Imaginaire ballonnen en prinsenwijken

Goh, beste Grollenaren, goh wat heb ik vorige week veel telefoontjes gekregen. Duizenden; over die ballonnen die er niet meer zijn in de carnavalsoptocht. Hoe jammer dat is en of ik daar een vervanging, een alternatief, voor kon bedenken. Nou, dat kan ik; als het om hoogwaardige technieken gaat dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik zeg dit zonder overdrijven, ik pruts van alles in elkaar. Kapotte lampen springen spontaan weer aan als ik er alleen maar naar kijk en één oog naar een klok is voldoende om het ding weer uren te laten maken, terwijl-ie intussen ook de sprint inzet om de seconden te halen. Ik ben nu bezig imaginaire ballonnen uit te vogelen, dat zijn dus ballonnen die er niet zijn maar het lijkt net alsof ze er wél zijn. Dat is een geweldig idee van mij, ik heb nog gebeld met de universiteit van Eindhoven, want daar schijnen hele knappe koppen te zitten. Maar die konden mij niet volgen. Nu doe ik het gewoon alleen. Voor dit jaar gaat het niet meer lukken, maar die ballonnen die er niet zijn maar die je toch ziet, zien jullie volgend jaar. Hartstikke handig ook, je hoeft ze niet op te bergen, er is geen afval. Ik heb er ook patent op gevraagd. Ik doe de techniek. Ik ga Erik Mentink, de grote en succesvolle man achter het vroegere ballonnenfonds, vragen dat idee commercieel weg te zetten. Dat kan hij en dan blijft eigenlijk alles zoals het was, maar dan (nog) beter.

Maar er is ook iets dat me tegenvalt, ja ik moet dit pijnpunt toch even op tafel leggen voordat we erop gaan staan om de feestvreugde in te zetten.

Eigenlijk moet ik zeggen dat ik me ronduit heb geërgerd. Ik las dat de gemeente Oost Gelre nu weer nieuwe straatnamen heeft bedacht en dat ze daarbij altijd weer ver teruggaan in de tijd. We hebben hier straatnamen van oude stedendwingers, stadveroveraars en verdedigers en talloze namen van oude beroepen. Dat is op zich mooi maar de Knunnekes (ze hebben gewoon gelijk) willen nu ook wijken met namen van de illustere stadsprinsen.

Het bestuur van Oost Gelre nodigde ze uit in... Lichtenvoorde! Ja, ook geen beste zet natuurlijk. Maar afgelopen zondag trok een groot leger van de Knunnekes met een stuk of dertig dweilorkesten te voet richting Lichtenvoorde. Dwars tegen de storm van die verrekte Dennis in. In Lievelde aangekomen stonden daar -toevallig? - de Nölepeters in aller leeftijdsklassen te wachten bij de grote tent daar. Het werd een hartelijk weerzien.

Het vervolg mag duidelijk zijn beste Grollenaren. Het werd een spontaan feest waarbij de Leveldsen begrip hadden voor het standpunt van de Knunnekes (niet wijken was het devies).

De aanhang was zo groot dat ook de Nölepeters besloten mee te gaan richting Lichtenvoorde. Sommigen viel het tijdens de tocht al iets op dat ze ineens de wind in de rug hadden; was de wind gedraaid of liepen ze er onderdoor? Totdat er een plots opmerkte dat ze de stad Grol naderden. Ik begon 't ook al zo mooi te vinden zei er een. Bij elke stap verder van Lichtenvoorde en dichter bij Groenlo nam de feestvreugde toe. De gemeente belde nog wel met de president van de Knunnekes maar die zei dat het nu niet het geijkte moment was voor overpeinzingen.

We wijken niet voor dreigementen riep hij ook nog in de telefoon om toch nog even de twistappel aan te tippen.

Het is nu carnaval, ik zie jullie misschien toch nog tussen de imaginaire ballonnen.


Torenwachter

Meer berichten