Bart Wopereis gaat het contract tekenen, naast hem Marjolein Wenting en daarnaast burgemeester Bronsvoort.
Bart Wopereis gaat het contract tekenen, naast hem Marjolein Wenting en daarnaast burgemeester Bronsvoort. Foto: Kyra Broshuis

Bouw IEKC kan officieel beginnen

Algemeen

Opening rond april volgend jaar

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE- De contracten zijn getekend en dat betekent dat de eerste schop voor het veelbesproken IEKC (Integraal Educatief Kind Centrum) in Lichtenvoorde de grond in kan. Woensdag tekenden burgemeester Bronsvoort, Bart Wopereis van Binx Smartility uit Groenlo en Marjolein Wenting van het IEKC de officiële documenten.

Vijf organisaties in één gebouw
“Een bijzonder moment”, zegt wethouder Karel Bonsen. “We gaan nu echt het IEKC tot stand brengen; een plek waar vijf organisaties samenkomen: Bijeen (de gefuseerde St. Jozefschool en Pastoor van Arsschool), de St. Ludgerusschool, de Hamalandschool (Onderwijsspecialisten), Sotog (stichting speciaal onderwijs Twente en Oost Gelderland), stichting De Achthoek (peuterspeelzaal) en Zozijn (orthopedagogisch kindcentrum). Een unieke plek in onze gemeente en in de hele regio waar kinderen optimaal van kunnen profiteren.” De wethouder vertelt dat het IEKC daarnaast ook een uitdagende onderwijs- en opleidingsplek wordt.

Waardering
Marjolein Wenting neemt het woord namens het bestuur van het IEKC: “Wat ooit gestart is als een droom gaat nu werkelijkheid worden. Eén plek voor alle kinderen waar opvang, onderwijs en zorg samenkomen. We willen als bestuur onze waardering uitspreken naar de gemeente Oost Gelre die bereid is te investeren in goede onderwijshuisvesting. Binx heeft een prachtig ontwerp gemaakt en wij kijken uit naar de opening van het gebouw.”

Dit is de toekomst
Will van der Zanden, kwartiermaker IEKC namens de samenwerkende partijen, is blij dat het ontwerp in samenwerking met de buurt tot stand is gekomen. Hij vertelt dat de kiem voor het IEKC al in 2006 werd gelegd. “Maar het begon echt te leven in 2013. We zagen de terugloop in het aantal leerlingen én een aantal gebouwen was aan vervanging toe. Passend onderwijs kwam op en die combinatie van factoren bracht ons tot dit idee. Het speciaal onderwijs samen met het reguliere onderwijs; dat willen we, dat sluit perfect aan bij de wet. Een kind is nooit alleen een speciaal onderwijs-kind of een regulier onderwijs-kind. Het gaat hier echt om een unieke samenwerking, er zijn nog maar een paar van dit soort plekken in Nederland. Dit is echt de toekomst.”

Energieneutraal
Die opening zal rond april 2021 plaats kunnen vinden, verwacht Bart Wopereis van Binx Smartility. “We verwachten komende april te kunnen starten en zullen dan ongeveer een jaar lang bezig zijn met de bouw. Het wordt een prachtig energieneutraal gebouw. Geen gas, wel warmtepompen en zonnepanelen op het dak. Wij zijn als Binx niet alleen verantwoordelijk voor de bouw maar straks ook voor de totale energiebehoefte van het gebouw.”

Een impressie van het nieuwe IEKC.
Een tekening van het nieuwe IEKC op de plek van de oude Ludgerusschool in Lichtenvoorde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant