Er zijn al verschillende bodemmonsters genomen door de mannen van Arcadis.
Er zijn al verschillende bodemmonsters genomen door de mannen van Arcadis. Foto: Kyra Broshuis

Peilbuizen geplaatst voor blauwalgonderzoek

Algemeen

GROENLO - Het lijkt nu nog ver weg maar in de zomer krijgt de Grolse gracht ongetwijfeld weer te maken met blauwalg. Het levert elke zomer problemen op en een oplossing is niet eenvoudig. Voor de gracht zijn al verschillende maatregelen genomen om blauwalg te beperken. Zo is er in samenwerking het Waterschap Rijn en IJssel een proef uitgevoerd met zestien cilinders met ijzer, met zuurstof en met een combinatie. Ook is er afgesproken om de noordelijke oever van de gracht natuurlijker te maken.

Door Kyra Broshuis

Blauwalgen zijn overigens geen echte algen maar bacteriën en komen voor in elk natuurwater. Wanneer het water warmer wordt, kan blauwalg zich heel snel vermeerderen. Er komen dikke en goed zichtbare drijflagen met blauwalg op het water. Uit die drijflagen komen giftige stoffen die bij mensen en dieren voor verschillende klachten kunnen zorgen zoals irritaties aan huid en ogen.

Onderzoek naar herkomst
Het probleem met blauwalg is dat de bacteriën floreren bij de aanwezigheid van fosfaat. In 2017 heeft adviesbureau Arcadis al vastgesteld dat het grondwater dat naar de gracht toestroomt te veel fosfaat bevat. Opvallend omdat grondwater doorgaans geen of slechts weinig fosfaat bevat. De gemeente laat nu verder onderzoek doen naar de herkomst van de fosfaten. Daartoe worden er op verschillende plaatsen in Groenlo zogenaamd peilbuizen geplaatst. “Via deze buizen kunnen we grondwatermonsters nemen die verder onderzocht kunnen worden”, vertelt één van de medewerkers van Arcadis. “Aan de hand van de uitkomst kan de gemeente dan kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om de fosfaatconcentratie in het grondwater te verlagen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant