De eindexamenstukken zijn nu te zien op de site van het Marianum, www.marianum.nl.
De eindexamenstukken zijn nu te zien op de site van het Marianum, www.marianum.nl. PR

Expositie eindexamenkandidaten Marianum online te bekijken

Algemeen

LICHTENVOORDE - De eindexamenleerlingen van het Marianum Lichtenvoorde (VMBO) kunnen dit jaar niet hun eindopdracht voor de beeldende vakken laten zien. Vorig jaar werd daarvoor een expositie ingericht op het gemeentehuis in Lichtenvoorde en dat was ook de bedoeling voor dit jaar. Corona gooide echter ook hier roet in het eten.

Door Kyra Broshuis

Thema
Heel jammer, zo zegt docente Beeldende Vorming Heleen Rooks-Hulshof, omdat de leerlingen graag ‘live’ willen laten zien wat ze gecreëerd hebben. “Het zijn allemaal vierdejaars leerlingen die op het vmbo van het Marianum Lichtenvoorde dit jaar hun eindexamen Beeldende Vorming afronden. Het gaat om drie leerlingen die op het basisniveau les hebben gevolgd, vier leerlingen die op het kaderniveau les hebben gevolgd en veertien leerlingen die het GT-niveau hebben gevolgd. De basis en kader leerlingen komen uit drie verschillende sectoren: Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Techniek.”

De leerlingen hebben Beeldende Vorming als examenvak gekozen. En waar in de derde klas de maquette de belangrijkste opdracht is, ligt de nadruk in de vierde meer op het voorbereiden op het Centraal Praktisch Examen (CPE). De opdracht van het CPE heeft een vaste volgorde en structuur en elk jaar een ander thema. “Dit jaar is er geoefend met de thema's van de afgelopen twee jaar: ‘identiteit en ‘stad’. Dit zijn opdrachten die elk jaar door het College voor Toetsen en Examens worden bedacht. Docenten mogen in principe zelf bedenken welke opdrachten er aangeboden worden voor een schoolexamen, maar ik heb voor deze twee gekozen om de leerlingen zoveel mogelijk voor te bereiden op èn te laten oefenen voor het praktisch eindexamen”, zo legt Heleen uit. “Elke leerling heeft dus een opdracht rondom het thema ‘stad' moeten maken en een opdracht met het thema ‘identiteit’. Er zijn in totaal dus 42 werkstukken te zien. Dat betekent dat de leerling begint met het maken van een woordweb en/of een moodboard. Hierna gaan leerlingen schetsen maken over hetgeen ze willen gaan maken. De schetsen moeten zodanig zijn dat de docent inzicht krijgt in de gedachtegang rondom dit thema en de leerling feedback kan geven. Vervolgens krijgen de leerlingen ongeveer 10 à 12 klokuren de tijd om dit ontwerp uit te voeren. Ze mogen daarbij zelf kiezen of ze voor een 2-D of een 3-D uitvoering gaan en welke materialen en technieken ze gaan gebruiken.”

Creatieve opleiding erg in trek
Het vak Beeldende Vorming is belangrijk als leerlingen in die richting verder willen leren. Ze kiezen dan bijvoorbeeld voor het Cibap of Nimeto. “Zes leerlingen zijn al door de toelatingsprocedure heen. Anderen hebben nog een intake voor de boeg of moeten nog wachten op de uitslag of ze aangenomen zijn of niet. Van alle kandidaten Beeldende Vorming gaat ongeveer de helft verder op een creatieve opleiding”. Heleen: “Ik merk dat met het aanbieden van dit vak als eindexamenvak het steeds duidelijker wordt dat de creatieve opleidingen erg in trek zijn. Waar niet altijd voor iedereen duidelijk is wat je nu precies met een creatieve opleiding kunt worden en er dus aangenomen wordt dat je er dus niet veel (lees: niks) mee kunt worden, is juist het tegendeel waar. Creativiteit is dé 21-eeuwse competentie bij uitstek. Vanuit bestaande beelden nieuwe ontwerpen maken, onverwachte combinaties maken en probleemoplossend denken zijn vaardigheden die hierbij in het verlengde liggen. En deze competentie en vaardigheden zijn in tal van beroepen belangrijk!”

De expositie is nu ingericht op school. Foto's hiervan en de catalogus staan op de site van het Marianum.


www.marianum.nl

De eindexamenstukken zijn nu te zien op de site van het Marianum, www.marianum.nl.
De eindexamenstukken zijn nu te zien op de site van het Marianum, www.marianum.nl.
De eindexamenstukken zijn nu te zien op de site van het Marianum, www.marianum.nl.
De eindexamenstukken zijn nu te zien op de sitOe van het Marianum, www.marianum.nl.
De eindexamenstukken zijn nu te zien op de site van het Marianum, www.marianum.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant