Goed nieuws voor de omwonenden van de Schurinkweg en de Kroosdijk.
Goed nieuws voor de omwonenden van de Schurinkweg en de Kroosdijk. (Foto: Kyra Broshuis)

Geen megastallen in Harreveld

OOST GELRE - De Raad van State heeft een definitief een einde gemaakt aan de plannen voor twee intensieve veehouderijen in Harreveld. Veehouders Schotman en Van Hattem hadden een zaak aangespannen tegen de gemeente Oost Gelre die al in 2018 besloot dat de plannen geen doorgang konden vinden in de gemeente. De gemeente wil het aantal intensieve veehouderijen terugdringen. De twee ondernemers eisten een enorme schadevergoeding van de gemeente; ook die is afgewezen door de Raad van State.

Door Kyra Broshuis

Uitzondering
De beide veehouders vonden dat hun plannen een uitzondering waren op de regel omdat de gemeente Oost Gelre eerst lange tijd had meegewerkt aan de plannen. De publieke opinie en de genoemde motie deden de zaken veranderen. Het college weigerde nog langer mee te werken aan de grootschalige veehouderijen. De Raad van State erkent dat er verwachtingen zijn geschept door het college maar vindt het algemeen belang zwaarder wegen dan de uitbreidingsdriften van de ondernemers. De Raad liet weten dat de ondernemers zelf verzuimd hadden bezwaar aan te tekenen tegen het intrekken van de wijzigingsbevoegdheid in 2018. “Daarom hebben de veehouders geen recht op volledige schadevergoeding”, zo luidt het oordeel. De gemeente Oost Gelre heeft aangegeven bereid te zijn een deel van de plannings- en procedurekosten voor haar rekening te nemen. Ook wil de gemeente met Van Hattem en Schotman in gesprek over een mogelijke andere invulling van de agrarische gronden aan de Kroosdijk en Schurinkweg.

De uitspraak van de Raad van State is goed nieuws voor de meeste inwoners van het gebied. Zij hebben de afgelopen periode duidelijk van zich laten horen. De plannen zouden het aangenaam wonen in het gebied voorgoed veranderen, zo was de opinie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden