De Eumkes en Jonge Nölepeters in het geschonken bushokje.
De Eumkes en Jonge Nölepeters in het geschonken bushokje. (Foto: Henri Walterbos)

Eumkes geven Lievelde eigen busstation

'Station Lichtenvoorde-Groenlo, dat mot jullie toch piene doon'

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - Bij de feesttent is het een komen van carnavalshoogheden uit de nabije omgeving om de Jonge Nölepeters uit Lievelde te feliciteren met hun 55-jarig jubileum. Velen met de fiets, omdat het wel eens heel erg gezellig kan worden. De Knunnekes uit Groenlo parkeren hun Prinsmobiel bij de ingang, de Eumkes uit Zieuwent komen met een tractor met aanhanger aanzetten met daarop hun cadeau aan de jubilaris. Een origineel bushokje, compleet met een onder een paraplu schuilend haltebord, met hierop de dienstregelingen van Lijn 11 en Lijn 55. In het hokje een poster van het Eumkesbal en het logo van de gulle gever. Als de tractor aan komt rijden overal lachende gezichten, want natuurlijk hebben de Eumkes weer iets ludieks bedacht. Iets des Eumkes.

Wederzijds respect
De reden van de actie doet Eumkes-president Mark Onstenk uit de doeken als hij in een volle tent 'de jubilaris' toespreekt. "Zoas jullie misschien wal wet waardeert wi-j jullie enorm. Het wederzijdse respect dat wi-j deur de joaren hen samen hebt op ebouwd hef resulteert in een verstandholding dee wee no met mekare hebt. Wi-j priest jullie al joaren, en dat doot wi-j graag," beklemtoont Onstenk met cynische ondertoon en lachen de aanwezigen. "Net as ons hebt jullie een rijke geschiedenis. Jullie 55 joar, wi-j krap an 55 moand. Wi-j hebt vrouwleu van 55 kilo, jullie hebt vrouwleu van 55 kilo tevölle, moar dat mag de pret neet drukken. Veur wi-j helemoal afdwaalt effen terzake. Wi-j zeet Leevelde as een mooi dorp met een glansrijke geschiedenis. Wi-j wilt jullie dan ok, tegen better wetten in, beschermen tegen grote steden rondum jullie. Grolle en Lechtenvoorde greuit in rap tempo richting jullie. Wi-j wilt veurkomen dat jullie 't ni-je Hooiland van Lechtenvoorde wordt. De ontwikkelingen rondum 't station zeet wi-j met lede ogen an. Station Lichtenvoorde-Groenlo. Dat mot jullie toch piene doon. Moar jullie bunt strijdboar, hebt onlangs ne ni-je busse an eschaft. Umdat de olde busse versletten was, of umdat de olde busse de ni-je toeters neet kon trekken. Moar de ni-je 'Black beauty' is echt schitterend. De toeters bunt deur de Eumkes duftig etest, en ze warkt zeker. Het lik de Eumkes dan ook pijnlijk um gin eigen busstation te hebben. Jullie verdeent better. Doarum hebt wi-j as Eumkes emeend jullie een busstation te motten geven. Met een eigen dienstregeling. Wi-j hebt dit twee en een halve ton zwoare beestje aardig wiet motten halen, dus weas d'r zuunig op. Wi-j hebt um al buuten eplaatst, met dak, zodat jullie mooi dreuge könt stoan tijdens de erbarmelijke weersomstadigheden zoas wi-j dat hier gewend bunt. Pak 't moar uut en goa buuten moar eens kieken straks. Hier wilt wi-j 't bi-j loaten moar uiteraard neet veurdat wi-j allemoal ezongen hebt 'De Eumkes oké, olé, olé, want de Eumkes bunt oké, olé, olé."

Pinkelpalen
Het bushokje is geplaatst tegen twee gereedstaande pinkelpalen aan om het nog te recyclen bier van hedenmiddag in kwijt te kunnen. "Mooi ne daarden pispoal veur vanmiddag," roept een heerschap met steek. Boven de halte een roze paraplu die nogmaals het klimaat van Lievelde, uit het oogpunt van de weermannen van de Eumkees, benadrukt. Vooraf laat voormalig Eumkes-president Stefan Beerten al zien dat de bescherming van de halte al ruimschoots getest is in Zieuwent zelf. Op het filmpje een Eumke die vanaf een dak een volle gieter leeg giet over de paraplu om het Lieveldse klimaat na te bootsen. Op de beelden geluiden van kletterend water, en lachende Eumkes.

Prins Niels van de Jonge Nölepeters kan de geste van de Eumkes wel waarderen. "Wi-j kriegt altied wal zeer originele cadeaus van verenigingen, moar dit is wal ne klasse apart. Hartstikke mooi. Wi-j hebt onze eigen busse. Den kö'w d'r mooi veur parkeren. De blokken bunt ok al van de weg ehaald, dus kö'w de busse mooi rondveuren hier."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden