Stadsboerderij Grolle met op dit moment een verlaten en afgesloten uitstraling. Foto: Theo Huijskes
Stadsboerderij Grolle met op dit moment een verlaten en afgesloten uitstraling. Foto: Theo Huijskes

Expositie met vier onderdelen over 'Groenlo 75 jaar bevrijd!' in voorbereiding

Algemeen

Stadsboerderij nog steeds op zoek naar een nieuwe beheerder

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met de boodschap 'Laten we samenwerken aan een gezonde toekomst!', is ook de Stadsboerderij in Groenlo in verband met de corona-maatregelen voorlopig tot en met maandag 6 april aanstaande gesloten. Dat wil niet zeggen dat het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Stadsboerderij Grolle stilzitten. Zo blijft men achter de schermen, met het oog op het coronavirus op een zo'n verantwoord mogelijke manier, werken aan onder andere de expositie 'Groenlo 75 jaar bevrijd'. Daarnaast is men ook nog steeds driftig zoekende naar een nieuwe beheerder van de uit 1623 daterende, in de Notenboomstraat in hartje Groenlo gevestigde stadsboerderij.

Volgens woordvoerster Sylvia Wentink-Oldenkotte heeft het stichtingsbestuur besloten om de expositie 'Groenlo 75 jaar bevrijd!' definitief door te laten gaan. "Maar dit wel met de aantekening dat het een en ander dit jaar niet meer gaat gebeuren, maar inmiddels is uitgesteld naar de maanden april en mei van 2021. Gelet op de vele voorbereidingen, die er reeds zijn gedaan, zou het jammer dat er nu voor een algeheel afblazen van het gebeuren zou worden gekozen. Vergeet daarbij niet dat naast mijn persoontje het ook Maria Monasso-Roes, Henny Garstenveld, Henk Gerrits en André van Avesaat zijn, die alles uit de kast halen om er voor Groenlo en omgeving iets moois, iets gedenkwaardigs van te maken."

Expositie met vier onderdelen
In grote lijnen gaat de expositie bestaan uit vier onderdelen. Daarbij valt te denken aan bevrijdingskaarten (ansichtkaarten) met als titel 'Zoo was Nederland in de winter 1944-1945', vastgelegd in een achttiental reproducties naar aquarellen van Aug. v.d. Linde. Verder foto's en origineel materiaal uit de oorlog en direct gerelateerd aan Groenlo met daarnaast originele krantenartikelen, brieven, proclamaties, voedselbonnen, oorlogsgeld, persoonsbewijzen en dergelijke. Bovendien materiaal, aangereikt door de Stichting Stolperstenen, bestaande uit onder andere foto's en begeleidende tekst bij het leggen van de stolperstenen, foto's van slachtoffers van de Holocaust, alsmede een PowerPointpresentatie met foto's en gegevens van de oorlogsslachtoffers uit Groenlo, originele brieven, ansichtkaarten, documentatie van Joodse slachtoffers uit Groenlo met daarbij de Davidster. Dit alles aangevuld met een schilderij over niet alleen de oorlog, maar ook de bevrijding.

Nog geen nieuwe beheerder
In oktober vorig jaar kondigde beheerder Henny Garstenveld van Stadsboerderij Grolle aan dat hij met ingang van 1 januari 2020 het stokje zou gaan overdragen aan een opvolger. De in de maand januari 73 jaar geworden Garstenveld deelde destijds deze krant mee dat het tijd wordt dat in de boerderij een nieuwe, frisse wind gaat waaien. "Ik heb zeven jaar achtereen met erg veel plezier de kar getrokken. Het is goed zo. Niet dat ik helemaal van het toneel wil verdwijnen. Wanneer het op prijs wordt gesteld, kan men te allen tijde op bijvoorbeeld één dag in de week een beroep op mij blijven doen", aldus Garstenveld destijds. Van dat beroep is inmiddels alweer een drietal maanden op brede basis gebruik gemaakt. De Stadsboerderij Grolle is overigens niet alleen afhankelijk van een beheerder. Daarmee zou de bestaande groep vrijwilligers schromelijk tekort worden gedaan. Desalniettemin hopen dezelfde vrijwilligers, samen met het overkoepelende stichtingsbestuur, dat zich spoedig gegadigden melden voor de functie van beheerder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant