Elna en Groenlose Gids als belangrijke houvast tijdens de coronacrisis

Algemeen Columns

Het coronavirus heeft alles in Nederland op zijn kop gezet en daarnaast het land tegelijkertijd helemaal lamgelegd. De door het virus veroorzaakte crisis heeft onbeschrijflijk veel ellende, verdriet en bovenal onzekerheid en machteloosheid tot gevolg. Aspecten die ons allen nog weken, maanden, wat zeg ik, mogelijk jaren zullen blijven achtervolgen.

Ondanks alle nu reeds geregistreerde en in de naaste toekomst nog te verwachten ziekte- en sterfgevallen, alsmede de op dit moment nog niet in te schatten onvoorspelbaar, vergaande drastische economische gevolgen, heeft hoe gek het misschien klinkt ook in de huidige levenssituatie ieder nadeel zijn voordeel.
Want ondanks het gegeven dat wij met ons allen in een periode zijn beland, waarin er even geen plaats is voor feesten, evenementen, sportmanifestaties, geen gelegenheid is voor het bezoeken van een bioscoop of theater, het verboden is om bij mooi weer even te genieten op een gezellig terrasje, laat staan een restaurantje te bezoeken, brengt de coronacrisis de mensen wel nader tot elkaar. Dit geldt niet alleen voor generaties en families, maar ook voor vriendengroepen, alsook individuele personen.

In de totstandkoming van dit niet onbelangrijke gegeven spelen de media vanzelfsprekend een belangrijke rol. Als gevolg van de coronacrisis is de mediaconsumptie wereldwijd enorm gestegen. Wat te denken van het internetgebruik dat alleen in Nederland al met 35% is toegenomen, om het nog maar niet te hebben over het gebruik van social media, dat met ruim 25% is gestegen. En wat te zeggen over de gigantische toename van alle messaging platforms met uiteraard als uitschieter Whatsapp. Het schijnt dat in deze crisisperiode het Whatsapp-gebruik in ons eigen land met 50% is toegenomen, om daarnaast het in deze tijd geregistreerde aantal gebruikers van Facebook en Instagram nog maar onvermeld te laten.|
Allemaal ook weer niet zo verbazingwekkend nu eenieder van ons, en dat van jong tot oud, juist in de huidige, onzekere tijd goed voorbereid en geïnformeerd wil zijn.
Maar wat als opvallend kan worden aangemerkt, hetgeen mij in positieve zin bijzonder intrigeert, is het gegeven dat wij met ons allen, niet alleen in ons eigen Nederland maar wereldwijd, met name via de traditionele, nationale media zoals televisie en kranten op de hoogte willen blijven wanneer het in deze gaat om nieuws en informatie over het coronavirus.
Dit alles brengt mij bij de belangrijke rol van niet alleen de dagbladpers, maar ook van de wekelijkse huis-aan-huiskranten, zoals in dit geval Achterhoek Nieuws.
Als correspondent van onder andere deze door Achterhoek Nieuws BV uit te geven Elna en Groenlose Gids, komt mij vooral in deze roerige tijd regelmatig ter ore welk een grote waarde er aan deze veel gelezen weekkranten wordt toegekend. Een en ander juist in een periode dat talrijke, met name alleenstaande, zieke en oudere personen aan huis gekluisterd zijn. Het is daarom alom bekend dat naar het medium niet alleen wekelijks wordt uitgekeken, de krant wordt omarmd, kortom Elna en Groenlose Gids als belangrijke houvast zijn te allen tijde onmisbaar en dat zeker tijdens de huidige crisis.
Maar waar velen onder ons niet bij stil staan, is het feit dat de krant wekelijks en dat ook nog eens geheel gratis bij u op de deurmat valt. Niemand hoeft er zelfs de deur voor uit. En dit in een periode dat de twaalf edities van Achterhoek Nieuws -waaronder Elna en Groenlose Gids- vanwege een forse terugloop van de advertentie-inkomsten eigenlijk niet meer betaalbaar zijn. Het is daarom dat ik als correspondent, en dat in navolging van de directie en eindredactie van Achterhoek Nieuws, die onafgebroken willen blijven vasthouden aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, u als lezer uitnodig om een donatie te doen. Hoe meer dotaties er worden gestort, des te zeker is het voortbestaan van uw geliefde weekkrant, en dat niet alleen als papieren versie, maar ook nog eens online!

Uw geldelijke bijdrage kan worden gestort op rekening NL90 RABO 0336 1079 94 t.n.v. Achterhoek Nieuws.
Alvast bedankt.

Nog veel leesplezier toegewenst en blijf allemaal gezond!


Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant