Foto:

Ziekenhuisstreken

Er is nogal wat consternatie ontstaan, ook onder onze gezonde lezers, na de berichtgeving over de sluiting van een aantal faciliteiten in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. In ons geliefde Winterswijk. Want het is toch ook ons ziekenhuis, van de lezers van de Elna en de Groenlose Gids. Wij willen niet naar Doetinchem. Lichtenvoordenaren nog wel, maar Grollenaren niet. Als ze toch verder moeten reizen, gaan ze wel naar het MST in Enschede. En dan schiet Santiz (de koepel van Slingeland Doetinchem en SKB Winterswijk) zich in de eigen voet. Die voet kan overigens in beide ziekenhuizen behandeld worden.

Op de eerste berichtgeving over de sluiting van afdelingen en specialismen in Winterswijk is al weer wat corrigerende berichtgeving gevolgd. De intensive care (intensieve zorg) blijft toch. Althans, tot er weer nieuwe berichtgeving verschijnt. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat het ook helemaal niet de bedoeling is geweest om de IC uit Winterswijk weg te halen. Maar dat er onhandig is gecommuniceerd. Eerst intern. En dat er toen is gelekt. En je verwacht dat een ziekenhuis ook voor lekken en andere ongemakken voorzieningen heeft, maar hier ging het lek toch naar buiten. Vervolgens werd het opgepikt door de pers. Met name door die andere groep persmensen, die het nogal sturend en framend naar buiten bracht. Volgens die betrouwbare bron van mij.
De verloskunde en de kindergeneeskunde gaan volgens plan op termijn wel weg uit Winterswijk, dat gaf mijn betrouwbare bron al na één bokbiertje toe. Het kan gewoonweg niet uit in Winterswijk. Er wordt simpelweg te weinig bevallen om de afdeling rendabel te houden.
Maar het is nog niet te laat, het is nog geen 2025. We hebben het in eigen hand. Nou ja, met alleen die eigen hand moet je het nu juist niet doen, dat zet geen zoden aan de dijk. Wij - geslachtsrijpe Achterhoekse mannen en vrouwen bij wie de menopauzeknop nog niet is ingedrukt - kunnen de afdeling verloskunde van het SKB in stand houden. Als er daar meer verlost kan worden, verlossen we onszelf en ons SKB van sluiting van de afdelingen. Afdelingen, meervoud, want in het verlengde van verloskunde kan dan ook kindergeneeskunde blijven. Tenslotte is ook een ziekenhuis een bedrijf dat omzet moet draaien.
Dus, teken gauw die petitie, maar ga daarna concreet aan de slag. Ga oerend hard tekeer, als het avond wordt, of middag wordt, wanneer je maar wil, grijp elkaar met je perfecte handen en andere lichaamsdelen in de streken die ertoe doen. Vraag gewoon: mag ik dan bij jou? Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Maar vooral: bemin, vrij, rij, penetreer, bevrucht en baar.
Verlos ons van de reis naar Doetinchem of naar Enschede. Geef onze kinderen het mooiste cadeau dat je een Oost-Achterhoeks kind kunt geven: een paspoort met als geboorteplaats Winterswijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!