De 100-jarige Anna Bouwmeester in haar kamer in woonzorgcentrum De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De 100-jarige Anna Bouwmeester in haar kamer in woonzorgcentrum De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Bijzondere 100ste verjaardag voor Anna Bouwmeester

GROENLO - Het bereiken van de 100-jarige leeftijd, in het verleden een unicum, is tegenwoordig niet meer zo'n uitzonderlijke aangelegenheid. In het geval van Anna Bouwmeester, geboren Nahuis, die afgelopen zaterdag de leeftijd van 100 jaar bereikte, was haar verjaardag in een totaal ander opzicht wel als heel uitzonderlijk aan te merken. De regering had namelijk dertig uur vóór haar eeuwwisseling het besluit genomen om in verband met de coronacrisis alle verpleeg- en verzorgingstehuizen op slot te gooien.

Door Theo Huijskes

Dit laatste niet alleen voor de neutrale bezoekers, maar ook voor de naaste familieleden. Een besluit met verstrekkende gevolgen, dat mede daardoor diepe sporen door de maatschappij trekt. Ook bij de bewoners van de verpleeg- en verzorgingstehuizen in de gemeente Oost Gelre en in het bijzonder bij de 100-jarige Anna Bouwmeester in Groenlo, die afgelopen zondag haar eeuwfeest beleefde zonder de aanwezigheid van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Rekening houdende met de coronacrisis, maakte uw verslaggever uit voorzorg reeds een telefonisch interview op de donderdagmiddag voorafgaande aan de verjaardag met de toen nog 99-jarige. Korte tijd later, slechts enkele minuten na de bekendmaking van het regeringsbesluit, lukte het hem nog net om vóór het sluiten van de toegangsdeuren van woon-zorgcentrum De Molenberg een foto te maken van de diep teleurgestelde hoofdpersoon in dit verhaal. Een sterke moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, die blij is dat zij haar 100ste verjaardag mag vieren, maar daarnaast verdrietig is om dit te moeten doen zonder haar eigen directe familie.

Een zwaar arbeidzaam leven|
Eerder op de dag had Anna nog zonder haperingen en op uiterst gedetailleerde wijze een kijkje gegeven in haar leven. "Ik ben geboren op 21 maart 1920 in Avest oftewel Auste, vallende onder de gemeente Eibergen. We hadden thuis een gezin met vijf kinderen, waarvan ik de oudste ben. De overige vier kinderen, allen jonger dan mij, zijn allemaal overleden. Mijn werkzaamheden overdag zijn gedurende mijn gehele arbeidzame leven ingevuld met werk in de huishouding. Dit vaak onder zware omstandigheden, ook nog eens gedurende lange werkdagen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ben ik lang ziek geweest. Getrouwd ben ik met Jan Bouwmeester uit Groenlo, die 42 jaar geleden op 57-jarige leeftijd is overleden. Samen hebben wij gezorgd voor drie kinderen. Van hen is dochter Joke als oudste 11 jaar geleden overleden. Dochter Gerdien is getrouwd en woont in de stad Zwolle en zoon Gerrit is getrouwd en woont in Holten. Blij en trots ben ik op in totaal vier kleinkinderen en inmiddels twee achterkleinkinderen."

Als 100-jarige nog erg actief
Johanna Berendina Bouwmeester is, na woonachtig te zijn geweest aan de Emmasingel in Groenlo, verhuisd naar het destijds pas geopende wooncomplex Canisiushof in de Nieuwestraat. Inmiddels woont zij al zo'n tien jaar in De Molenberg, alwaar zij het naar haar zeggen helemaal naar de zin heeft. Haar grote hobby is nog steeds zingen. "Na voorheen gezongen te hebben in een Winterswijks koor en bij Excelsior in Groenlo, maak ik nu iedere woensdagmorgen onderdeel uit van het Molenberg-koor met circa 20 tot 25 leden." Voor een voor haar leeftijd opzienbarende opmerking zorgt de nu 100-jarige door te stellen dat ze niet houdt van te veel koffiedrinken met elkaar. "Dat is toch zonde van de tijd. Ik ga liever een boek lezen. Een bezigheid, waar ik vroeger vanwege het vele werk geen tijd voor had. Ik lees nu gemiddeld twee boeken per week. En daarnaast maak ik nog deel uit van de bewonerscommissie van De Molenberg." Waarvan akte!

Een dag na haar verjaardag -zondag 22 maart- laat de 100-jarige telefonisch weten dat zij ondanks het verbod op bezoek een mooie verjaardag heeft gehad. "Ze hadden hier alles versierd. Ik voelde mij opnieuw een bruidje. Veel belangstelling gehad, uiteraard via de telefoon. Zelfs burgemeester Bronsvoort belde om mij te feliciteren. Een prachtig cadeau. Ik heb haar verteld dat ik de eerste eeuw heb volgemaakt en dat ik nu aan de tweede eeuw ben begonnen. Ze zijn voorlopig nog niet van mij af!"

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten