Afbeelding

A.L. Snijders | Mei

Algemeen Columns

MEI

Op 20 maart 2010 ontving ik een bericht van Hans Heesen, duizendpoot. Hij schreef: "Van de Mei van Gorter kent iedereen de eerste zin en niemand de rest. Omdat het gekkenwerk is, omdat in een wereld die doordraait alles kort en snel moet zijn; maar vooral omdat het ons zo prachtig mooi lijkt, organiseren wij op donderdag 13 mei, Hemelvaartsdag, onder de noemer 'Lees Mei' een integrale estafettelezing van het beroemdste dichtwerk uit de Nederlandse literatuur: Herman Gorters Mei.
Honderd-en-een gasten lezen om beurten een stuk en daarmee gezamenlijk het hele werk voor in een marathonsessie van 12:00 tot 24:00 uur in een weiland achter boerderij Rood/Noot in Utrecht."

Hij vroeg of ik meedeed. Ik deed die eerste keer mee en het beviel me zo, dat ik in m'n enthousiasme schreef: "Hans Heesen vertelde me dat hij het festijn volgend jaar wilde herhalen, en het jaar daarna en daarna, totdat het een traditie zou zijn die zelfstandig verder kon gaan. Ik vroeg of ik er elk jaar bij kon zijn om een andere pagina te lezen. Hans Heesen vond het goed, maar maakte zich zorgen over mijn leeftijd. Ik dacht dat de dood me met rust zou laten zolang ik Gorter las en dat ik dus 172 zou worden. André Klukhuhn, die ook op het stadserf stond en drie jaar jonger is dan ik, zei dat het wel degelijk mogelijk was."

Vandaag, 27 januari 2020, kreeg ik het jaarlijkse bericht: "Het lijkt erop dat Klukhuhn gelijk krijgt. Dit jaar – op 21 mei – is Lees Mei voor de tiende keer. Doe je weer mee?" Ik doe natuurlijk weer mee. De eerste zeven keer was de voorlezing achter die boerderij in Utrecht, maar toen de uitvinder/organisator naar Zutphen verhuisd was, vond hij een prachtige plek tegen een middeleeuwse muur in het centrum van die stad, waar Mei nu voor de derde keer wordt voorgelezen.

PS
In het bericht van tien jaar geleden stond ook een zin die ik sterk betwijfelde, een twijfel die in de loop van die jaren veel sterker is geworden. "Wij hebben de wens en de hoop dat vijfduizend regels Herman Gorter een probaat middel zullen zijn tegen allerhande kwalen van het huidige tijdsgewricht."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant