Willem te Molder, staande voor zijn woning in Groenlo.
Willem te Molder, staande voor zijn woning in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Grollenaar Willem te Molder 65 jaar jong

Algemeen

'Het leven is te mooi om niet te worden geleefd!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Hij is niet alleen kunstenaar, artiest en musicus, maar bovenal een flamboyante levensgenieter. Iemand die mede daardoor naast plaatselijke ook regionale bekendheid geniet en dat niet alleen in de Achterhoek, maar zelfs in de gehele provincie Gelderland. Willem te Molder vierde op maandag 24 februari 2020 zijn 65ste verjaardag. Een goede reden om hem thuis op te zoeken in zijn woning aan de Marhulzenweg in Groenlo. Met aan zijn zijde steun en toeverlaat Annet Schuiling, geboren in Deventer, vervolgens woonachtig in Eibergen en reeds veertig jaar achtereen zijn partner, volgt een geanimeerd gesprek met daarbij een terugblik op een nu al bewogen en rijk leven.

Omringd door enkele lieftallige huisdieren wordt al gelijk duidelijk dat wij hier te maken hebben met twee 'mensen-mensen'. Personen die midden in het leven staan en als het moet van alle markten thuis zijn. "Het is natuurlijk mooi om je 65ste verjaardag te kunnen vieren, maar in mijn ogen hebben wij vorige maand een veel meer tot de verbeelding sprekende mijlpaal bereikt", vertelt Willem. "Op 26 januari van dit jaar was het namelijk veertig jaar geleden dat wij elkaar in de armen vlogen. Wij hebben dat heuglijke feit samen gevierd onder het motto: 'Al veertig joar hokken zonder brokken!' En dat de afgelopen vier decennia geen brokken hebben opgeleverd, heb ik als eersteklas fladderaar met name te danken aan Annet, zijnde mijn maatje, mijn secretaresse en niet te vergeten mijn geheugen."

Geboren en getogen Grollenaar?
"Als zoon van Willem senior en Katja te Molder ben ik geboren in de Beatrixstraat in Groenlo. Een gezin met vier kinderen, waarvan naast mijn ouders reeds twee kinderen zijn overleden. Mijn ouders genieten in Groenlo nog altijd bekendheid vanwege onder andere hun band met schietvereniging De Pioniers. Zij hebben de laatste jaren van hun leven gesleten in de bovenwoning van het voormalige Pioniersgebouw aan de Woerdseweg. Mams Katja is geboren in Purmerend en maakte naast haar lengte ook vanwege de westerse invloed veel indruk op de Grollenaren. Dit laatste vooral door haar aanwezigheid met paps bij feestjes en partijen."

Tekenen was je werk en hobby?
"Na mijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, heb ik tot aan mijn prepensioen 38 jaar als eerstegraads tekendocent gewerkt. Begonnen aan de Scholengemeenschap Marianum in Groenlo om vervolgens uit te wijken naar Haaksbergen en Enschede. In laatstgenoemde plaats heb ik 28 jaar gewerkt aan het Jacobus-college. Daarover pratende, herinner ik mij die fulltime baan die ik in Venlo kon krijgen, direct na mijn studie. Heb die kans toen voorbij laten gaan, omdat ik zo snel mogelijk terug wilde naar mijn eigen Grolle."

Maar je hebt samen met Annet wel twintig jaar in Barlo gewoond?
"Dat klopt. Na een beginperiode vanaf 1980 in een woning aan de Eibergseweg in Groenlo, was het kopen van een boerderij voor de start van een bed & breakfast een grote wens van Annet. Mijn voorwaarde daarbij was wel dat een en ander dan moest gebeuren binnen een cirkel van vijftien kilometer rond Groenlo. Na een prachtige tijd binnen de gemeenschap Barlo bij Aalten, zijn wij in 2018 weer teruggekeerd naar Groenlo, waar wij in deze woning weer helemaal op onze plek zijn."

Inmiddels een eigen bedrijfje onder de naam Moldingen?
"Moldingen staat voor dingen van Te Molder. Omdat tekenen, schilderen en 3D-vorming mijn werk was en heden ten dage nog steeds mijn hobby is, heb ik na de start van mijn prepensioen een eigen bedrijfje opgestart. Daarnaast eisen twee grote, zogenoemde werkhobby's, te weten Boh Foi Toch en Omroep Gelderland, de nodige tijd en energie van mij op."

Boh Foi Toch als kenmerk voor jong en oud?
"Een in positieve zin uit de hand gelopen hobby. Als bassist/zanger ben ik reeds vanaf de oprichting in 1990 bij deze formatie betrokken. Op dit moment nog altijd samen met Hans Keuper, Paul Kemper en Han Mali, waarbij ik uit het recente verleden de namen van wijlen Jan Manschot en Ferdi Joly niet onvermeld mag laten. Ondanks dat onze bezetting uit vier echte ego's bestaat, zijn wij een hechte eenheid, die respect heeft voor elkaars kwaliteiten. Daarbij komt dat de gun-factor jegens elkaar erg groot is en het behaalde succes mede te danken is aan het feit dat het aspect verbeelding niemand van ons in zijn bagage meedraagt. Kapsones passen niet bij onze band. Al helemaal niet omdat wij ons hele repertoire in het dialect naar buiten brengen. Dit alles heeft in de loop der jaren geresulteerd in een zevental succesvolle cd's en talrijke singletjes. Ondanks optredens in bijvoorbeeld Amsterdam, Vlissingen en Groningen, moeten wij het met name hebben van ons publiek in een grote regio om ons heen. Wat dit laatste betreft, is ons jaarlijkse optreden tijdens de Zwarte Cross iedere keer hét hoogtepunt. Na in 2019 voor vijftienduizend belangstellenden te hebben opgetreden, zijn wij dit jaar voor de twaalfde achtereenvolgende keer van de partij."

Getrouwd met Omroep Gelderland?
"Dat kun je wel stellen. Het feit dat ik al 34 jaar achtereen freelancer ben bij Omroep Gelderland, zegt in dat verband voldoende. Mijn optredens destijds in de rol van cabaretier Urbanus waren voor deze regionale omroep aanleiding om mij in eerste instantie te strikken als radiopresentator. In die functie heb ik veel succes geboekt met het radiospel 'Verblijfplaats onbekend!' Een programma, dat massaal beluisterd werd en waarvan wij gedurende een periode van twintig jaar maar liefst duizend en één afleveringen hebben gemaakt. Daarnaast beleef ik veel plezier aan het tv-werk bij Omroep Gelderland. Dit zeker op dit moment met het programma 'I Love De Achterhoek', dat ik samen met columnist en komiek Frans Migchelbrink presenteer. Voor het programma gaan wij in de regio op zoek naar bijzondere zaken in de vorm van bijvoorbeeld spannende ervaringen en exotische belevenissen van Achterhoekers. Met een camper-busje kris kras rijdend door de Achterhoek, hebben wij inmiddels vier afleveringen gemaakt. Het succes is dusdanig, dat men besloten heeft om tien nieuwe afleveringen te maken her en der in de provincie Gelderland. Over het televisiewerk gesproken, mag ik natuurlijk niet vergeten te vermelden dat wij ook dit jaar de carnavalsoptocht in Groenlo rechtstreeks op tv hebben uitgezonden, waarbij ik mede het commentaar heb mogen verzorgen."

Ook nog carnavalist en buutreedner?
"Gevoelens van trots overheersen nog altijd bij mij wanneer ik vertel dat mij in 1989 als 34-jarige de eer te beurt is gevallen om te mogen regeren als stadsprins over de carnavalsveste Grolle. Met aan mijn zijde stadsadjudant Theo Geurink deden wij dat onder het motto 'Wi'j tekent d'r veur'. Na de regeerperiode van één jaar wordt je vervolgens opgenomen in de Prinsen- & Eregarde van de club. In mijn geval betekent dat niet dat ik daarmee rustend lid ben geworden. Daar waar nodig dan wel gewenst kunnen ze een beroep op mij doen. Dit in verschillende rollen, van teken- en schilderwerk tot presentatie en van muziek tot cabaret. Zo heb ik al vijftien keer mogen optreden als buutreedner tijdens de populaire Grolse pronkzittingen. In het begin in de rol van Urbanus en vervolgens in diverse andere rollen."

Willem te Molder (tweede van links) actief in de formatie Boh Foi Toch.
Willem te Molder (links) verzorgt t.b.v. Omroep Gelderland het commentaar bij de tv-uitzending van de Grolse carnavalsoptocht 2020.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant