Starterslening voor woning tot 250.000 euro

Algemeen

OOST GELRE- Als het aan het college van de gemeente Oost Gelre ligt, wordt de grens voor een starterslening verhoogd naar 250.000 euro. De starterslening van de gemeente overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een starterswoning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De lening geldt voor nieuwbouwwoningen, bestaande koopwoningen en woningen die vanuit een woningcorporatie te koop worden aangeboden. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Na die drie jaar wordt er op basis van het inkomen bepaald hoeveel rente en aflossing en maandelijks betaald moet worden. De gemeente heeft sinds de start van deze leningen in 2007 inmiddels tientallen leningen verstrekt.

Door Kyra Broshuis

Huizenprijzen gestegen
Omdat de huizenprijzen gestegen zijn, wil het college het maximum aankoopbedrag van de woning waarvoor de lening wordt aangevraagd, verhogen. Nu is het 200.000 euro. “Het aanbod in die categorie is gering”, legt wethouder Bart Porskamp uit. “Het is dan ook gewenst het maximum aankoopbedrag te verhogen naar een aankoopbedrag van € 250.000. Ook willen we het budget verhogen met 500.000 euro zodat ook op de middellange termijn kan worden tegemoetgekomen in de vraag naar startersleningen. Door het verhogen van het maximum aankoopbedrag waarmee nog een starterslening kan worden aangevraagd wordt de bereikbaarheid van een woning voor starters op de koopwoningmarkt vergroot. Van de 110 woningen die binnen de gemeente te koop staan, vallen 18 woningen onder de grens van 200.000 euro. Door het maximum aankoopbedrag waarbij nog een starterslening kan worden verstrekt te verhogen wordt het aanbod voor de starters uitgebreid naar 29 woningen.”

In de gemeente blijven
In het Startersfonds zit nu 196.323 euro en daarmee kunnen ongeveer 7 leningen verstrekt worden. Als het budget opraakt zal er 500.000 euro gestort kunnen worden om de regeling voort te zetten. Dan kunnen 20 maximale startersleningen van 25.000 euro verstrekt worden. “Het betreft een prikkel voor jongeren om binnen de gemeente te blijven .De Starterslening is een instrument om jonge inwoners te binden aan de gemeente. Ook kan de Starterslening afgestudeerde jongeren helpen terug te keren naar de woonplaats waar ze zijn opgegroeid, waar dat soms zonder Starterslening niet lukt”, zegt Porskamp. De gemeenteraad moet nog beslissen over dit voorstel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant