Prins Edwin (rechts) en Adjudant Robby met de QR-code bordjes.
Prins Edwin (rechts) en Adjudant Robby met de QR-code bordjes. (Foto: PR CV De Knunnekes)

Deelname aan carnavalsoptocht in de lift

GROENLO - De Carnavalsoptocht maakt na enkele jaren van lichte achteruitgang en stilstand in deelnemersaantallen dit jaar weer een groei door. "We maken zelfs een groei van 11% door. Zowel wagens als loopgroepen," is Mario Nieuwenhuis van De Knunnekes Optochtcommissie blij. "We hebben 70 groepen en in totaal 1200 deelnemers." Neede schreeuwt ieder jaar hoog van de toren dat zij meer deelnemers in hun optocht hebben, en dat met een carnavalsbeleving die nog niet in de verste verte in de schaduw van Groenlo kan staan. "Dat klopt ook," erkent Nieuwenhuis. "Zij hebben inderdaad meer wagens, maar wij hebben alleen kwalitatief hoge wagens. In Neede hebben ze wagens die wij hier niet meer hebben willen. Wij gaan zeer voor kwaliteit en vermaak van het publiek. Dat doen groepen heel goed tegenwoordig."

Door Henri Walterbos

Gezamenlijke hal
Nieuwenhuis wijdt de stijging deels aan de gezamenlijke hal in de Groeneweg waar het tweede achtereenvolgende jaar gebruik van wordt gemaakt. "Bouwers weten nu dat ze ruimte hebben. Ook groepen die stopten omdat ze geen bouwruimte hadden doen weer mee. We hebben er tien groepen aan het bouwen en deze laatste week zijn er nog twee groepen die hun wagen afwerken in de hal. We zien loopgroepen die een wagen gaan bouwen, een toename van het aantal kindergroepen. Dat is mede te danken aan de leskist waarmee we langs scholen gaan en we iets uitleggen over de carnaval. We zijn zelfs in Lichtenvoorde geweest. Ook hebben we een filmpje gelanceerd met wagenbouwtips. Dat filmpje was in no time al 2500 keer bekeken. Voor de kinderengroepen stellen we kinderwagentjes beschikbaar. Die huren we van Bloemencorso Lichtenvoorde. Je ziet ook wel oudere groepen stoppen en weer nieuwe jongeren groepen inschrijven. Daarnaast hebben we een groep uit Stadtlohn en zelfs uit Frankrijk. Dat zijn Fransen die kennissen in Groenlo hebben. Zij doen mee met grote poppen op stelten. Voor de optocht uit hebben we een prachtig showorkest lopen van 50 personen." Er zal ook weer van alles uitgedeeld worden in de optocht. "We hebben zo'n 40.000 zaken die we van de wagen kunnen strooien en uitdelen. Snoep en cadeautjes. Daarnaast nog zo'n 3000 ijsjes om uit te delen. Ook Corps Champetre strooit nog met gulle hand."

QR-code
Om de optocht financieel mogelijk te houden wordt ieder jaar gecollecteerd voor een vrije gift. Dit kan door middel van het deponeren van klinkende munt in emmertjes waarmee vrijwilligers langs de toeschouwers lopen. De inkomsten dalen echter. "Dit jaar gaan we daarom om die reden voor het eerst ook anders collecteren. De oude manier met emmertjes blijft maar er kan ook met de mobiel een QR-code gescand worden in de optocht en dan 1,11 of 2,22 over te maken. Mensen hebben steeds vaker geen contant geld op zak. Dan is dit een mooie mogelijkheid. Mensen zitten toch vaak met hun mobiel in de hand. De bedragen hebben we bewust laag gehouden. Of het werkt weten we niet, maar als je niets probeert weet je het ook niet."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten