Gerard Wissink met het door hem aan burgemeester Annette Bronsvoort te overhandigen schilderij.
Gerard Wissink met het door hem aan burgemeester Annette Bronsvoort te overhandigen schilderij. Foto: Theo Huijskes

Het verhaal van Gerard Wissink over 'Groenlo 75 jaar bevrijd!'

Algemeen

Schilderij wordt nu volgend jaar overhandigd aan de burgemeester

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bij de geplande officiële opening van de expositie 'Groenlo 75 jaar bevrijd!' op vrijdag 17 april aanstaande, zou hij het schilderij overhandigen aan burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. Echter de heersende coronacrisis haalde niet alleen een streep door de in Stadsboerderij Grolle te houden expositie, maar tevens een streep door genoemde overhandiging. Maar voor Grollenaar Gerard Wissink (83) geen reden om bij de pakken neer te zitten. Ondanks dat de presentatie van het schilderij en het verhaal daarachter bewaard blijven tot de nu in de maanden april en mei van 2021 te houden expositie, licht Wissink alvast een tipje van de sluier op van het door hem genomen initiatief.

Het is dinsdag 31 maart 2020, de dag waarop het exact 75 jaar is geleden dat Oost Gelre en dus ook Groenlo is bevrijd. Staande onder de carport van zijn woning aan De Bempte in Groenlo met in de voortuin een wapperende vaderlandse vlag, toont Wissink het door hem ontworpen en gemaakte schilderij. Was het ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dat zijn vader Theo de scepter zwaaide over Bakkerij Wissink, zoon Gerard zette die traditie vervolgens een aantal decennia voort, terwijl heden ten dage de bedrijfsvoering van de uit 1898 stammende bakkerij, tevens Hofleverancier, in handen is van zoon en kleinzoon Koen.

Chocoladesleutel
Volgens Gerard Wissink staat de sleutel op het schilderij symbool voor de eveneens van chocolade gemaakte sleutel, die zijn vader 75 jaar geleden bij de bevrijding had gemaakt voor destijds de burgemeester van Groenlo. "Daarnaast heb ik de vrijheidsvogel, die naast vrijheid en geluk voor het eeuwige licht zorgt, op het schilderij afgebeeld, net als het uit Denemarken afkomstige brood. Brood dat tijdens de oorlog uit vliegtuigen werd gegooid om te kunnen eten en leven. En daarnaast het aantal kernen en het aantal kerkgemeenschappen, waaruit thans de gemeente Oost Gelre bestaat." Zijn hele verhaal, bestaande uit op jonge leeftijd opgedane ervaringen van en tijdens de Tweede Wereldoorlog, had Wissink graag willen vertellen in dit gedenkwaardige jaar 2020. "Maar door het coronavirus is een en ander thans niet mogelijk en komt mijn verhaal pas in 2021 aan de orde. Het verhaal, dat ik dan wil laten vertellen door mijn kleinzoon Seth, gaat met name over datgene wat wij destijds als kinderen hebben meegemaakt, hoe mijn ouders de bakkerij draaiende wisten te houden, hoe naaste familieleden werden opgepakt en werden vervoerd naar werkkampen. Ook zal daarbij niet onvermeld blijven hoe destijds Joodse gezinnen uit Groenlo werden opgepakt en vervoerd, hoe er met onderduikers werd omgegaan, wat Groenlo kreeg te verduren van de bombardementen en nog veel meer. Maar vooralsnog is alle hoop gevestigd op een spoedig einde van het coronavirus."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant