Foto: Achterhoek Nieuws bv
Foto: Achterhoek Nieuws bv (Foto: )

College en coalitie visieloos; 'D'ran' ten koste van inwoners

Met de aankoop van De Bron voor ruim een half miljoen euro, laten het college en de coalitie zien dat bezuinigen voor hen inhoudt: extra geld uitgeven, handelen op impulsen, zonder visie en plan. En dat alles ten koste van minima en de belastingbetaler die de rekening van de bezuiniging krijgt. Het is het innemen van hun machtspositie van de meerderheid en het democratische proces volledig neerslaan. Het is onverantwoord, het is niet uit te leggen aan de inwoners en het is vooral niet wat goed is voor onze samenleving. Samenwerking is meer dan ooit ver te zoeken en u krijgt de rekening hiervan.

In de gemeenteraad van Oost Gelre zijn er partijen die samen al de minieme meerderheid geven. Maar soit, meerderheid is meerderheid en dat is democratie. Als oppositiepartijen met heel goede argumenten komen op een voorstel om niet in te stemmen met dat voorstel, dan volgt een stevig inhoudelijk debat. Onze coalitiepartijen slaan ieder debat neer met drogredenen. Omdat ze vinden dat standpunten uit begrotingsvergaderingen niet meer aangehaald mogen worden (terwijl het precieze raadsvoorstel gaat om extra centen die zij uit willen geven dan we nog maar enkele maanden geleden democratisch hebben bepaald in die begrotingsvergadering. Wij stemden tegen, overigens).

De coalitie sneert naar oppositiepartijen over wat wel of niet is gezegd of wat wel of niet is bedoeld. Of er wordt aangehaald wat oppositiepartijen in het verleden hebben nagelaten toen die aan het roer stonden (terwijl ook in het verleden precies is uitgevoerd wat de gemeenteraad via democratisch proces heeft besloten). Het liefst halen de coalitiepartijen het reglement van orde erbij om inhoudelijke antwoorden op steekhoudende argumenten te ontwijken.

Democratie en samenwerking ver te zoeken
In dat geval is democratie en samenwerking ver te zoeken, dat durven wij als D66 met een 'D' van Democraten best te stellen. In de gemeenteraad van Oost Gelre ontstaat de machtssfeer van de coalitie die buiten het politieke en democratische stelsel om zelf de besluiten neemt, in de arrogante overtuiging dat zij de meerderheid toch al vormen en voor de vorm de oppositie maar even aanhoort en gewoon doordrukt wat met hun college al besloten is.

De coalitie verwijt de oppositie van niet willen doorpakken, want ze willen 'D'ran!', zeggen ze dan. En dat is precies wat de oppositie ook wil, maar niet zonder visie en niet zonder oog voor onze kwetsbare doelgroepen in onze mooie en actieve gemeente. En daarmee laten ze zien dat ze buiten de coalitie met niemand willen samenwerken.
Ondertussen kunnen we niet meer uitleggen waar dit college mee bezig is. Ze bezuinigen op minima en andere voorzieningen van een kwetsbare groep mensen in onze samenleving. Tegelijkertijd geeft dit college sinds de begrotingsvergadering waarin die pijnlijke bezuinigingen zijn vastgesteld (wederom, met onze gepassioneerde afkeuring) alweer bijna 1 miljoen euro extra uit, omdat het toevallig voorbijkomt.

Aankoop van De Bron
De aankoop van De Bron is daarmee exemplarisch. Er zijn nog geen concrete plannen voor het IKC op die plek, waarmee de aankoop van De Bron nu al noodzakelijk zou zijn. Maar de huidige eigenaar wil het nu wel verkopen en zeggenschap blijven houden op wat er uiteindelijk door de gemeente in De Bron wordt gerealiseerd. En dan moet er ook wel meteen aangekocht worden. Zowel het college als de coalitie hapt toe.
Dat de koopprijs meer is dan de marktwaarde en anderhalve ton hoger dan twee jaar geleden, dat maakt niet uit. 'Het is nu of nooit!', 'Het is strategisch!' en 'Zo'n kans krijgen we nooit meer!'.

Strategisch inzicht wel bij de buurman, maar niet in het College
Het enige strategische aan deze aankoop is te vinden bij de huidige eigenaar: zakelijk geniaal, en politiek geeft hij een geweldige inkijk op hoe het college impulsief en zonder visie of gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid meer dan een half miljoen op zijn rekening bijschrijft.
Wij zeggen: gefeliciteerd met dit college in uw gemeente!
… en stopt het cynisme en gaat over tot de orde van de dag.


Namens D66 Oost Gelre:
Jerry van der Meulen (06-4060 6171)
Linda van der Berg (06-2066 3504)
Jarno Hilge (06-2260 0624)
Léon Wiegerinck (06-5342 4439)

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten