De drie huidige vrouwelijke CCG'ers: vlnr. Marlon te Veluwe, Anne Nales en Pien Konings. Foto: Mark Ebbers
De drie huidige vrouwelijke CCG'ers: vlnr. Marlon te Veluwe, Anne Nales en Pien Konings. Foto: Mark Ebbers

22 jaar en erbij horen, maar niet helemaal

Algemeen

'Eine gemischte Garde? Toll!'

Door onze verslaggever

GROENLO - De carnavalsgroep Corps Champêtre Groll (CCG) bestaat 22 jaar. Een carnavalsjubileum dus. Het CCG is geen commissie of garde van De Knunnekes, maar een vrij autonoom gezelschap dat weliswaar op de site van De Knunnekes een pagina heeft, maar er niet helemaal bij hoort, misschien ook wel niet helemaal bij wil horen.

De plannen voor de groep ontstonden ergens halverwege de jaren negentig. De bedoeling was een aantal mensen - Knunnekes of niet-Knunnekes - met een hart voor het Grolse carnaval samen te brengen en zaken op te pakken als aanvulling op het Knunnekes-repertoire aan activiteiten en evenementen.
De grootte van de groep ligt niet helemaal vast, momenteel zijn er het twaalf. Negen heren en drie dames. Daarmee onderscheidt de groep zich in elk geval van de veel grotere broer: het CCG-lidmaatschap staat open voor alle bekende geslachten.

De huidige leden zijn het trouwens niet met elkaar eens over het officiële oprichtingstijdstip van het Corps. Er is ooit een oprichtingsvergadering geweest, maar notulen die dat bevestigen zijn niet direct voorhanden. Het was in elk geval rond het overlijden van lady Di, weet iemand. En dat was op 31 augustus 1997. Toch een benadering.
De exacte oprichtingsdatum is wellicht ook minder belangrijk dan de activiteiten die het CCG ontplooid heeft en nog ontplooit. Sommige zaken werden na opstart door het Corps overgenomen door De Knunnekes, sommige activiteiten worden tot op de dag van vandaag door het CCG zelf gedaan, en in de loop van die ongeveer 22 jaar sneuvelde er ook weleens een activiteit. Voorbeelden van de laatste categorie zijn de mangelactie bij de basisscholen in de aanloop naar de elfde van de elfde en de glazenactie op tulpendinsdagmiddag. "Die glazenactie trok vooral verzamelaars, maar geen carnavalisten", laat een pr-medewerker (!) van het CCG weten. "Voor dweilers is het natuurlijk ook wel lastig om door te dweilen met een kwetsbaar glas onder de jas."
De Prinsmobiel werd een aantal jaren door het Corps geregeld en van een CCG-chauffeur voorzien, maar inmiddels zorgen De Knunnekes al jaren zelf voor de auto en de chauffeur om hun hoogheden met gevolg veilig te vervoeren van en naar de talloze activiteiten waar de prins en adjudant geacht worden op te draven.

Daarnaast zijn er verschillende CCG-initiatieven die tot nu toe blijvertjes bleken en door de groep in eigen hand gehouden zijn. De Natte Krant, die vier keer per jaar verschijnt, wordt uitgegeven door een eigen redactie met - inmiddels plaatselijk beroemde - gastschrijvers. De tweejaarlijkse Dameszitting bleek vanaf de eerste editie in 2003 een groot succes; de tiende editie (2021) staat inmiddels al voorzichtig in de steigers.
Tijdens de optocht heeft het Corps zich een vaste plek voor in de stoet verworven door het jaarlijkse rondstrooien van - naast non-food gadgets - enorme hoeveelheden snoep, vooral zogenoemde zure matjes. De woordvoerder van het Corps wil trouwens wat onbegrip uit de wereld helpen: "We vinden het elk jaar altijd moeilijk om de teleurgestelde gezichten te zien van de optochtkijkers die op een brug over de gracht staan. Maar we gooien op die plekken bewust geen snoep om te voorkomen dat er dingen in de gracht komen waar de GHV een terechte hekel aan heeft."
Een ander blijvertje onder de Corps-activiteiten is het jaarlijkse rondtrekken met het goulashkanon, om daarmee de buurtversierders van de prins en adjudant te voorzien van vaste en vloeibare calorieën. "Een soort veldkeuken. Dat past goed bij veldwerkers, een vrije vertaling van champêtre." Sinds vorig jaar worden naast de buurten van de hoogheden ook de wagenbouwers in de hal in de Groeneweg aangedaan.

Het ongeveer 22-jarige bestaan werd door de leden van het CCG afgelopen weekend gevierd in Keulen. Met een Party (op zijn Duits-Engels uitgesproken) in een Braukeller, waar ze gastvrij door de Duitse organisatoren werden ontvangen: "Eine gemischte Garde? Toll!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant