Maria Wijgerink in het Stadsmuseum van Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Maria Wijgerink in het Stadsmuseum van Groenlo. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Vrijwilliger van de maand november is Maria Wijgerink

'Vrijwilligers-werk is een verrijking van je leven!'

GROENLO - Een instemmende reactie van haar kant op het verzoek om in deze rubriek geportretteerd te worden, had de nodige voeten in de aarde. Maria Wijgerink, geboren Overkamp (67), is van mening dat genoeg anderen eerder in aanmerking komen om in de schijnwerpers te worden geplaatst. Maar haar liefde en waardering voor het vele vrijwilligerswerk op Grolse bodem in zijn algemeenheid, deed haar overstag gaan.

Door Theo Huijskes

"Omdat het leven niet zonder vrijwilligers kan en ik zaken als geschiedenis, cultuur en erfgoed voor jong en oud bepalend vind, wil ik als vrijwilliger zeker op die terreinen een steentje bijdragen", aldus de oudste van het elf kinderen tellende boerengezin Overkamp uit Zwolle bij Groenlo. Maria, getrouwd met geboren en getogen Grollenaar Martin Wijgerink, moeder van dochter Karlijn en oma van drie kleindochters van respectievelijk elf, negen en zes jaar, voelt zichzelf een gelukkig en bevoorrecht mens. "Dit niet in de laatste plaats omdat ik tot 1 januari 2017 mijn werkzame leven heb kunnen invullen met alleen maar boeiende functies. Van medewerkster op een boekhoudbureau tot doktersassistente, van receptioniste/telefoniste tot in het bijzonder als laatste de functie van bestuurlijk secretaresse van de Zorgcombinatie Marga Klompé met als standplaats Groenlo. Een functie, die ik bijna 25 jaar met veel toewijding en plezier heb vervuld. Een en ander had zeker te maken met het feit dat het hier gaat om een brede, afwisselende functie, waarin ik de nodige vrijheid had en mij in tal van zaken mocht verdiepen. Ik wist van de hoed en de rand en was daarom breed inzetbaar. Dit alles heeft mij de nodige bagage verschaft, die ik nu kan aangrijpen om op een zo'n goed mogelijke manier invulling en uitvoering aan mijn vrijwilligerswerk te geven."

Pakket vol met vrijwilligerswerk
En dat vrijwilligerswerk liegt er niet om. Een pakket bestaande uit onder andere de functies bestuurslid van de Vrienden van De Molenberg, secretaris van het bestuur van het Stadsmuseum Groenlo, lid van de werkgroep samenwerking Stadsmuseum/De Oude Calixtus, maatje van een statushoudersgezin in Groenlo, secretaris van de Vrienden van Hospice De Lelie in Winterswijk en secretaris van Stichting Natuurpark Kronenkamp in Neede. Ondanks een uitgebreid en gevarieerd pakket vrijwilligerswerkzaamheden, zegt Maria Wijgerink nog voldoende tijd te kunnen vrijmaken voor haar hobby's. "Daarbij komen op de eerste plaats vanzelfsprekend mijn drie kleinkinderen. In dat geval helemaal mooi dat zij op zo'n korte afstand van ons wonen. Daarnaast beoefen ik met veel voldoening de hardloopsport. Niet dat ik wedstrijden loop, maar ik ben wel drie keer in de week drie kwartier met deze sport rond Groenlo bezig. In beweging blijven, vind ik heel belangrijk. Daarom is veel wandelen en fietsen ook aan mij besteed. Verder mag ik graag handwerken, lezen en in de tuin werken."

Kostbare ervaringen opgedaan
Maria Wijgerink voelt zich een paar jaar na haar pensionering lekker in haar vel. "Vergeleken met mijn werkzaamheden bij de Zorgcombinatie Marga Klompé heb ik ondanks de uit die periode opgedane en meegenomen ervaringen nu met totaal andere zaken te maken. Het werken op vrijwillige in plaats van beroepsbasis was een omschakeling, maar ik heb er veel plezier in. Wel vind ik het belangrijk dat iedere vrijwilligersorganisatie kan bogen op een goede structuur en regelgeving en tegelijkertijd duidelijke doelstellingen nastreeft. Zo vind ik het een enorme uitdaging om mee te denken en mee te werken bij de plannen om het Stadsmuseum in De Oude Calixtus onder te brengen. Dit zal de vestingstad Groenlo een enorme boost geven. Ook voor een totaal andere organisatie zoals Vrienden van De Molenberg, is het iedere keer een uitdaging om ten behoeve van de bewoners zaken voor elkaar te krijgen, die niet uit de exploitatie van het woon-zorgcentrum bekostigd kunnen worden. Met een uit zes personen bestaand bestuur zijn wij daarbij afhankelijk van persoonlijke giften en benaderen wij daarnaast landelijke en regionale fondsen, alsmede plaatselijke en regionale sponsoren. Als secretaris van Vrienden van Hospice De Lelie ben ik van dichtbij getuige van het onvoorstelbaar bewonderenswaardige werk dat de vrijwilligers daar verrichten. Verder kan ik mijn liefde voor de natuur helemaal kwijt als secretaris van De Stichting Natuurpark Kronenkamp in Neede."

Maria Wijgerink, een manusje van alles op het terrein van vrijwilligerswerk, die deze aandacht meer dan verdient!        

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden