Het pand aan de Ruurloseweg waar, naast Pindakaas, ook De Vincentiusvereniging haar onderkomen zal krijgen.
Het pand aan de Ruurloseweg waar, naast Pindakaas, ook De Vincentiusvereniging haar onderkomen zal krijgen. (Foto: Kyra Broshuis)

60.000 euro voor Vincentiushuis

GROENLO - Met de geplande verhuizing van de Vincentiusvereniging van de Oranjestraat naar de Ruurloseweg in Groenlo, wordt ook het zogenaamde Vincentiushuis Van en Voor Mensen gerealiseerd. Hiervoor wil de gemeente Oost Gelre een LEADER-subsidie van 60.000 euro beschikbaar stellen. Het gaat om een cofinancieringsdeel.

Door Kyra Broshuis

Zelfvoorzienend
LEADER is een Europese regeling voor 21 gebieden in Nederland. Om in aanmerking te komen voor subsidie van LEADER Achterhoek moeten de projecten worden uitgevoerd, of ten goede komen aan, één van de zeven Achterhoekse gemeenten. “De Vincentiusvereniging zet zich sinds 1853 in voor het helpen van minderbedeelden in de samenleving van de gemeente Oost Gelre en in mindere mate de gemeente Berkelland. De Vincentiusvereniging is dankzij de eigen winkel zelfvoorzienend”, zegt wethouder Marieke Frank. “De Vincentiusvereniging Groenlo wil samen met een vijftal samenwerkingspartners verhuizen naar een nieuwe locatie 500 meter verderop in dezelfde wijk. Belangrijk is ook dat de nieuwe locatie een echte zichtlocatie is, gelegen aan een hoofdweg. De nieuwe locatie zal nog meer dan voorheen dienst gaan doen als gemeenschapscentrum voor alle inwoners van Groenlo en de rest van de gemeente. In Vincentiushuis Van en Voor Mensen wordt invulling gegeven aan de participatiemaatschappij waarin iedereen naar vermogen kan meedoen aan de activiteiten die worden georganiseerd. Op de nieuwe locatie zal met name de jongere doelgroep beter worden bereikt, doordat het activiteitenaanbod voor deze doelgroep kan worden uitgebreid.”

Een voorziening voor iedereen
De Vincentiusvereniging Groenlo vestigt zich samen met een aantal bestaande samenwerkingspartners in het Vincentiushuis, waardoor efficiënter kan worden gewerkt en gezamenlijk nieuwe initiatieven kunnen worden geïnitieerd. Het Vincentiushuis Van en Voor Mensen wordt een gemeenschapsvoorziening voor iedereen. Samenwerking is de centrale gedachte achter het Vincentiushuis. De insteek is om op de nieuwe locatie samen te werken met de volgende organisaties: Schuldhulp Op Maat Groenlo (SOM), Formulierenbrigade, Repair Café, Ziekenomroep ZSOM, en instellingen als Sensire, Mantelzorg, SDOA, Vluchtelingenwerk. Naast deze instellingen krijgt ook de Stadskamer Groenlo mogelijk een plek in het Vincentiushuis van en Voor Mensen. Al met al zal het Vincentiushuis zeker de leefbaarheid vergroten, zo denkt de gemeente Oost Gelre. Op de nieuwe locatie zullen de huisvestingskosten ongeveer gelijk blijven. De inkomsten uit de kringloopwinkel kunnen daardoor vrijwel geheel worden gebruikt voor het bekostigen van alle maatschappelijke activiteiten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden