Het prinsenpaar van 1965 met rechts Harry Huijskes en links Jan Reukers.
Het prinsenpaar van 1965 met rechts Harry Huijskes en links Jan Reukers. (Foto: Theo Huijskes)

Harry van De Tuunte zwaait na 55 jaar af

GROENLO - Samen met zijn zwager Jan Reukers als prins vormde hij in 1965 als adjudant het tweede prinsenpaar van CV De Knunnekes in Groenlo. Onder het motto 'Ne schep d'r boavenop' bepaalden zij jaren achtereen het gezicht van het Grolse carnaval. Hij -Harry 'van De Tuunte' Huijskes-, 86 jaar jong, nam afgelopen donderdag na 55 jaar afscheid van CV De Knunnekes en in het bijzonder van zijn geliefde groep: de Prinsen- en Eregarde.

Door Theo Huijskes

Samen met 'zijn prins' Jan Reukers was Harry Huijskes, bourgondiër en derhalve carnavalist in hart en nieren, aanwezig op de Veldavond om daar door president Maarten Kooiker een door hem geschreven brief te laten voorlezen. De inhoud van de brief van Huijskes zorgde voor absolute stilte en de nodige emotie onder de vele carnavalisten.

Via de brief liet de zoon van de in Groenlo geboren en getogen ouders Harry Huijskes sr., tevens oprichter van De Tuunte, en Grada Huijskes-Groot Bruinderink weten dat hij vanwege gezondheidsredenen afscheid moet nemen van het carnavalsfestijn in Groenlo. In de brief worden verder alleen maar mooie herinneringen opgehaald. Onder andere het feit dat hij destijds door de toenmalige president Jan Ankoné en de toenmalige vorst Jan Dietz is gevraagd om adjudant te worden aan de zijde van Jan Reukers. Ook werden herinneringen opgehaald over het bouwen van wagens bij Herman Rouwmaat en Henk Veld, het 'moos-ett'n' op carnavalszondag bij Van Leuteren, waarbij Antoon Frank de voorbeden deed en Huijskes zelf ieder jaar voor een pakketje moos met worst en ribbetjes zorgde om dat later op de dag tijdens de ontvangst in het stadhuis door het gemeentebestuur aan te bieden aan de burgemeester. Ook het feit dat Huijskes praktisch ieder jaar de gelegenheid aangreep om de bekkens van hofkapel De Knolle ter hand te nemen, bleef niet onvermeld.

Met het omhangen van een door oud- prins en president Frans Kooiker gemaakte onderscheiding, in de vorm van een oude cent met daarin het getal '55', viel de ontroerde Harry Huijskes tot slot een massale staande ovatie ten deel.

Meer berichten