Ballonnen overheersen in de versierde Grolse Beatrixstraat tijdens het carnavalsfestijn 2016.
Ballonnen overheersen in de versierde Grolse Beatrixstraat tijdens het carnavalsfestijn 2016. Foto: Theo Huijskes

Straatversiering tijdens carnaval 2020: Met of zonder ballonnen?

Algemeen

CV De Knunnekes ziet de straatversiering als een traditie

Door Theo Huijskes

GROENLO - Carnavalsvereniging De Knunnekes in Groenlo heeft besloten om zich niet te mengen in de discussie wel of geen ballonnen tijdens de jaarlijkse drie dolle dagen. "Zo zullen wij als commissie straatversiering in ieder geval geen ballonnen meer gaan uitdelen. Maar wanneer de bewoners van de desbetreffende straten kiezen voor een kleurrijke versiering met behulp van ballonnen, is dat hun eigen vrijheid. Wij zullen daar geen stokje voor steken", aldus Jos Spiekker, woordvoerder van de dienstdoende commissie.

Dat men in de Grolse carnavalsveste desondanks wel rekening houdt met het gegeven dat ballonnen uit milieuoverwegingen beter achterwege kunnen blijven, dit omdat ze biologisch niet afbreekbaar zijn en daardoor een vervuilende uitwerking hebben op de directe omgeving, blijkt uit de afschaffing van het zogenoemde, jaarlijkse ballonnenfonds in carnavalsminded Groenlo. Daardoor is er geen bestaansrecht meer voor het initiatief, destijds voortgekomen uit de koker van Grollenaar en oud-stadsprins Erik Mentink, waardoor er in de afgelopen jaren telkenmale zo'n slordige 50 duizend ballonnen beschikbaar waren.

Ondanks alle voors en tegens vertrouwt de commissie straatversiering, naast Jos Spiekker bestaande uit Peter Wieggers, Ronald Overbekking en Henry Wildenborg, ook dit jaar weer op een grote deelname. In de afgelopen jaren is namelijk gebleken dat er eind 2014 een uitstekend initiatief is genomen in de vorm van een veel betere, noem het ondersteunende organisatie van de straatversiering. Die heeft de laatste jaren overduidelijk geleid tot het gegeven dat iedereen, ook de thuisblijvers, zich als gevolg van het genomen initiatief veel meer betrokken voelen bij de jaarlijkse carnavalshappening. Beperkte de straatversiering in Groenlo zich in de beginjaren van CV De Knunnekes tot alleen de binnenstad, in de loop der tijd heeft dat ook in de woonwijken, en dat tot ver buiten de Grolse stadsgracht een enorme vlucht genomen.

Jos Spiekker geeft aan dat, ondanks alle nieuwe ontwikkelingen, de straatversiering onverminderd zal blijven bestaan. "Straatversiering is onlosmakelijk verbonden met het carnavalsgebeuren. Los van het gegeven dat wij als commissie nieuwe ontwikkelingen en ideeën in het vat hebben voor het volgende jaar, zal ook dit jaar de straatjurering weer plaatsvinden op de zaterdag voorafgaande aan de carnavalsdriedaagse. De straat met de mooiste versiering zal vervolgens bekend worden gemaakt op carnavalsmaandag tijdens de algehele prijsuitreiking in carnavalshoes City Lido. De winnende straat mag dan het populaire carnavaleske straatnaambord in ontvangst nemen."

Zie voor meer informatie: www.knunnekes.nl/activiteiten/straat-versieren/.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant