De nieuwe straatnamen in Groenlo zijn bekendgemaakt.
De nieuwe straatnamen in Groenlo zijn bekendgemaakt. Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe straatnamen in Groenlo

Algemeen

OOST GELRE - Maar liefst twintig straten of paden in de gemeente Oost Gelre krijgen een naam. Het gaat om nieuwe straten maar ook om straten of paden die wel in de volksmond een bepaalde naam hebben maar die nooit officieel zijn erkend. Daar gaat dus nu verandering in komen.

Door Kyra Broshuis

“Vanwege veiligheid, de vindbaar door hulpdiensten, en de verbetering van navigatie willen we die wegen van een straatnaam voorzien”, zegt wethouder Karel Bonsen. “De ongenoemde wegen zijn inmiddels geïnventariseerd en voor advies over de straatnaamgeving naar de oudheidkundige verenigingen gestuurd. Daarmee wordt een al langer bestaande traditie voortgezet om ook met behulp van straatnamen de historie onder de aandacht te brengen. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG), de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde (VOL) en de Oudheidkundige Vereniging Harvelt (OKV Harvelt) hebben de namen voorgesteld. Ook hebben wij tijdens de inventarisatie van de ongenoemde wegen geconstateerd dat de bestaande straten 'Kerkwal' in Groenlo en de 'Visserijdijk' in Vragender nooit officieel zijn benoemd. Aangezien deze namen al sinds jaar en dag worden gebruikt en straatnaamborden al bij staan, willen we deze straten officieel benoemen.”

De Hoge Hartreize
Voor Groenlo gaat het onder andere om het zandpad tussen de Lichtenvoordseweg en de Oude Aaltenseweg. Dit gaat De Hoge Hartreize heten. De OVG zegt hierover het volgende: “Het is hier met een NAP hoogte van gemiddeld 30 tot 33 meter het hoogste punt van Groenlo. De Hoge Hartreize is gelegen tegenover de woonwijk de Hartreize en beide zijn het namen die al genoemd worden op de kadastrale kaart van Groenlo uit 1832. In de volksmond worden zowel de Hartreize als de Hoge Hartreize gebruikt ter aanduiding van het gebied. Het zandpad tussen de Vrakkinkweg en de Oude Borculoseweg krijgt de naam Wuskevoort. “Deze naam komt op aanwijzing van Ben Verheij, geboren en getogen in dit gebied. De naam van Wuskevoort is een bij de ouderen nog gebruikte naam. Verheij heeft hij deze naam gevonden in het Rechterlijk Archief van de stad Groenlo 1559 – 1811, Civiele rechtspraak nr. 2, 1560 – 1567. Dit betekent dus een continuïteit in naamgeving van ruim meer dan vier eeuwen.”

Botterpot
De fiets- en voetgangersoversteek tussen de wijk Papendijk en Hartreize 2 krijgt de naam Botterpot. “Het is zeer aannemelijk dat deze naam te maken heeft met de bodemgesteldheid van dit gebied in de vorige eeuwen. De naam Botterpot, ook wel Botterpeter, genoemd in de volksmond, kan ontstaan zijn omdat dit gebied voorheen door kwelwater zo zacht als boter/botter was. In die tijd een normaal verschijnsel. Met de toevoeging pot wordt een kom of vloot bedoeld; boterkom of botervloot. Kijken we naar de geografische ligging van de Botterpot/Botterpeter ten opzichte van de directe omgeving, dan valt op dat in de directe omgeving van de Botterpot/Botterpeter de Hartreize ligt. Het hoogste punt van de Hartreize is 30,2 meter boven NAP. De Botterpot/Botterpeter echter ligt op een hoogte van 23,8 meter boven NAP. Hier zit dus een hoogteverschil in van 6,4 meter. Aangezien water altijd naar het laagste punt stroomt, is het aannemelijk dat een deel van het water afkomstig van de Hartreize richting de Botterpot stroomde en dit gebied dan verzadigd raakte door het water onder andere afkomstig van de Hartreize. De Botterpot was dus een laaggelegen waterrijk weiland in de vorm van een pot, kom of vloot, dat door de waterrijke omstandigheden zo zacht als boter was”, zo schrijft Martie Rouwmaat in de onderbouwing van de OVG.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant