van het parochiebestuur, was het voorzitter Grea Wolters en daarnaast koorvoorzitter Jan Bennink, die na de goedbezochte viering in de Calixtusbasiliek onder leiding van pastor Ronald den Hartog de jubilaris toespraken. Daarna had eerstgenoemde de eer om de jubilaris namens de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging de bij het diamanten jubileum horende versierselen op te spelden. Voor echtgenote Koos was er een kleurrijke bos bloemen. De toespraken van beide voorzitters hadden één en dezelfde strekking: "In de persoon van Herman Ueffing heeft het kerkkoor een bijzonder trouw en gedreven zanger in haar midden." Grea Wolters typeerde Ueffing daarbij als de man, die naast zijn gedisciplineerde instelling ook nog eens beschikt over een mooie gedragen basstem. "Herman, je kent niet alleen alle partijen, maar je bent ook nog eens van grote waarde voor alle binnen de St. Paulusparochie opererende koren." Naast zijn zangkwaliteiten prees Jan Bennink de jubilaris ook vanwege het feit dat hij in de afgelopen decennia op een voorbeeldige wijze wist om te gaan met alle veranderingen binnen de kerk. "Als koorlid kende jij daarbij een groot acceptatievermogen."

Een uitstekende ontspanning
De jubilaris zelf kan zich nog goed herinneren dat hij zich samen met zwager (wijlen Jan Porskamp) aanmeldde bij het kerkkoor. "Ik had enkele jaren meegezongen bij Inter Nos, maar voelde destijds toch meer voor een koor, dat zich naast het beoefenen van de zangkust tevens dienstbaar maakte voor het kerkelijk belang. Zingen heb ik als hobby overgenomen van mijn moeder. Het is nog steeds een heerlijke bezigheid, tevens uitstekende ontspanning. Van stoppen wil ik derhalve nog niets weten. Ieder jaar die ik er nog aan vast kan plakken, is meegenomen. De tijd vliegt. Nu ik dit jubileum vier, bedenk ik mij dat ik tien jaar geleden het 50-jarig jubileum vierde met een viertal zangers (Ap Hemeltjen, Jan Porskamp, Rinus Rave en Hendrik Wolberink), die allen inmiddels zijn overleden." Ook bewaart Ueffing, een groot liefhebber van op de eerste plaats de Gregoriaanse zang, goede herinneringen aan de dirigenten, zoals in het verre verleden Van de Belt, en later frater Faustinus en Kimman en aan de organisten Albering en Offenberg. "Maar laat ik niet onvermeld laten dat wij aan de huidige dirigente Rita te Riet en organist Ton Steintjes ook twee geweldige krachten hebben", aldus Ueffing, die daarnaast de goede onderlinge band prijst. "Zingen is vanzelfsprekend de hoofdzaak, maar daarnaast zijn ook de onderlinge verhoudingen, de sociale contacten heel belangrijk en waardevol voor mij."

Het koor wel op peil houden
De in alle opzichten heuglijke dag werd vervolgens buiten de Grolse basiliek, en dat in het kader van het Ceciliafeest, voortgezet met een feestelijk en gezellig samenzijn. Ondanks al deze bijzonder plezierige omstandigheden, kijkt het kerkkoor verder dan de dag van zondag alleen. Zo wil men het koor voor de naaste toekomst gaarne behouden. Daarom wordt er een beroep gedaan op belangstellenden om zich aan te sluiten en zodoende het koor op peil te houden. Het verzoek is daarom aan mensen, die graag willen zingen en daarvoor tijd willen vrijmaken, om zich aan te sluiten. Het gemengde koor, waarbij naast de zang aspecten als ontmoeting en gezelligheid centraal staan, kan zowel dames als heren gebruiken voor alle stemsoorten (sopranen, alten, tenoren en bassen). Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij één van de koorleden of geheel vrijblijvend een repetitie van het koor bijwonen. Het koor repeteert wekelijks op de donderdag vanaf 18.30 uur tot 20.00 uur voor de dames en van 19.15 uur tot 21.00 voor de heren.

Meer berichten