De hoes van de Tröntjes-cd 2020, ontwerp Noël-Versteegen-Ebbers. Foto: PR
De hoes van de Tröntjes-cd 2020, ontwerp Noël-Versteegen-Ebbers. Foto: PR (Foto: Ontwerp Noël Versteegen - Ebbers)

'Grolle is een onuitputtelijke bron van inspiratie'

Nieuwe odes aan eigen veste en nooit eerder verschenen materiaal op nieuwe Tröntjes-cd

GROENLO - Het kriebelt al tijdje bij de carnavalsgekke Grollenaren. De carnavalskoorts loopt inmiddels langzaam op tot aan het goedaardige carnavalsvirus. De voorbereidingen op het feest der feesten in Grolle lopen al een tijdje, maar zodra de pronkzittingen achter de rug zijn dan neemt de carnavalsgekte hevige en niet te temmen vormen aan. Geen Grolse carnaval zonder eigen Grolse lofzangen. Geen 'paarden in de gang', 'Pizza's' of 'bloemkolen' in Grolle maar veelal Grolse schlagers en Tröntjes. In alle vormen komen ze voorbij, met allen een gemeenschappelijke factor: de inhoud gaat over de eigen veste, zijn levenslustige inwoners en zijn bourgondische karakter. De liefde voor het vestingstadje wordt in vele vormen geuit. "Grolle is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ieder jaar is het weer verrassend, tot ontroerends toe, hoe het leven in ons mooie stadje beleefd en beschreven wordt", vertelt Christof Elsinghorst. Hij, Tim Ebbers, Henri Walterbos en Patrick Pos zijn de organisatoren van het Tröntjesfestival en de grote animatoren die de liefde voor en aantrekkingskracht van het eigen stadje breed uitdragen.

Trots
De Tröntjes-cd 2020 met hierop de 6 nieuwe odes, waaronder het winnende 'Dree dagen carnaval', het hippe 'Carnaval in Grolle' dat de Tom Smits Muzieknoot won als meest vernieuwende nummer, en een bijzondere rapversie van het winnende 'Dree dagen carnaval', verschijnt deze week. De heren zijn bijzonder trots op het resultaat. "Het is net of het dit jaar nog meer samen komt dan andere jaren. Het is echt één geheel," vindt Patrick Pos. "Er staan vrolijke meezingers op, een melancholisch nummer, popnummers, maar toch allemaal carnavalesk. Het is een en al gezelligheid. Velen zullen zich in de teksten herkennen." Het klinkt superstrak en professioneel. Een huzarenstukje monnikenwerk van Christof Elsinghorst van IetsAnders.nl.

Spotify
De nieuwe nummers staan op Spotify onder Tröntjesfestival 2020 en andere streamingplatformen, aangevuld met 11 speciale gouwe ouwe. "Op de cd ook de twee nummers van de vinylsingle die de Horeca Groenlo in 1991 uitbracht, de originele versies van de klassiekers 'Veugeltjes op de Halve Moane' en 'Mina oet 't Laantje van Lasonder', een nummer van de Snikkels dat het festival ooit niet haalde, en de vier schlagers van de Grolse Hofzangers die ze opnamen in de gouden periode 1985-1988 en met groot succes meededen aan de Regionale Schlagerfestivals," is Walterbos verheugd. "Ik herinner het me nog goed. Grolse zangroepen en liederen maakten de dienst uit in die laatste jaren van het initiatief van Omroep Gelderland en RTV Oost."

Grolse Hofzangers
De vier ambassadeurs van zijn blij dat De Grolse Hofzangers het leuk vonden hun nummers te digitaliseren en opnieuw weer onder aandacht te brengen. "Dat verdienen de nummers gewoon," vindt Ebbers. "Enkelen van ons die de nummers niet kenden waren zeer verrast. Met name door de prachtige teksten die wijlen Bertus Broens schreef met muziek van Jan Roerdink. Top dat die nummers op deze manier uit de vergetelheid komen."
De cd is mogelijk gemaakt door vooral eigen werkzaamheid, een gigantische klus, van begin van het proces van de oproep tot nummers inzenden tot en met het branden en printen van de cd's bij ZSOM, het in de hoesjes stoppen en de verkoop. "Daarnaast," merkt Tim Ebbers op, "We zijn erg blij met het belangeloos drukken van de hoesjes door Maarse Drukwerk en ontwerpen van de hoes door Noel Versteegen – Ebbers. Zonder medewerking van deze of gene is dit niet mogelijk."
De nummers zijn te beluisteren op Spotify, waarop inmiddels een hele databank aan eigen Grolse lofzangen en feestliederen te beluisteren zijn. "We hebben de schlagerbibliotheek afgelopen weekend op Spotify wederom met zo'n 40 nummers uitgebreid," is Elsinghorst blij. De cd is verkrijgbaar voor 5 euro door middel van een mail naar hafwalterbos@kpnmail.nl of een appje naar 06-2083 8861. Slijterij Jan's biedt de cd's aan in drankpakketjes.

Meer berichten