De VVD wil weten wat de rolverdeling wordt tussen De Mattelier en het nieuwe Vincentiushuis.
De VVD wil weten wat de rolverdeling wordt tussen De Mattelier en het nieuwe Vincentiushuis. Foto: Kyra Broshuis

Onduidelijkheid over rolverdeling Vincentiushuis en De Mattelier

Algemeen

VVD: 'Waarom nu een soortgelijke gemeenschapsvoorziening creëren?'

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De VVD zet vraagtekens bij de komst van het nieuwe Vincentiushuis, zo zegt raadslid Kees Porskamp. “Het Vincentiushuis moet een gemeenschapsvoorziening worden en de insteek is dat op deze nieuwe locatie samengewerkt gaat worden met Schuldhulp op maat Groenlo (SOM), Formulierenbrigade, Repair Café, Ziekenomroep ZSOM en instellingen als Sensire, Mantelzorg, SDOA, Vluchtelingenwerk en mogelijk ook de stadskamer Groenlo. Nog niet al te lang geleden is in Groenlo sociaal cultureel centrum de Mattelier geopend, waarom is het noodzakelijk om nu naast sociaal cultureel centrum de Mattelier een tweede soortgelijke gemeenschapsvoorziening te creëren?” De VVD vraagt zich af of de bezetting van De Mattelier zodanig is dat er geen ruimte meer is voor die genoemde activiteiten. “Ook Marga Klompé/de Molenberg profileert zich als Huis van de buurt waar ontmoeting en verbinding plaats kunnen vinden. Hoeveel van dergelijke plekken vindt het college wenselijk voor de kern Groenlo?”

Mattelier zeer succesvol
Wethouder Jos Hoenderboom legt uit dat het Vincentiushuis op de eerste plaats een centrum is waar participatie centraal staat. “Niet op cultureel gebied gebied maar het op gebied van het creëren van mogelijkheden om te kúnnen participeren. De Mattelier is zeer succesvol, wordt intensief gebruikt en zit eigenlijk vol. Bij het Huis van de buurt staat ontmoeting tussen ouderen centraal.” Hoenderboom zegt dat de mogelijke verhuizing van de Stadskamer met alle partijen besproken is.

Vincentius heeft nog een klus te klaren
De VVD zegt bang te zijn dat het Vincentius de activiteiten bij de Mattelier gaat ‘kannibaliseren’ en vraagt zich af wat de echte noodzaak is voor het Vincentiushuis. De partij krijgt bijval van OOG. René Hoijtink: “Ik wil wel graag weten wat die partijen, zoals het bestuur van de Mattelier, hier van vinden. Ik kan me voorstellen dat ze de Stadskamer niet graag zien verdwijnen naar Vincentius.” Volgens de wethouder beslist de Stadskamer uiteindelijk zelf over de plek. “Maar het past gewoon beter in het Vincentiushuis. Wij maken ons geen zorgen over de verdere invulling van de Mattelier. Het Vincentiushuis is aanvullend aan de Mattelier en niet andersom.” Hoijtink wil het onderwerp graag verder bespreken in de raad. Ook de VVD en de PvdA willen graag meer duidelijkheid. Wethouder Marieke Frank merkt nog op dat het ook nog niet zeker is dat het Vincentiushuis doorgaat: “Vincentius heeft nog een hele klus te klaren om het financieel allemaal rond te krijgen.”

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant