Afbeelding

KIJKJES VAN DE GROLSE STADSTOREN

Algemeen Columns

De Torenwachter: thuisblijven is ook niet alles

Onvermoede gedachten en krachten komen vrij als gevolg van bijzondere omstandigheden, beste Grollenaren. In mijn familie is nu plots het probleem van de niet doorgaande vakanties in volle hevigheid losgebarsten. Er zijn in mijn familie van die inventieve geesten (zeggen ze zelf, je hoort er mij niet over) die zoeken altijd plaatsen en gebieden uit waar ik nog nooit van gehoord heb. Dat ze daar naar toegaan is nog daaraan toe, maar na afloop moet je dan ook nog als ‘traktatie’ naar al die vervloekte filmpjes kijken die ze in elkaar geflanst hebben. Ja, Willem is echt een kei in die dingen; het komt ook direct allemaal werkelijk perfect uit zijn handen, zegt zijn echtgenote. En dan begint de hele bups meteen steels naar mij te kijken onder het opwekkende motto: dat zou je ook moeten kunnen, maar jij kunt dat niet, sterker nog: óók dát kun je niet!

Maar vorige week, toen het wel zo’n beetje duidelijk werd dat we het dit jaar ‘rundumhause’ moeten zoeken, zei ik met de nodige vrolijkheid en ook, ik moet het stiekem toegeven, met het nodige leedvermaak: nou dat wordt dit jaar hooguit een beetje fietsen buiten onze stadspoorten door Lievelde en Beltrum en welllicht nog net Meddo, maar dan zit de wereldvakantiereis er wel op! Maar wat zei die Willem die eerst Wim genoemd werd, toen ineens een tijdje Wimmie heette om uiteindelijk toch weer als Willem te eindigen?

Het orakel zei: nou, ik heb het er toevallig dezer dagen nog met mijn lieve echtgenote over gehad. Het maken van verre reizen begon langzamerhand zo’n gemeengoed te worden dat het exclusieve er wel af is. En dat we daarom ook al dachten om dit jaar gewoon thuis te blijven. We krijgen steeds meer het gevoel dat het maken dat soort reizen zo enorm vorige eeuw is dat het goed is dat daar een end aan komt. Let wel: hij zei niet ‘een einde aan komt’, nee, 'een end aan komt’ en dat is toch weer een heel ander einde. We realiseerden ons dat we eigenlijk nog met de vorige eeuw bezig waren, maar nu hebben we een sprong voorwaarts gemaakt! Hij begon daarna zo onbedaarlijk te lachen dat ik wel tot de conclusie moest komen dat hij zichzelf meer dan grappig vond. Dacht het niet.

En daarom, zei hij, daarom is het juist extra leuk dat we met zijn allen thuis moeten blijven terwijl wij toch al thuis zouden blijven. We zijn het corona als het ware een slag voor en weer lachte hij onbedaarlijk. Ja, we hebben er een Witzenmaker bij in de familie.

En nu leek het hem zo'n leuk en enig idee om samen thuis op een gemeenschappelijk adres de zomer te vieren. Iedereen kon zijn eigen talenten aanwenden, de een zou zorgen voor een leuke tuinopstelling, de ander zou de barbecue kunnen bedienen en hij was algemeen erkend kenner van wijn, dus daar hoefden we ons al he-le-maal geen zorgen over te maken!

Hij had nog heel veel films liggen. Het leek erop dat hoe langer de films lagen te wachten om getoond te worden hoe mooier ze zouden zijn. En dat kwam natuurlijk ook - zei zijn echtgenote - omdat Willem ze had gemaakt. Hij staat altijd voor kwaliteit, zei ze en keek me strak aan.
Hij zou een verdeling van de taken maken voor deze heerlijke komende zomer, maar je moest het zien als gewone heerlijke vakantieklussen.
Die lijst hebben we nu, ik sta nergens genoemd.
Omdat ik geen specifieke talenten heb, zegt Willem.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant