Veel belangstelling voor de voorlopige plannen rondom de afsluiting Zieuwentse kruising.
Veel belangstelling voor de voorlopige plannen rondom de afsluiting Zieuwentse kruising. Foto: Annekée Cuppers

Voorlopig ontwerp voor de afsluiting Zieuwentse kruising kritisch maar ook positief ontvangen

Algemeen

LICHTENVOORDE - Sinds een kleine week ligt het voorontwerp bestemmingsplan voor de afsluiting van de Zieuwentse kruising bij Lichtenvoorde ter inzage op het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Donderdagmiddag 27 februari vond er een inloopmiddag plaats waarbij woordvoerders van de gemeente tekst en uitleg gaven over de voorgenomen plannen. Veel belangstellenden kwamen langs om zich te laten informeren maar ook om hun zorgen te uiten.

Door Annekée Cuppers

De voorlopige plannen zoals die er nu liggen zijn ontwikkeld in samenspraak met een breed samengestelde klankbordgroep van aanwonenden en belangenverenigingen. Volgens de woordvoerder van de gemeente leeft het onderwerp erg en zijn de bezoekers 'kritisch positief'. Een greep uit de reacties.

Een inwoonster van Zieuwent ziet wel voordelen voor de fietsers van en naar Zieuwent. Zij hoeven straks zowel de Zieuwentseweg als de Twenteroute niet meer over te steken. Wat betreft het autoverkeer is ze nog wel wat afwachtend; het zal zich in de praktijk uit moeten wijzen of er niet veel meer autoverkeer over de Rouwhorsterdijk gaat komen, verkeer dat normaal gesproken door Zieuwent komt. Hierbij kan met name een gevaarlijke situatie ontstaan voor scholieren die vanuit het kerkepad Rollaspad de Rouwhorsterdijk moeten oversteken naar de Hellerweg. Haar dochter ziet de nieuwe situatie wel zitten. Door de tunnel is ze straks veel sneller in Lichtenvoorde.

Een ander geïnteresseerde vraagt zich af hoe het moet met al dat verkeer dat straks via de Richterslaan Lichtenvoorde binnenkomt en dan zijn weg via de Kerkhoflaan vervolgt. Die weg is erg smal. Gaat dat dan eenrichtingsverkeer worden? De woordvoerder geeft aan dat dat niet in de lijn der verwachting ligt. De Kerkhoflaan is aan reconstructie toe en in overleg met alle betrokkenen waaronder de buurt, de tennisvereniging, Longa en Monuta zal dit op termijn worden aangepakt. Een dame uit het publiek haakt daarop in; is de Bomenwacht ook betrokken bij de plannen en blijven de lindes en eiken die zo kenmerkend zijn voor Lichtenvoorde wel staan? Volgens de woordvoerder is de Bomenwacht hierbij (nog) niet betrokken. Wat de bomen betreft, volgt de gemeente hierin het beleid dat bestaande bomen zoveel mogelijk worden gehandhaafd maar harde garanties zijn vooraf niet te geven.

Een bewoner uit de omgeving Lakendijk/Boschlaan uit zijn zorgen over de volgens hem te verwachten hogere verkeersdruk op deze smalle weg. Vrachtwagens hebben soms moeite elkaar te passeren en voor fietsers is de weg nu al geen pretje. De woordvoerder geeft aan dat op het moment dat de nieuwe verkeerssituatie gerealiseerd is, het nog zeker een jaar duurt voor het verkeer aan de nieuwe situatie gewend is. Dan pas kun je zeggen of de Lakendijk/Boschlaan inderdaad veel meer verkeer te verwerken krijgt. Mocht dat zo zijn, dan zijn bermbeschermingsstroken wellicht een oplossing. De bewoner merkt op dat deze er al liggen. Hij is er niet gerust op en wil graag dat de gemeente hier nog eens naar kijkt. Meneer wordt geadviseerd hierover een schriftelijke inspraakreactie in te dienen zodat de gemeente verplicht wordt hier nog eens naar te kijken.

Nog meer sluipverkeer door Lievelde, dat is waar de voorzitter van de belangenvereniging van deze plaats bang voor is. Nadat er bij de aanleg van de nieuwe N18 een op-/afrit bij Groenlo gesloten is, zijn er in Groenlo flinke verkeersproblemen ontstaan bij de Rabobank. Als gevolg daarvan rijden veel inwoners uit Groenlo daarom eerst via de Lievelderweg door Lievelde om daarna bij de kruising Hamalandweg/N18 de Twenteroute op te gaan. Hij verwacht dat met de nieuwe situatie het sluipverkeer rond en door Lievelde nog erger wordt en dat, net als bij het afsluiten van de N18 bij Groenlo, de gemeente de te verwachten problemen onderschat.

Het voorlopige ontwerp voor de afsluiting van de Zieuwentse kruising ligt tot en met 26 maart ter inzage op het gemeentehuis. Wilt u op de plannen reageren? Dat kan door het bij voorkeur indienen van een schriftelijke inspraakreactie. Vindt u het lastig uw mening goed te verwoorden, dan kunt u voor hulp hierbij terecht op het gemeentehuis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant