Het CDA wil graag dat de gemeente nestkastjes beschikbaar stelt.
Het CDA wil graag dat de gemeente nestkastjes beschikbaar stelt. (Foto: Kyra Broshuis)

CDA pleit voor nestkastjes in strijd tegen eikenprocessierups

OOST GELRE - Nestkastjes en bloemenmengsels; dat ziet het CDA graag in de strijd tegen de eikenprocessierups. “Door de zachte winter wordt er de komende zomer weer een enorme overlast verwacht van de eikenprocessierups”, zegt raadslid Walter Leemreize.

Door Kyra Broshuis

“In de gemeenten Bronckhorst, Montferland, Winterswijk en Aalten worden gratis nestkasten en bloemenmengsels verstrekt. In de nestkasten nestelen zich namelijk mezen en de bloemenmengsels trekken insecten aan die de rupsen verdringen. De mezen eten de eikenprocessierups op, waardoor de plaagdruk door de zogeheten ‘jeukrups’ afneemt. Deze nestkasten worden gemaakt van afvalhout door onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat ons betreft een goed voorbeeld een win-win-win situatie. We weten dat de gemeente een proef met dergelijke nestkasten heeft gedaan in het survivalbos in Harreveld. Hoe is dat verlopen? En is er ook in Oost Gelre een mogelijkheid om op grote schaal nestkasten te plaatsen en bloemenmengsels te verstrekken?”

Vangzakken
Volgens wethouder Bart Porskamp betekent een zachte winter niet per definitie meer overlast. Over de mezenkasten in het survivalbos in Harreveld zegt de wethouder het volgende: “Alle nestkasten zijn bezocht door mezen en grotendeels ook gebruikt voor het grootbrengen van jonge mezen. De overlast van eikenprocessierupsen was significant minder.” De wethouder zegt dat de gemeente al nestkasten plaatst, bijvoorbeeld rondom basisscholen. Initiatieven van derden worden positief ontvangen en zo nodig ondersteund. Er zijn al tientallen nestkastjes gemaakt van gemeentelijk afvalhout. Binnenkort plaatst de gemeente 30 vangzakken waar de rups wel in maar niet uit kan kruipen; een experiment. Het bloemenmengsel is een ander verhaal: “Dat geniet niet onze voorkeur in verband met het risico op floravervalsing en het draagt niet duurzaam bij aan het natuurlijk evenwicht. De huidige bestrijding is momenteel nog onmisbaar. We blijven op zoek naar nieuwe mogelijkheden die bijdragen tot een natuurlijk evenwicht.”

Oude nesten worden opgeruimd
René Hoijtink van OOG haakt op het verhaal in en zegt dat de recente winterstorm veel oude nesten van de rupsen uit de bomen doet waaien. Hij wil weten of deze oude nesten, die nog steeds overlast kunnen geven, worden opgeruimd door de gemeente. Dat gebeurt inderdaad, zegt de wethouder. “Als we meldingen krijgen of het zelf zien, gaan we dat zeker opruimen. In het kader van preventie komen we die nesten overigens ook tegen.”

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten