Burgemeester Bronsvoort zegt dat het beleid vooral gericht is op het aanpakken van de handelaren.
Burgemeester Bronsvoort zegt dat het beleid vooral gericht is op het aanpakken van de handelaren. Foto: Kyra Broshuis

OOG informeert naar vervolging drugsgebruikers

Algemeen

Geringe hoeveelheid voor eigen gebruik blijft onbestraft

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De fractie van OOG wil weten hoe het verder gaat na de aanhouding van twee drugsdealers in Lichtenvoorde. “De woordvoerder van de politie meldde dat er al met een tiental gebruikers is gesproken en dat ze andere gebruikers oproept zich te melden. Dit om nog grotere ‘vissen’ in de keten te kunnen vangen. Wat ons verbaast, is dat de woordvoerder van de politie, zo staat het in de krant, de gebruikers die zich alsnog melden al bij voorbaat een vrijgeleide geeft. Ze hoeven niet bang te zijn voor vervolging. Dat is toch wel een beetje vreemd. Het is toch zo dat de vraag de markt voor het verdienmodel voor de dealers bepaalt. Schakel je de gebruikers uit, dan valt de markt weg”, zo zegt René Hoijtink namens OOG.

Andere behandeling dan alcoholgebruikers
De partij wil weten wat er is gebeurd met het tiental gebruikers dat de politie al gesproken heeft. “Hebben zij ook een vrijgeleide gekregen? En zo ja, Is het dan niet vreemd dat minderjarige alcoholgebruikers anders worden behandeld dan drugsgebruikers? Zijn de gebruikers met wie gesproken is nu gestopt met gebruiken? Of zoeken ze gewoon een andere dealer?”

OM bepaalt het beleid
Burgemeester Bronsvoort zegt het het OM (Openbaar Ministerie) het drugsbeleid bepaalt dat ook in de gemeente aan de orde is. “Dat beleid is gebaseerd op de Opiumwet en daarin wordt onderscheid gemaakt tussen handelaren en gebruikers van drugs. Bij de prioriteitstelling voor de vervolging gaat de aandacht naar de handelaren uit. Als het gaat om een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik volgt een veel lagere straf of zelfs geen straf. Wat de politie hier zegt is een uitvloeisel van het OM-beleid. Bij het aantreffen van een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik, staat hulpverlening voorop. Er is inderdaad een verschil tussen alcohol- en drugsgebruik; de insteek is anders. Als het over (hard)drugsgebruikers gaat dan richten we het vizier op de handelaren.”

Groepsscan
De politie gaat echter wel degelijk de gebruikers volgen, zo zegt Bronsvoort: “Er wordt een groepsscan gemaakt zodat we weten wie die jongeren zijn, hoe oud ze zijn, wat ze overdag doen en wat de onderlinge verbanden zijn. Aan de hand van die scan kunnen we kijken naar aanpak op maat. De politie blijft in contact met de betreffende gebruikers en als het gaat om minderjarigen dan worden ook de ouders erbij betrokken. Als gemeente gaan we ook door met de preventiebijeenkomsten. In een kleine kern zijn we inmiddels gestart met zogeheten homeparty’s waarbij we aan ouders, gewoon thuis in de woonkamer, informatie geven over drugsgebruik en de gevaren daarvan.” OOG blijft het jammer vinden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen alcohol- en drugsgebruikers: “Bij xtc en andere soort pillen zou je toch ook kunnen optreden tegen gebruikers. Bij minderjarige alcoholgebruikers wordt er wel direct ingezet met bureau HALT en dergelijk maar minderjarige drugsgebruikers laat je lopen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant