Wentersch Bier lanceert 'Neet te klone(n)' bier in bierstad Groenlo

GROENLO/WINTERSWIJK - Het is een gezellige boel in Proeflokaal Antonius, hartje Groenlo, zaterdagmiddag na winkelsluitingstijd. Op tafel tal van lege pijpjes Grolsch, maar prominenter nog 0,75 literflessen Wentersch Bier met de titel 'Neet te klone(n)'. En dat in bierstad Grolle.

Door Henri Walterbos

Rondom de tafel een tiental bourgondische Grollenaren die het zeer naar hun zin hebben in de 'snoepwinkel voor volwassenen'. Onder hen de op dit moment meest prominente Grollenaren; Prins Edwin II en Adjudant Robby, van carnavalsvereniging De Knunnekes. De broers Reukers zijn in vol ornaat in de slijterij/proeflokaal aanwezig in afwachting van Bart Looman van Winterwarm Heating Solutions uit Winterswijk, tevens mede-eigenaar van Wentersch. Als de Grollenaren zich nog steeds te goed doen aan het eigen biertje komt Looman lachend binnen, eveneens in vol ornaat. In het geel-wit gestoken. "Hallo jongens. Mag ik mij voorstellen. Ik ben Prins Pils en kom hier de eerste flessen 'Neet te klone(n)' bier bezorgen en testen." Iedereen lacht. Looman is geen onbekende voor de hoogheden en de eveneens aanwezige Knunnekes-President Maarten Kooiker en Rentmeester Martin Geessinck. Hij is met zijn bedrijf al 11 jaar sponsor van de Grolse carnavalsvereniging. Dit is echter niet de reden voor zijn komst en het speciaalbiertje dat in Winterswijkse brouwerij normaliter 'Pomp 4' heet en in pijpjes zit. "Het is eigenlijk heel simpel. Edwin werkt bij Winterwarm, en ik ook. Wij zijn al jarenlang trouw sponsor van De Knunnekes, als enige Winterswijkse bedrijf volgens mij. Toen ik vrijdagavond 15 november hoorde dat Edwin Prins was geworden ben ik direct in de auto gesprongen en naar Groenlo gereden om hem in een vol City Lido te feliciteren. Toen hebben we gelijk bekokstoofd dat we Prins Edwin bier moesten gaan brouwen. De kreet 'klone' betekent in Grolle dat men hier graag een biertje lust, dan moet er een sterk biertje komen. We hebben nu een biertje van 11,11%. Ik hoop dat jullie ervan genieten. In 0,75 liter flessen en met een beugel. Dat hoort bij Grolle. Wij hebben in ieder geval ons best gedaan. Ik denk dat het tijd is dat we het maar eens gaan proeven." Dat is niet tegen dove mansoren gezegd. "Dat gerei smek good," aldus een eerste reactie. Enkel instemmende en klokkende Grollenaren. "Straks weer ne greunen d'r achteran veur d'n smaak, en geet 't wal weer," grapt een Grollenaar, onderwijl zijn duim opstekend. Op de fles een speciaal ontworpen feestelijk etiket met hierop de hoogheden en het logo van de vriendengroep van de hoogheden, groep Elsje.

Oeteldonk
Looman praat met een niet alledaags Winterswijks accent valt uw verslaggever op. "Ik ben in 1991 verhuisd van Oeteldonk (Den Bosch, HW) naar Winterswijk en ging ieder jaar naar het Brabantse land terug om carnaval te vieren omdat ik dacht dat ze dat boven de rivieren niet konden vieren. Toen ben ik een keer door enkele oud-Grollenaren meegenomen naar Grolle en kwam ik erachter dat ze het hier net zo goed kunnen als in het Brabantse land. Sindsdien zijn we er altijd bij. We gaan altijd dweilen, naar de pronkzitting. Dit jaar ben ik zelfs door de Prins uitgenodigd. Dit pak heb ik speciaal voor nu en dit jaar aangeschaft. Het komt uit Oeteldonk."

Het biertje is vanaf maandag in Groenlo verkrijgbaar bij de slijterijen Antonius en Jan's en de supermarkten Jumbo en Albert Heijn Wallerbosch. "Misschien gaan we het ook nog wel in Winterswijk aanbieden," spreekt Looman uit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden