Met dit stappenplan bespaar je thuis gemakkelijk op de kosten

Voor veel mensen blijkt het een lastig karwei te zijn om thuis de kosten in de hand te houden. Vaak is aan het eind van de maand de conclusie dat al het geld op is, terwijl er nog een rekening betaald moet worden. Het Nibud, een onafhankelijk voorlichtingsinstituut over het huishoudbudget, heeft een eenvoudig stappenplan ontwikkeld onder het motto 'Grip op geld'. Hiermee kan aan de slag gaan om de financiën op orde te krijgen en te houden.

  • Zorg voor een goede administratie
  • Maak een financiële planning
  • Creëer inzicht in de inkomsten en uitgaven
  • Leg keuzes vast in een bespaarplan

Een goed begin is het halve werk
Heb je alles goed op orde, dan sta je vrijwel nooit voor verrassingen. Maak dus altijd post direct open, archiveer belangrijke stukken zorgvuldig en houd dit goed bij. Door het te laten verslonzen, creëer je chaos en daar ben je niet bij gebaat. Het uitgangspunt is dat elk gewenst document binnen enkele minuten vindbaar moet zijn in je administratie. Ben je hier zelf niet goed in? Vraag dan een vriend of vriendin om hulp.

Een begroting geeft sturing
Als je elk jaar nauwkeurig noteert welke vaste uitgaven je hebt, hoeveel er dan nog overblijft en wat je daarmee zou kunnen doen, heb je een mooie basis om het jaar door te komen. Je hebt dan als het ware een leidraad om je de rest van het jaar aan vast te kunnen houden. Zo voorkom je dat je allerlei impulsieve uitgaven doet, die eigenlijk niet haalbaar zijn.

Weet waar je geld naartoe gaat
Wees prijsbewust en kritisch. Ga bijvoorbeeld eens de tarieven voor energie vergelijken, zodat je kunt vaststellen of je niet te veel betaalt. Switch gerust naar een andere aanbieder om zo flink wat geld te besparen. Gebleken is dat veel mensen ongemerkt te duur uit zijn. Vergelijk energieprijzen en bespaar!

Blijf bij je keuzes
Heb je besloten om het mes te zetten in bepaalde uitgaven? Maak die keuze dan definitief door hem op te nemen in een bespaarplan. Hierin beschrijf je voor jezelf wat je anders gaat doen, hoe je dat gaat doen en welke besparing het je oplevert. Dit document gebruik je in de loop van het jaar om te doen wat je jezelf hebt voorgenomen. Het motiveert je om door te gaan op de ingeslagen weg.

Dit artikel wordt u aangeboden door Eeasyswitch. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten