Vrolijk uitgedoste carnavalisten op straat. Foto: Ferry Broshuis
Vrolijk uitgedoste carnavalisten op straat. Foto: Ferry Broshuis

Dweilen op straten en pleinen, in kerken en huiskamers

Algemeen

GROENLO - Rond het middaguur werd het al druk in de binnenstad, het grote dweilen op maandag nam een aanvang. En het lijkt dat de mare van dit festijn zich over een steeds groter bevolkingsgebied gaat uitstrekken.

Door Ferry Broshuis

Je komt de mooist uitgedoste groepen tegen die van ver komen; diep uit Twente, uit het zuiden en ook uit het noorden. Zo sprak uw verslaggever met de hoogheden van een Twents carnavalsgezelschap dat hier in de stad Grol moest en zou dweilen. De aantrekkingskracht van Groenlo is gewoon te groot, zo vertelde de woordvoerder. En er kwam ook nog iets langs van een verloren liefde hier. Dat verhaal kon uw verslaggever niet helemaal volgen. Kan ook aan de verslaggever liggen natuurlijk.

Niet alleen op straat werd overigens gedweild; ook in huiskamers bijvoorbeeld. Het was de elfde keer in successie dat een zogeheten huiskameroptreden plaatsvond onder de bezielende leiding van de Grolse Gele Garde. De dames Lynn Dieker en Marleen Timmen gaven op zeer ludieke wijze inzicht in het dagelijks leven in Groenlo en dan met name geënt op het voetbal. Prachtig. Daarna kwamen Joost (Frank) en Martijn (Gelinck) die weer hun klasse toonden en dat leidde natuurlijk tot veel hilariteit.

Daarna ging het op straat verder. De oude Calixtuskerk bij de Markt is nu ook als carnavalsruimte beschikbaar, wat een feestvierder deed opmerken dat er sprake is van een enorme opleving van het kerkbezoek!

Muziek
Bij dweilen hoort ook muziek en wellicht daarom dat een aantal leden van de technische commissie van de Knunnekes een min of meer gelegenheidsorkest had opgericht dat op de Markt zorgde voor muziek en polonaises; voor het echte carnaval dus. En het mooie van dit alles is dat je na enige tijd niet meer denkt aan de regen of de gure wind. Carnaval doet dit soort relatieve onaangenaamheden als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Heel veel carnavalisten waren ook nog zeer tevreden over het besluit van de Knunnekes om afgelopen zondag de optocht pas na vier uur 's middags van start te laten gaan. Dat brengt de noodzaak om tussen de optocht en het dweilen door naar huis te gaan bijna terug tot nihil, aldus een grappenmaker. Ooit opperde wijlen Ben kaak, medeoprichter van de Knunnekes, de gedachte hier met dweilen te beginnen. Hoe dit festijn daarna is uitgebouwd en hoe goed hij dat destijds heeft gezien, werd maandag weer eens duidelijk. Het blijkt ook steeds weer dat de knusse binnenstad en de nauwe straatjes extra cachet geven aan dit festijn.

Natuurlijk was er de stadsprins met gevolg en ook vele andere prinsen met gevolgen die vrolijk van kroeg naar kroeg dweilden. Vandaag (Tulpendinsdag) wordt alles nog eens dunnetjes overgedaan.

Twentse hoogheden komen dweilen in Grolle. Foto: Ferry Broshuis
Een min-of-meer gelegenheidsorkestje zorgt op de Markt voor de ware carnavalssfeer, compleet met polonaises. Foto: Ferry Broshuis
Lynn Dieker en Marleen Timmen tijdens hun huiskamerbuut. Foto: Ferry Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant