Gerrit Westerhof in zijn als atelier ingericht tuinhuisje, werkende aan een skyline van Rotterdam.
Gerrit Westerhof in zijn als atelier ingericht tuinhuisje, werkende aan een skyline van Rotterdam. (Foto: Theo Huijskes)

Gerrit Westerhof komt coronacrisis door met schilderen

‘Noem het een uit de hand gelopen hobby!’

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bij zeer velen slaat de verveling toe als gevolg van de in het kader van de coronacrisis genomen maatregelen. Niet bij Grollenaar Gerrit Westerhof. Hij grijpt deze in tal van opzichten bizarre tijden juist aan door nog meer dan voorheen invulling te geven aan zijn grote hobby: het zijn van hobbyschilder. De op 11 augustus 1941 in Hengelo Ov. geboren tweelingbroer van Freddy Westerhof, heeft het over een uit de hand gelopen hobby, waarvan hij al jaren achtereen geen genoeg kan krijgen. Heeft hij in zijn woning aan de Sweelinckstraat in Groenlo in de winterdag een van alle gemakken voorzien atelier aangebracht op de zolder, in de zomer is het een daarvoor ingericht tuinhuisje in zijn achtertuin, die als de werkbasis fungeert voor al zijn te maken kunstwerken.

“Ik ben geen beroepsschilder. Zie mij als een amateurschilder of beter gezegd: een hobbyschilder, die bij voorkeur niet abstract maar exact schildert. Zoals bij het merendeel van de hobbyschilders zijn portretten, dieren, alsmede landschappen met bloemen en planten mijn favoriete onderwerpen. Omdat ik bij het kiezen van de kunst bij voorkeur uitga van de werkelijkheid, maak ik alvorens te beginnen veel foto’s. Die zorgen vervolgens voor zoveel inspiratie dat ik al vrij snel de smaak te pakken heb, hetgeen vaak tot gevolg heeft dat ik geen benul meer heb van de tijd en derhalve niet van ophouden wil weten.”

Herman Misset was mijn voorbeeld
Gerrit Westerhof, getrouwd met José Berkemeijer, vader van Niels en Oscar en opa van een viertal kleinkinderen, is voorheen circa veertig jaar werkzaam geweest bij kopieermachinefabrikant Océ Nederland. “Reeds op achtjarige leeftijd waren tekenen en schilderen voor mij interessante bezigheden. Mijn interesse daarvoor kwam met name tot stand via een in Amsterdam woonachtige oom van mijn moeder, te weten de kunst- en decoratieschilder Herman Misset, die voornamelijk prachtige stadsgezichten en stillevens wist te produceren. Oom Herman, zoals ik hem noemde, nam ons mee naar diverse musea in Amsterdam. Ondanks dat de belangstelling voor tekenen en schilderen was gewekt, was de doelstelling door toedoen van mijn ouders gericht op goede studieresultaten met in het vooruitzicht een goede, vaste baan. En zo gebeurde het dat ik pas na mijn pensionering ben begonnen met tekenen en schilderen.”

Les van Jenneke Brunnekreeft
Westerhof vertelt dat hij inmiddels reeds een twaalftal jaren les heeft van Jenneke Brunnekreeft, zelfstandig kunstenares bij Atelier Zwierige Penseel in Eibergen. Door haar toedoen worden mij alle kneepjes van het vak bijgebracht en dat vooral op het gebied van de verschillende technieken en kleurcomposities. Jenneke zorgt voor boeiend onderricht, waarbij alles goed en duidelijk wordt uitgelegd en voorgedaan. Daarbij is er alle ruimte voor eigen interpretatie. Van mijzelf ben ik een druk, vaak onrustig mens, maar deze opleiding en zeker het in de praktijk brengen van het een en ander maakt van mij een rustig mens. Mijn grote liefde gaat uit naar het schilderen van een skyline oftewel een stadssilhouet. Ik denk dat ik er inmiddels al zo’n twintig stuks heb gemaakt en dat variërende van Chicago tot New York en van Toronto tot Dubai. De laatste jaren schilder ik ook graag portretten.”

Exposities in verzorgingscentra
Kunsthobbyist Westerhof gaat er trots op dat hij inmiddels ook al een aantal exposities heeft mogen verzorgen. “Hierbij moet je niet alleen denken aan het exposeren van werken in leegstaande winkels en dergelijke, maar ook aan het verzorgen van exposities in verzorgings- en verpleegtehuizen, naast Groenlo ook in diverse omliggende plaatsen”, aldus de in augustus 79 jaar wordende Westerhof, die in Groenlo ook bekend staat om zijn vele vrijwilligerswerk. Zoals in het verleden bij de Stichting voor Sociaal en Cultureel Werk De Stuurgroep, Zwemvereniging Groenlo en heden ten dage als een bijzonder actief lid van onder andere Carnavalsvereniging De Knunnekes, vrijwilliger in de RK Calixtusbasiliek ten behoeve van de kerkrondleidingen en het beklimmen van de toren en niet te vergeten de Sportvereniging Grol, waar hij reeds jarenlang een vast en trouw onderdeel vormt van de op het sportpark Den Elshof niet meer weg te denken vrijwilligers(woensdag)groep.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden