Afvalligen stellen gemeente teleur

Het is een nogal onbegrijpelijke titel die boven dit stukje staat, beste Grollenaren. En dat komt omdat ik reageer op een artikel in onze Groenlose Gids met de magische kop: ‘Gemeente start onderzoek naar nul-aanbieders’. Ik moet zeggen dat het een slim gekozen kop was want daar begreep ik populair gezegd eerst de ballen niet van. Zoiets triggert, om het eens popiejopie te zeggen. Ik dacht in eerste instantie dat de gemeente het wat harteloos vond dat inwoners de gemeente niks aanbieden terwijl ze zelf toch probeert om alle burgers, maar dan ook alle burgers, in deze barre tijden wat steun en medeleven te betuigen. En dat de gemeente daarom een onderzoek gaat (laat) instellen wie die harteloze burgers dan wel zijn, zodat ze die later toch flink op de kop kan geven, vermanend kan toespreken of een afgemeten aangetekende brief kan sturen waarin wordt gezegd dat samenwerking en samenleven het cement van de maatschappij vormen. Zoiets stichtelijks dus.

Maar nee, het probleem was van een geheel andere orde. Het gaat om afvalverwerking. En nul-aanbieders zijn mensen die nooit een zak met restafval aanbieden die in de ondergrondse containers moet worden gestort en waarvoor je een pasje nodig hebt dat op een bepaalde locatie geldig is en waarbij je voor elke zak die je erin sodemietert uiteindelijk een bedrag van €1,20 moet betalen dat dan bovenop het toch al hoge algemene tarief voor afvalverwerking komt.

Kijk, die algemene belasting kun je niet ontduiken, maar als je restafval niet in de daarvoor bestemde container dondert, bespaar je € 1,20 per keer. Volgens de gemeente is het gemiddeld aantal stortingen per jaar 13 x € 1,20 = € 15,60. Met dat bedrag kun je best een uurtje of zo op de terrassen gaan zitten, als die tenminste open zouden zijn. Maar vanaf 1 juni aanstaande kan het aldus gespaarde bedrag daar worden benut, waarmee ik niet zeg dat alle terraszitters op 1 juni tevens nul-aanbieders zijn!

Maar deze handelwijze is niet de bedoeling. Het is eigenlijk ontwijkgedrag en de gemeente wil de burgers nu duidelijk maken dat ze dat niet moeten doen. En daar heeft de gemeente groot gelijk aan. Ik ondersteun de lokale overheid dit keer; dus krijg ik straks geen brief waarin ze me ontwijkgedrag gaan verwijten of schrijven dat ze me een onverantwoord milieukalf vinden. Misschien een hartelijke brief met ‘hallo leuke Torenwachter, de man die ons zo goed begrijpt’. Dacht het niet.

De gemeente wil ook meer voorlichting gaan geven. Dat lijkt me een goed idee want bij ons in de familie wordt al tijden een felle strijd gevoerd over vragen als wat nu precies plastic is, wat papier en wat er allemaal aan onduidelijkheden en invalshoeken tussen zit. Ik krijg bijna dagelijks te horen dat ik er niks van begrijp en dat niet alle plastic ook plastic is en zo scharrel ik maar heel vaag en heel ontwijkend door de problemen.

Dus nu hoop ik maar dat de gemeente een enorm campagne gaat opzetten met glasheldere toelichting wat er in welke bakken moet en ook wat er niet in moet en wat dus restafval is. Er huist bij ons in de familie een slimmerik die zegt dat afval altijd ‘rest’ is en dus zeg je bij restafval eigenlijk twee keer hetzelfde. Hij noemt daarbij ook een wel erg ingewikkeld woord dat ik niet op papier kan reproduceren, maar jullie zullen het natuurlijk wel begrijpen.

De afvalverwerking is een belangrijk onderwerp, een grote wereldzorg maar die begint eigenlijk bij jezelf. Dat moeten we wel goed in de smiezen houden.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden