Voor de deur van Rockcafé Taste liggen donderdagavond al een aantal stamgasten die niet kunnen wachten tot de horeca maandag zijn deuren weer voor publiek mag openen.
Voor de deur van Rockcafé Taste liggen donderdagavond al een aantal stamgasten die niet kunnen wachten tot de horeca maandag zijn deuren weer voor publiek mag openen. (Foto: Henri Walterbos)

‘Bevrijdingsdag’ voor kroegtijgers aanstaande

'We moeten het samen doen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Maandag Tweede Pinksterdag openen de horecazaken overal in den lande weer hun deuren voor hun gasten die vanaf zondag 15 maart 18.00 uur op een droogje zitten en massaal een horecaverbod hadden. Al zijn de mogelijkheden en aantallen nog zeer beperkt, het is een eerste stap richting…. Ja, richting wat? Hopelijk stijgen de juiste statistieken weer in plaats van de corona-gerelateerde staatjes, blijven pieken uit. Dat hebben we met zijn allen voor een groot deel in de hand. Stapje voor stapje komen we uit de intelligente lockdowm, met maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, die met de toevoeging 2020 de geschiedenisboeken in zal gaan als ‘Bevrijdingsdag voor kroegtijgers’, als een eerste pittig examen. Gaan we ons met zijn allen houden aan de strenge, maar steeds losser wordende regels of vallen we al lallend al snel weer terug in onze oude gewoontes, waar we ons zo lekker bij voelden. Als Achterhoekers zoeken we elkaar nu eenmaal graag op, slaan elkaar graag op schouder als we bulderen van het lachen. We zullen zien.

Slaapzakken
In Groenlo donderdagavond een wel heel bijzonder tafereel. Voor de deur van Rockcafé Taste enkele vaste gasten die al vast voor de deur zijn gaan liggen in slaapzakken, op anderhalve meter uiteraard, omdat ze niet meer kunnen wachten tot het uitbatersechtpaar Roland en Marion van Wijk en hun gasten elkaar weer in de armen kunnen sluiten, al zal het voorlopig nog symbolisch zijn, en om zeker te zijn van een plek.

Marion en Roland kunnen de actie wel waarderen en kunnen na een zware tijd weer een lach op hun gezicht toveren. “De actie is natuurlijk ludiek, maar wel gebaseerd op hoe mensen de kroeg, het uitgaan en het terras missen. Nederland is weer toe aan een beetje ontspanning, na het zich te hebben gehouden aan alle regeltjes. We zijn met ons allen weer toe aan een drankje op het terras en aan sociaal contact.” Het echtpaar kijkt terug op een moeilijke tijd. “De afgelopen periode was zwaar, zeker omdat alle lasten van het café uiteraard gewoon doorlopen. Maar we hebben de moed nooit verloren, we zijn beide zo strijdvaardig als maar kan. We zijn enorm dankbaar voor alle steun die we gehad hebben van gasten, Grollenaren, vrienden, bands en muziekliefhebbers. Het was overweldigend!”

Het was voor beiden ook een tijd van bezinning en besef. “De reacties van velen heeft ons hier enorm doorheen gesleept. We hebben ons vaak heel erg geliefd gevoeld, dat was heel bijzonder.” Ze hebben er zin in maar geven ook aan het best wel spannend te vinden. “Horeca en anderhalve meter is geen goeie mix, maar we moeten het ermee doen, en we weten waar we het voor doen”.

Protocol
De horeca is gebonden aan strenge protocollen en moet zich daar streng aan houden. Marion hierover: “Er mogen twee mensen aan een tafeltje zonder 1,5 meter afstand, er wordt vanaf drie personen gehandhaafd. Mensen uit één familie/huishouding mogen met meer aan een tafel zitten, mits vooraf aangegeven. Bij binnenkomst moet je direct je handen desinfecteren, je mag niet zomaar naar binnen, je meldt je bij de deur. Iedereen krijgt eerst de vraag of hij of zij geen klachten heeft, of er iemand in de thuissituatie is met klachten en of er iemand in de thuissituatie positief getest is op corona.” “Houden we ons niet aan het protocol, dan kunnen we erop rekenen dat we onze deuren snel weer moeten sluiten, en of we dat overleven?,” vraagt Roland zich hardop en zorgelijk kijkend af. “Voor het terras hoef je niet te reserveren, echter, er zijn ook weer zaken die dat wel doen, maar het is niet verplicht. Voor binnen moet je altijd reserveren. Bij ons kan dat ook aan de deur, een belletje of een appje.”

Beiden zijn positief gestemd. “We hopen er samen met onze gasten een mooie eerste dag van te maken. In heel Nederland trouwens. We willen geen agentje zijn, of continue moeten handhaven. We hopen op het gezonde verstand van onze gasten, we moeten het samen doen.” Taste gaat maandag Eerste Pinksterdag om 14:00 uur weer open en is iedere donderdag vanaf 20.00 tot 24.00 uur en de vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 02.00 uur geopend.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden