De Torenwachter over de staat van de Beltrumsestraat

De Torenwachter over de staat van de Beltrumsestraat

De Nederlandse taal, beste Grollenaren, is niet echt lekker gemakkelijk. Tenminste niet voor gewone stervelingen zoals ik. Afgelopen week werd ik verrast door een prachtige kop boven een interessant artikel in onze Groenlose Gids. Het ging over het parkeerprobleem hier in de binnenstad. De VVD, bij monde van fractievoorzitter Kees Porskamp, was aan het woord. De kop van het artikel luidde: ‘VVD uit zorgen over parkeerplaatsen binnenstad’. Ik ging tevreden achteroverleunen. Gelukkig, dacht ik, eindelijk in deze tijd met zijn mondiale problemen eens een klein probleem opgelost, want de VVD is uit de zorgen. Maar nee, de VVD zit juist in de zorgen en die uit ze. Als de Groenlose Gids in dit tempo verder gaat met dit soort subtiele variaties dan moet ik binnenkort afhaken.

Terug nu naar het eigenlijke onderwerp. Parkeren in de binnenstad is al sinds mensenheugenis een probleem. Grofweg kun je zeggen dat de winkeliers die nu allemaal ondernemers worden genoemd meer parkeerplaatsen willen omdat de klanten anders hun winkels en zaken niet voldoende bezoeken. Te lastig en te moeilijk bereikbaar. We zijn immers geen echt koopcentrum; wij doen hier boodschappen zoals dat in vaktermen heet. Daar hebben overigens andere stromingen geen boodschap aan en die zeggen dat je het centrum van prachtige stadjes als Groenlo (daar is vriend en vijand het wel weer over eens) niet moet belasten met autoverkeer. D’r uit met die vervloekte voitures die ook nog gevaarlijk zijn omdat de chauffeurs zich niet aan de gewenste snelheid en ondergeschikte rol van de auto in de winkelstraten houden. Ze laten het publiek van schrik alle kanten opstuiven. Als dat nu toevallig precies voor een winkeldeur is en ze daar naar binnen stuiven dan heeft dat uiteindelijk toch nog enig positief effect, nietwaar?

De VVD was ook enigszins ontstemd - ik geloof dat je bij de echte VVD moet spreken van ontstemd en bij een socialistische partij van ‘hellig’ of zo. Er zou overleg zijn maar het schiet maar niet op en nu er weer enkele parkeerplaatsen verdwijnen op de Markt door de nieuwbouw daar, is de maat voor de VVD-fractie vol.

Het antwoord van de (VVD) wethouder was trouwens ook van een ongelooflijke schoonheid. In het project ‘vergroenen van de Beltrumsestraat’ wordt als onderdeel opgenomen het parkeerplan. En dan volgt een historische zin, ik citeer deze graag: ‘Het voornemen is om de Beltrumsestraat nog in 2020 her in te richten en hier het extra parkeren en extra groen in te passen’. We komen dan uit op de situatie - als ik het tenminste allemaal nog goed begrijp – we komen dan uit op de situatie dat diep verscholen in het weelderige groen in de Beltrumsestraat geheel aan het oog onttrokken toch een flink aantal auto’s hun plek vindt, maar zo dat ze nauwelijks te vinden zijn en zeker niet worden opgemerkt. Een groene oase met onvindbare auto’s in de dichte bebouwing van dit markante en karakteristieke stadje. Daarvoor gaan bij mij de handen op elkaar.

In het algemeen is het zo dat iedereen wel vindt dat er te veel auto’s zijn maar we kunnen ook (nog) niet zonder. Ik begrijp dat de oplossingen in de Beltrumsestraat natuurlijk nu slechts marginaal kunnen zijn - dat kan niet anders - maar bijvoorbeeld in de nieuwe wijk Brouwhuizen met vele prachtige woningen hadden ze naar mijn gevoel het autoprobleem slimmer en beter kunnen oplossen. Wat minder prominent parkeren bijna tegen de gevels aan, wat betere groeninvulling enzovoort. Toch iets om aandacht aan te besteden.

Te veel auto’s is een probleem, maar we hoeven dat probleem niet te parkeren.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden