Bewoners Antoniushove doen mee aan de quiz tijdens de high tea. Foto: Jos Betting
Bewoners Antoniushove doen mee aan de quiz tijdens de high tea. Foto: Jos Betting

Een schoolopdracht om de vingers bij af te likken

LICHTENVOORDE/GROENLO - Leerlingen van het Graafschap College in Groenlo verzorgden op dinsdagmiddag 21 januari een high tea voor de bewoners van Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde. De eerstejaars leerlingen doen de studie maatschappelijke zorg en kregen dit als schoolopdracht. Het werd een meer dan geslaagde middag met niet alleen thee en lekkere hapjes; ook maakten de leerlingen een quiz met liedjes uit de oude doos. Daarmee vrolijkten ze de middag muzikaal op.

Door Dinès Quist

Van de PR tot aan de hapjes, de leerlingen moesten de middag helemaal zelf organiseren. Het groepje dat de PR moest verzorgen heeft goed werk verricht, zo blijkt bij aanvang van de high tea. De opkomst is groot en klopt met de vooruitziende blik van de leerlingen. "We hebben hapjes gemaakt voor zestig bezoekers", vertelt één van de leerlingen. "We gaan elke keer rond met schalen hapjes, we beginnen met de zoete en daarna de hartige. Niet alle bezoekers kunnen harde dingen eten, daar hebben we rekening mee gehouden." De leerlingen manoeuvreren zich, met grote schalen heerlijke zelfgemaakte lekkernijen, behendig tussen de rollators en wandelstokken door. Iedereen wordt van iets lekkers voorzien.

Meezingen met muziekquiz
De high tea wordt opgeleukt door een zelfgemaakte quiz. "We hebben opgezocht welke liedjes er op de radio werden gedraaid toen deze mensen jong waren", vertelt één van de leerlingen. "Die liedjes gebruiken we voor de quiz. Ieder groepje heeft een bordje op zijn tafel liggen, daarop moeten ze de titel en de zanger(es) schrijven die ze horen." Eén van de leerlingen is de quizmaster, zij is zeer bekwaam in haar rol en weet met haar enthousiasme de quiz tot een vrolijk geheel aan elkaar te praten. De bewoners zingen bijna alle nummers mee, de sfeer zit er goed in. Vader Abraham, De Havenzangers en Dorus komen voorbij, sommige kunnen de leerlingen meezingen maar veel van de nummers kennen ze zelf niet. Met een knipoog naar de spelregels eindigt ieder groepje met een mooie score. De dames aan de winnende tafel gaan met leuke cadeautjes naar huis. Een leerling vertelt: "De cadeautjes zijn gesponsord door winkels in Lichtenvoorde. We hebben gezegd dat het iets moest zijn voor oudere mensen, dus het moet wel in de smaak vallen."

Leerzaam en leuk
"Ze leren hier zo veel van", zegt docent Hanneke Ten Have. "Op deze manier ervaren ze hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat in de ouderenzorg, dat is heel wat anders dan in de klas naar je docent luisteren. Bij Careaz Antoniushove waren ze meteen enthousiast toen we met ons high tea-idee kwamen. We kregen de vrije hand om het idee naar eigen inzicht in te vullen." Audrey Bouwmeester, welzijnscoach bij Antoniushove, vindt de high tea een mooi initiatief, wat haar betreft mogen de leerlingen wel vaker komen. Die daad wordt bij het woord gevoegd, want eind maart komt de klas terug om een 'Lekker-in-je-vel-middag' in te vullen. "De senioren worden dan verwend met crèmepjes en maskertjes etc.", vertelt docent Ten Have.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden