Afbeelding

Met een regenboog eromheen

Algemeen Columns

Bij scholengemeenschap Marianum is een regenboogvlag gehesen. En ze hebben daar ook Paarse Vrijdag gehad. Ik wist nauwelijks dat die dag bestond, maar ik maak er direct maar een officiële feestdag van, vandaar de hoofdletters.

Het is een dag waarop je met je kleding je solidariteit toont met de afwijkenden. Want goedbedoeld benadruk je dat natuurlijk wel op deze manier.
'De regenboogvlaag staat symbool voor het feit dat Marianum een veilige school is waar iedereen zichzelf mag zijn', laat de school weten. Hopelijk geen USP: wij bieden passend onderwijs én een veilige omgeving.
Ik vind het echt wel goed hoor, om nog eens te benadrukken dat de school divers is en veilig voor iedereen is enzo, maar ook wel triest dat het blijkbaar nog nodig gevonden moet worden om dat met een dag en een vlag te benadrukken.

Wel mooi dat het op Marianum gebeurt, toch een rooms-katholieke school. Nou, we weten allemaal hoe liefdevol en ruimdenkend de rooms-katholieke kerk is op bepaalde gebieden en over bepaalde gebieden. Maar ook in de synagoge, de moskee of hoe het heilige huis ook heet, kunnen al dan niet verklede voorgangers er wat van.

De school is er natuurlijk voor iedereen, daar hoort niets bijzonders aan te zijn. En alles is natuurlijk (maar niet alles wat natuurlijk is, is acceptabel, maar dat is voor een andere keer). Daar staan die regenboogvlag en die paarse truien ook voor, inclusiviteit en diversiteit. Maar het is ook wel een beetje een vrolijk gekleurde dekmantel om correct en veilig om de hete brij, stamppot en baklava heen te draaien.

Wat ook voor iedereen is: kerstkransen maken. Ik vind het wel opmerkelijk dat er een workshop kerstkransen maken georganiseerd wordt door Goed Geaard, een organisatie die opkomt voor geaardheid in de Achterhoek en streeft naar normalisatie van diversiteit met betrekking tot seksuele oriëntatie en gender-identiteit. Opkomen voor geaardheid, dat is een mooie. Ongeveer zoiets als: huidskleur geen bezwaar. Het tweede deel van hun missie (en streeft naar ...), die zin ben ik nog aan het uitpluizen - met een van onze correspondenten die in dit soort constructies gespecialiseerd is.

Het lijkt me erg interessant om het verschil te ontdekken tussen een heteroseksuele kerstkrans en een homoseksuele kerstkrans. Ik ben wat mij betreft prima geaard - daar kan geen stekkerdoos en ook geen andere doos thuis tegenop - dus misschien kom ik dat wel uitzoeken.

En nou verder met de kerstboom versieren. Met gekleurde ballen en geaarde lampjes. Divers en veilig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant