Joost Adema, staand bij een blijvende herinnering aan het 44-jarig bestaan van CV De Knunnekes.
Joost Adema, staand bij een blijvende herinnering aan het 44-jarig bestaan van CV De Knunnekes. Foto: Theo Huijskes

Joost Adema is carnavalist maar bovenal sympathisant van De Knunnekes!

Algemeen

GROENLO - Joost Adema, geboren en getogen in Groenlo, is een voorbeeld-vrijwilliger binnen carnavalsvereniging De Knunnekes, alsmede binnen de daaraan min of meer gelieerde clubs Corps Champêtre en BOF '96 (Balls of Fire). Hoogste tijd om van deze op 10 november 1960 binnen de stadsgracht geboren Grollenaar het circa 25-jarige dienstverband als vrijwilliger onder de loep te nemen. Een samenvatting van een bijzonder geanimeerd gesprek, dat plaatsvindt in de fraaie nieuwbouwwoning van Joost Adema en Wendy Ordelman en hun beide dochters Lise (17) en Meve (16).

Door Theo Huijskes

"Carnavalsvereniging De Knunnekes is opgericht toen ik amper twee jaar was. En omdat ik in mijn jeugdjaren veel bij de families Ankoné en Nales kwam, werd ik al op jeugdige leeftijd met het carnavalsvirus besmet." Aldus Joost Adema, die wat betreft zijn arbeidzame leven net als zijn moeder voor het onderwijs koos. "Van 1985 tot 2000 heb ik op praktisch alle basisscholen in Groenlo les gegeven. Vanaf het begin van deze eeuw heb ik mij toegelegd op de invoering van het totale ICT-pakket binnen deze scholen, waarna ik mij vanaf 2011 in Arnhem in het iXperium in de HAN PABO bezighoud met het wegwijs maken van toekomstige leerkrachten in de ICT-wereld. Tevens leerkrachten van vier basisschoolbesturen rondom Arnhem, waaronder ook vier Groenlose basisscholen en één school in Eibergen vallen."

Intrede bij De Knunnekes
"Het carnavalsgebeuren bij De Knunnekes is voor mij in 1996 begonnen in de functie van vorst. Ik maakte destijds deel uit van de vriendengroep 'The Jocks'. Deze groep wenste destijds niet voor een appel en een ei aan deze transfer mee te werken. Uiteindelijk werd er een deal gesloten met de beschikbaarstelling van 25 door de Jocks te betalen toegangskaarten voor de buutavond. Mijn eerste en enige prinsenpaar als vorst bestond uit prins Michel Hoffman met zijn vader Henk als adjudant. Al een jaar later viel mij de eer te beurt om zelf stadsadjudant te mogen zijn en dat aan de zijde van stadsprins Michel II (Huijskes). Deze samenloop van omstandigheden had tot gevolg dat ik vanaf dat moment de functie vorst -met een korte pauze van vijf jaar- inruilde voor voorzitter van de feestcommissie. Een job, die ik tot op heden nog steeds met veel plezier vervul. In de afgelopen jaren heb ik met enthousiaste mensen samengewerkt. Knunnekes, die allemaal op een geheel eigen wijze hun steentje hebben bijgedragen aan het grote succes. Ik ben dan ook ontzettend trots op de organisatie zoals die er nu staat."

Twee grote evenementen
"Als feestcommissie hebben wij tijdens iedere carnavalscampagne twee grote evenementen te organiseren, te weten het prinsenbal en de pronkzittingen. Het prinsenbal in november is ieder jaar, vooral met het oog op het moment suprême oftewel de onthulling van het nieuwe prinsenpaar, vanzelfsprekend een bijzondere en spannende aangelegenheid. Het programmaonderdeel, waarbij alles moet kloppen, alles tot in de puntjes geregeld moet zijn. Het andere grote evenement betreft de inmiddels zes overbekende, altijd totaal uitverkochte pronkzittingen dan wel buutavonden. De bezetting en in het bijzonder de taakverdeling van alle medewerkers en vrijwilligers kent daarbij een professioneel karakter. Als voorzitter mag ik deze bijzonder actieve groep mensen aansturen. Na de carnaval hebben wij in de maand maart alweer de eerste bijeenkomst voor het nieuwe seizoen. Dan proberen wij een zogenoemd dreamteam samen te stellen, mensen en groepen die wij graag willen zien optreden."

Corps Champêtre en BOF '96
Joost Adema is daarnaast een actief lid van Corps Champêtre Groll, opgericht in het voorjaar van 1998 door wijlen carnavalist Chris Muetstege en in het leven geroepen om die zaken te behartigen waar CV De Knunnekes zelf niet aan toekomt. "Als Corps proberen wij de Knunnekes op alle mogelijke terreinen tegemoet te treden", vertelt Joost Adema. "Denk daarbij aan de verspreiding van een viertal 'Natte Kranten', het uitdelen van goulashsoep, roggebrood met spek en een drankje aan de wagenbouwers, alsmede aan de buurten van het regerende prinsenpaar wanneer men de straten aan het versieren is, de organisatie van de traditionele opening van carnavalszondag op de Kanonsbulten, deelname aan de optocht op carnavalszondag en niet te vergeten de organisatie van de tweejaarlijkse dameszitting in carnavalshoes City Lido."

Wanneer BOF '96 ter sprake komt, is het opnieuw het carnavalsfestijn dat de lading dekt. "Deze vriendengroep, die sinds 1996 een eigen buutavond organiseert, komt één keer in de twee weken bij elkaar. De buutavond één week na het jaarlijkse Prinsenbal, bestemd voor in de eerste plaats de nieuwe hoogheden van CV De Knunnekes, is ook bedoeld om nieuwe talenten van de Hogere Buut School te kunnen screenen."

Aldus Joost Adema, die als vrijwilliger ook nog het nodige betekent voor de Groenlose handbalvereniging. Na zelf actief de handbalsport te hebben beoefend, is hij nu al sedert vijf jaren achtereen trainer/coach van de Grolse handbalsters. Op dit moment assistent-trainer/ coach van Dames 1 en trainer van Dames 3 (het beloften-team).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant