Afbeelding

Worden Vincentius en de Mattelier elkaars concurrenten?

Algemeen

Er zijn heel veel dingen, beste Grollenaren, er zijn heel veel dingen die ik niet begrijp. In mijn familie zit een grapjas die de woorden 'heel veel dingen die ik niet begrijp' in mijn geval steevast verandert in 'alles'. Maar gaat zelfs mij te ver.

Maar wat ik nu weer niet begrijp is het volgende. De St. Vincentiusvereniging krijgt op enige termijn een nieuw onderkomen aan de Ruurloseweg omdat de ruimte waar ze nu zitten veel te klein is. Begrijp ik, helder als glas. De gemeente helpt mee en vraagt zelfs een bedrag van 60.000 euro aan uit een of ander Europees fonds. Begrijp ik ook nog bijna helemaal, maar het wordt toch al iets ingewikkelder.

Maar nu lees ik in onze onvolprezen Groenlose Gids dat de Vincentius gaat samenwerken met een vijftal 'samenwerkingspartners'. Mooi woord. Heb je trouwens ook tegenwerkingspartners?

Maar hier begint mijn probleem; ik begrijp iets niet meer. Ik dacht dat het sociaal-cultureel centrum de Mattelier de instelling was waar allerlei groepen, organisaties, ontspanningsverenigingen en voor het heil van de mensen werkende instituten, onderdak krijgen en kleur en invulling geven aan het sociaal cultureel klimaat in onze veste. Die zin is van mij; ik geef toe: het lijkt een zin van de gemeente maar ik doe ze even na. De Mattelier werkt met heel veel vrijwilligers want het is sappelen om de begroting rond te krijgen, ook al omdat ze naar ik meen op termijn hun eigen broek moeten ophouden en dan mag dat geen te grote broek zijn want die zakt dan over de knieën en dat is geen gezicht.

Maar ik vermoed nu dat de Vincentius ook diverse van die taken gaat uitvoeren en dat roept dan bij mij de vraag op: doen die twee prachtige instellingen met beide nobele doelstellingen dan niet veel hetzelfde? Is er sprak van dubbel werk, is er sprake van een ernstige vorm van overlapping, gaan ze in elkaars vaarwater zitten en snoepen ze elkaars voordelen af?

Ik begrijp dat er op het verre gemeentehuis in Lichtenvoorde heel veel knappe koppen zitten die daar natuurlijk lang en intensief en op een hoog abstractieniveau over hebben nagedacht, die dat in kleine en grote werkgroepen allemaal tegen het licht hebben gehouden en uiteindelijk met een zonneklaar en helder concept naar het college zijn gestapt die dat idee vervolgens heeft omarmd. Helder toch, transparant en zeer onder het vergrootglas gelegd. Maar nu zit er in Groenlo zo'n man in de toren die op dat hoge niveau niet mee kan, die er helemaal niets meer van begrijpt.

En die man heeft de indruk dat behalve hij er nog meerdere eenvoudige Grollenaren zijn (hoewel een eenvoudige Grollenaar eigenlijk niet bestaat) die het allemaal niet helemaal meer in het snotje hebben. Mensen die verdwaasd rondkijken en zeggen: krijgen we nu twee van die instituten terwijl er een al nauwelijks op de been te houden is?

Het lijkt me kortom hoog tijd dat de gemeente aan mij en enkelen van jullie gaat uitleggen dat we het helemaal verkeerd zien. Sterker nog: dat wij het niet zien. Dat er helemaal geen sprake is van een dubbele dekking, dat elke organisatie zijn geheel eigen en belangrijke werk uitvoert en dat ze alleen maar complementair ten opzichte van elkaar zijn.

Het lijkt me een mooie en tevens dankbare taak voor de gemeente om dat aan de argeloze burgers uit te leggen. Dat schept vertrouwen dat je wat aan de gemeente hebt. Ik dank de gemeente namens enkele andere Grollenaren nu al voor de mooie uitleg.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant