Links Hans Tops en rechts Nicky Groot Kormelink van de de Groenlose Tennisclub (GTC) op het tennispark ‘De Blanckenborg’.
Links Hans Tops en rechts Nicky Groot Kormelink van de de Groenlose Tennisclub (GTC) op het tennispark ‘De Blanckenborg’. Foto: Theo Huijskes

Groenlose Tennis Club (GTC) 50 jaar jong

Algemeen

'Het tennis leeft hier als nooit tevoren!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - "De viering van het 50-jarig bestaan van deze prachtige club had op geen beter moment kunnen plaatsvinden. Er gaat geen enkel vleugje 'Grolse wind' mee gepaard wanneer wij hier verkondigen dat de Groenlose Tennis Club anno 2020 een hoogtepunt in haar bestaan beleeft. Wij tellen niet alleen circa 600 leden, maar hebben daarnaast dit voorjaar maar liefst 23 teams die in competitieverband spelen, hetgeen nog nooit is gebeurd. Daarnaast beschikken wij hier op 'De Blanckenborg' over een tennisaccommodatie, waar menige tennisclub jaloers op is. Kortom, het recreatieve tennis leeft hier als nooit tevoren!"

Het is zondagmorgen 2 februari 2020. Gezeten in het horecagedeelte van De Blanckenborg en genietende van een kop koffie, zijn het de Grollenaren Hans Tops, GTC-lid vanaf het eerste uur, en Nicky Groot Kormelink, de huidige voorzitter van de Groenlose tennisfamilie, die een ware lofzang laten horen over de inmiddels vijftig jaar geleden opgerichte tennisvereniging.

Geschiedenis van het Grolse tennis
Hans Tops, die de volgende maand zijn 81ste verjaardag hoopt te vieren, vertelt met gepaste trots dat hij op zijn 16de levensjaar in Groenlo reeds de tennissport beoefende en derhalve dit jaar niet alleen 50 jaar lid is van de GTC, maar ook al 65 jaar actief met zijn geliefde sport bezig is. "Allereerst moet ik kwijt dat het naast een vorm van rijkdom ook nog eens een verademing is om op mijn leeftijd nog steeds actief tennis te kunnen spelen. Daar ben ik wekelijks, en dat op de donderdagmorgen buiten op de baan en op de dinsdagavond binnen in de hal mee bezig. Naast het sportief bezig zijn ook een uiterst aangenaam middel om fijne en bovenal gezellige sociale contacten te onderhouden", aldus de man die op bestuurlijke en andere terreinen ook het nodige voor de club heeft betekend. "Ik heb voorheen zeven jaar zitting gehad in het bestuur, waarbij ik daarnaast de functie van voorzitter van de technische commissie bekleedde. Uit die tijd bewaar ik alleen maar goede herinneringen, waarbij ik de namen van echte clubmensen als Ton Laarhoven en Ben Hilferink niet onvermeld wil laten."

Vervolgens herinnert Tops er fijntjes aan dat de tennissport rond de jaren zestig in de vorige eeuw ook in Groenlo nog een elitesport was, die door een klein en select groepje Grollenaren werd beoefend. "Groenlo kende in die jaren een tweetal tennisbanen, te weten een baan aan de Eibergseweg, ook wel de dokters- of huisarts E.F. Hoyng-baan genoemd, alsmede een baan in de nabijheid van de voormalige Grolse steenfabriek, waarna op 3 juni 1970 de huidige tennisclub werd opgericht. Maakte de GTC aanvankelijk gebruik van de toen nog op het sportpark Den Elshof aanwezige tennisbanen, in 1988 vond de verhuizing plaats naar het park 'De Bleeck' aan de Woerdseweg, alwaar men tot 2010, oftewel het jaar waarin het tenniscomplex 'De Blanckenborg' van Marveld Recreatie officieel wordt geopend, gedurende ruim twintig succesvolle jaren verbleef."

Een meer dan trotse voorzitter
Na een negental voorzitters, waarvan wijlen Piet van den Heuvel met een vrijwillig dienstverband van negen jaar de eerste preses was, staat thans Nicky Groot Kormelink (47) aan het roer. "Doordat mijn dochter Zoë tennis speelde, ben ik bij de club verzeild geraakt en heb uiteindelijk ook actief de racket ter hand genomen. Van het een komt het ander met nu, voor inmiddels het derde jaar een plek op de voorzittersstoel. Nadat ik in 2009 werd uitgeroepen tot 'Superbok' van de club, werd ik vervolgens opgenomen in de sponsorcommissie, waarin ik ook al weer tien jaar zitting heb. Ik moet zeggen dat binnen de club alles tot in de puntjes is georganiseerd. De functies binnen alle commissies van de club zijn bezet met alleen maar toppers aan het roer. Met de juiste mensen op de juiste plekken is daarmee een grote mate van betrokkenheid gecreëerd, hetgeen zorgt voor een in alle opzichten bloeiende vereniging. Dit laatste wordt ook weer bewezen door de samenstelling van de jubileumcommissie, waarin naast mijn persoontje als voorzitter de gehele vereniging van jong tot oud is vertegenwoordigd. Iedereen wil graag meewerken en dat typeert de huidige sfeer binnen deze club. Een uitstekende basis om verder uit te bouwen."

Jubileumprogramma
Groot Kormelink is erg in zijn nopjes met het voorlopig vastgestelde jubileumprogramma. "Het aspect 'voorlopig' hebben wij aan het programma gehangen, omdat wij zich tussentijds aandienende verrassingen niet willen uitsluiten. Naast de Glow in de Dark-toernooien voor jeugd en senioren in februari, organiseren wij in mei de clubkampioenschappen. Een jubileum-hoogtepunt vindt plaats op woensdag 3 juni -de oprichtingsdatum van de GTC wel te verstaan- wanneer er een Wimbledon-toernooi met dresscode wit wordt georganiseerd, waarbij er alleen met de oude houten rackets en de historische witte tennisballen mag worden gespeeld. Verderop in de maand juni een 'Open' jubileumtoernooi en in juli tenniswedstrijden om de 'Limoncello-cup'. Eind augustus is het Beach-tennis voor jeugd en senioren gepland, waarna wij op zaterdag 12 september het jubileum met een groots opgezette feestavond gaan afsluiten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant