Mannenzangvereniging Inter Nos uit Groenlo tijdens een uitviering in de concertzaal van City Lido. Foto: Theo Huijskes
Mannenzangvereniging Inter Nos uit Groenlo tijdens een uitviering in de concertzaal van City Lido. Foto: Theo Huijskes

De zang van Inter Nos blijft positief gestemd

Met twee zilveren jubilarissen op naar het 75-jarig bestaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - De huidige periode, waarin iedereen wordt geconfronteerd met de onzekere en verontrustende berichten over het coronavirus, wordt door mannenzangvereniging Inter Nos aangegrepen voor een vrolijke noot. Onder het motto 'Muziek en in dit geval met name zang is de sleutel voor verbinding tussen mensen', laat het Groenlose koor weten dat men trots is op een tweetal zilveren jubilarissen en dat de voorbereidingen voor de viering van het 75-jarig bestaan in 2021 gewoon verder gaan. Dit ondanks dat er op dit moment niet in concertverband kan worden gezongen, laat staan gerepeteerd. In het verlengde daarvan is er na het voor 16 april gecancelde jaarconcert inmiddels ook een streep gehaald door de nieuwe concertdatum, te weten 14 mei aanstaande.

Ondanks deze noodzakelijke besluiten blijft Inter Nos positief gestemd. Dit door het vooruitzicht dat men in een hopelijk in alle opzichten gezond 2021 het 75-jarig bestaan gaat vieren.

Inter Nos-voorzitter Gerard Hekelaar ziet ondanks alles de toekomst met vertrouwen tegemoet. "De corona-maatregelen treffen niet alleen ons, maar iedereen in Nederland. Als Grols mannenkoor richten wij ons maar gewoon weer op de volgende activiteit. En dan heb ik het over het Zomerconcert, dat wij op zondag 5 juli samen met de zanggroep Vocales in de openlucht vanuit de muziekkoepel op de Maliebaan hopen te kunnen verzorgen."

Twee zilveren jubilarissen
Naast allerlei afgelastingen zal Inter Nos in een later stadium ook nog een tweetal jubilarissen huldigen in verband met hun 25-jarig actief lidmaatschap als zanger. Het betreft hier Willy Lansink (68) en Berrie Nijhoff (66). "Ook hier geldt 'Wat in het vat zit, verzuurt niet', aldus preses Hekelaar, die niet onvermeld wil laten dat er nog steeds veel belangstelling is om in het koor te komen zingen. "Onlangs hebben wij nog weer vier nieuwe leden mogen begroeten, hetgeen toch weer iets zegt over hoe het koor leeft binnen de gemeenschap Groenlo. Daarom kijken wij nu al uit naar het jaar 2021, waarin Inter Nos 75 jaar bestaat. Toch een jubileum om de nodige aandacht aan te besteden en dat gaan wij ook zeker doen met tal van activiteiten, waarvoor reeds verschillende commissies zijn samengesteld. Let wel, bestaande uit alleen maar leden van het koor zelf."

Oprichting Inter Nos in 1946
Wijlen Grollenaar, tevens journalist Harrie Blanken schreef ooit de tekst "Al direct nao de oorlog gingen d'r in Grolle stemmen op um ne mannenzangvereniging op te richten, waor neet oetsloetend 't karkelukke leed op 't repertoire stond!" En zo gebeurde het dat iets meer dan een jaar na de bevrijding de oprichting van Inter Nos een feit was, waarbij de eerste leden voornamelijk afgescheiden kerkzangers waren, die het niet eens waren met het beleid van de toenmalige leiding van het kerkkoor van de RK Kerk St. Calixtus. Onder aanvoering van Hendrik Wolberink, die tevens de eerste Inter Nos-voorzitter was, behoorden ook onder anderen Hendrik 'Opa' Koenders, Wim Konings, Jan Roes, Theo Wissink, Aloys Roes en Jan Reijerink tot de mannen, in dit geval Inter Nos-zangers van het eerste uur. Een mannenkoor dat al meer dan 70 jaar talrijke liefhebbers in Groenlo en omgeving veel zangplezier heeft bezorgd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden