Koninklijke onderscheidingen voor brandweermannen Ivo Reinders, Bas Wicherink en Manfred Hillen (vlnr).
Koninklijke onderscheidingen voor brandweermannen Ivo Reinders, Bas Wicherink en Manfred Hillen (vlnr).

Koninklijke onderscheiding voor brandweermannen Ivo, Bas en Manfred

GROENLO - Drie brandweermannen van de vrijwillige brandweer van de post Groenlo zijn zaterdagavond, tijdens het jaarfeest, verrast met een koninklijke onderscheiding. Bas Wicherink, Manfred Hillen en Ivo Reinders kregen door burgemeester Annette Bronsvoort de bijbehorende versierselen opgespeld. Postcommandant Sander Althoff sprak de aanwezigen toe en vertelde terug te kijken op een jaar waarin de brandweer Groenlo op zestig incidenten af is gegaan: “Dat waren veel uren op onverwachte momenten. We hebben samen weer veel meegemaakt en het is goed om daar ook vanavond, tijdens onze jaarlijkse feestavond, bij stil te staan.” Vervolgens spreekt hij Bas Wicherink toe vanwege zijn 20-jarig jubileum. “Bas, je bent naast pompmeester ook heer en meester op het voertuig én je zorgt ervoor dat alles er altijd pico bello uitziet. Daarnaast ben je vooral bekend als de man met een eigen yel én als groot fan van de frituurpan.” Het is vervolgens aan burgemeester Annette Bronsvoort om de koninklijke onderscheidingen uit te reiken: “Waar sommigen (moeten) vluchten, gaan jullie er juist op af. De mensen van de vrijwillige brandweer zijn ontzettend belangrijk voor de gemeenschap en jullie inzet wordt dan ook bijzonder gewaardeerd. Vanaf 1 januari 2020 is het niet meer vanzelfsprekend dat leden een koninklijke onderscheiding krijgen bij jubilea. Wij willen echter wel graag de mensen die twintig jaar of langer lid zijn, voordragen voor een koninklijke onderscheiding. Vandaar dat dat vandaag, op de valreep, nog gebeurt. Ook bij de post Lichtenvoorde worden straks vrijwilligers onderscheiden.”

Door Kyra Broshuis

Bassie of Lassie
Bas Wicherink, ‘Bassie of Lassie’, sinds 1999 lid van de brandweer, in 2001 bevorderd tot brandwacht en per januari 2003 volgt bevordering in de rang van hoofdbrandwacht en per 2010 mee naar de Veiligheidsregio in de functie van hoofdbrandwacht. “Bas, je bent een ervaren pompbediener, erg gedreven tot en met de wedstrijdploeg aan toe. Specialismen als oefenleider, leerwerkplekbegeleider en oppervlakteredder horen bij je. Lange tijd mocht jij niet lopen met ademlucht door medische redenen, maar sinds een aantal jaren ben je weer repressief inzetbaar met ademlucht. Het is om al jouw verdiensten dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd”, zo spreekt de burgemeester hem toe.

Mannie
Manfred Hillen, ‘Mannie’, sinds 1993 actief bij de vrijwillige brandweer tot heden dus al 26 jaar. Begonnen als aspirant-brandwacht, in 1994 volgt bevordering tot brandwacht, in 1995 brandwacht eerste klas, per januari 1997 bevordering in de rang van hoofdbrandwacht en vanaf 2010 binnen de Veiligheidsregio ook in de functie van hoofdbrandwacht. “Je bent werkzaam bij Welgro en je gaat graag met de camper op vakantie en deze camper wordt ook wel eens uitgeleend aan de collega’s van de brandweer. Je bent oprecht, altijd goedgehumeurd en een echte levensgenieter. Dat kan goed gecombineerd worden met je vrijwilligerswerk. Je hebt in de afgelopen 26 jaar menigeen (mens en dier) al gered uit benarde posities. Je hebt specialismen als gaspakdrager, voertuigbediener en bent betrokken bij het BOT-team. Dat je een brandweerman bent in hart en nieren, bewijs je door je tatoeage van het brandweerembleem op je bovenarm. Het is daarom dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd”, zo zegt de burgemeester.

Frits van de Vos
Ivo Reinders, ‘Frits van de Vos’, vanaf 1997 lid. In de periode van januari 1997 tot heden actief brandweervrijwilliger. Begonnen als aspirant-brandwacht, in 1998 volgt bevordering tot brandwacht. In januari 1999 brandwacht eerste klas, in 2000 volgt de rang hoofdbrandwacht. Per oktober 2004 onderbrandmeester en in 2010 mee naar de Veiligheidsregio in de functie van brandmeester. “Ivo, ook jij hebt je eigen inbreng bij het korps Groenlo. Zo weet men dat als er een nieuwe vrijwilliger bij komt, dat jij als eerste kennismaakt met de partner. Jarenlang zat je in de wedstrijdploeg en jullie hebben samen diverse hilarische momenten meegemaakt. Kortom, er is altijd wat te beleven rondom jouw aanwezigheid. Naast je brandweertaken zet jij je ook in voor de vereniging 'de Smeulers' in de rol van penningmeester en zorg je ervoor dat de brandweervereniging financieel goed op orde is. Het is daarom dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd”, aldus burgemeester Annette Bronsvoort.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden