De Markt in Groenlo, Tweede Pinksterdag 13.00 uur.
De Markt in Groenlo, Tweede Pinksterdag 13.00 uur. (De Markt in Groenlo, Tweede Pinksterdag 13.00 uur.)

Grolse horeca beleeft warme heropening

'Het is mooi dat de knalpotjes weer rondgaan'

Tekst en foto's: Henri Walterbos

GROENLO - “Het is zo mooi om te zien dat er weer leven op het terras is, dat je weer beweging ziet. Ik was om tien uur al hier om in de brouwerij te zijn, maar ik vond het prachtig dat de meiden weer op terras liepen om alles klaar te zetten.” Brouwer Johan Schröder van Brouwersnös straalt met zijn hele gezicht als hij even na heropening van de Nederandse horeca om 12.00 uur op het terras van het proeflokaal aan een Willemken nipt. Ook Roan Slagers loopt met een vrolijk gezicht rond de biertjes en lunches te serveren van de eerste gasten, de familie Johannink uit Enschede die de verjaardag van moeder Mieke starten met een lunch bij Brouwersnös. “We hebben de nodige zitjes kunnen creëren in de biertuin. We mochten de terrasruimte uitbreiden. Het is daar wel zelfbediening, dus zelf halen. Dat gaat goed.” Tegen de avond aan is het inmiddels weer ‘ouderwets’ gezellig bij de stadsbrouwerij. Er klinkt weer bulderend gelach vanaf het terras. Een geluid waar iedereen weer aan toe is. De discipline is groot. Keurig worden vragen over corona-gerelateerde klachten beantwoord en regels nageleefd, pijltjes en looprichtingen gevolgd.

Bruisend
Al voor het middaguur is duidelijk te merken dat Tweede Pinksterdag niet meer een zondag is zoals we die vanaf 16 maart, de horeca-lockdown, kenden. De Grolse binnenstad bruist weer enigszins. Zelfs de gebouwen lijken ervan op te fleuren. Al vroeg na de opening om 12.00 uur is er leven op de terrassen. Niet dat de mensen voor 12.00 uur al in de rij staan, maar gestaag zijn de terrassen van de Grolse horeca deze Tweede Pinksterdag goed bezet. Ook de zaken die om 15.00 uur pas open gaan.

Op het terras van Marveld Recreatie zitten parkgasten en Grollenaren door elkaar heen terwijl kinderen er toch vooral de voorkeur aan geven het openluchtzwembad op te zoeken. Bij café-speeltuin Grolzicht staat Casper van Uem aan de poort zijn gasten welkom te heten en maakt hij een praatje. Ook hij is blij dat er weer leven op het terras, in de speeltuin en in het café is. “We hebben de afgelopen periode de gehele speeltuin onder handen gehad. Alle toestellen hebben we opnieuw geschilderd en er zijn enkele nieuwe toestellen aangeschaft, waaronder enkele educatieve dingen.” Het terras is op zondagmiddag 13.00 uur al redelijk bezet. In de speeltuin de eerste peuters. In de autoscooters kunnen ze nog niet. “Op die baan hebben we ook enkele zitjes geplaatst, en we hebben het springkussen tijdelijk weg gehaald. De plekken die we daarmee buiten creëren betekenen dat we met inachtneming van de regels in totaal slechts 15 stoelen in hebben hoeven leveren ten opzichte van de oude situatie. Het is mooi dat de knalpotjes weer rondgaan.”

Op de Markt is voor de aangelegen horecabedrijven de terrasruimte enigszins verruimd, deels afgezet met rood-witte linten. Ook hier vullen de stoelen zich snel. Enkele fietsers die spontaan voorbijkomen zien de gezelligheid en besluiten af te stappen. “Zouden ze nog een plekje hebben of moet je per se reserveren?,” vraagt een mevrouw zich hardop af.” De fietsers hebben geluk. Ze hoeven hun fietssleutel niet direct al weer uit hun broekzak of tasje te halen. Ze worden hartelijk ontvangen door de bediening van Wissink en naar een tafeltje verwezen.

Slaapzakken
Lagen de eerste stamgasten donderdagavond al in slaapzakken voor de deur van Rockcafé Taste als ludieke actie om de uitbaters Roland en Marion van Wijk aan te geven dat ze er klaar voor zijn, zin in hebben, Tweede Pinksterdag verloopt alles naar wens in en buiten het horecabedrijf. “Alles is prima verlopen hier,” kijkt Marion met een goed gevoel terug op de heropening van de zaak. “Gezellig vol terras en iedereen hield zich netjes aan de regels, we hebben niemand hoeven corrigeren, iedereen denkt mee, maar wij hebben dan ook een hele lieve vaste klantenkring. Iedereen volgde de voorschriften netjes op. Bij binnenkomst handjes desinfecteren, één man, één vrouw tegelijk naar het toilet, afstand geen bezwaar, netjes op 1,5 meter. En iedereen die normaal cash bij zich heeft ging netjes contactloos pinnen. Voorbeeldig! We hebben samen met onze gasten genoten van de eerste dag open en gaan vol vertrouwen de toekomst tegemoet, terwijl we best wel angstig waren om open te gaan. We zijn trots op onze klanten.”

‘Kletskousen’
Om de horeca een hart onder de riem te steken was het de lokale warme bakker Michel Nales, met vestigingen in Groenlo en Winterswijk, die de uitbaters in beide plaatsen verraste met een doos ‘kletskousen’, een nieuwe lekkernij uit eigen bakkerij. “Deze naam is bedacht omdat ik inpakkers in de bakkerij heb die je de oren van het hoofd kletsen. We vonden het leuk om het de horeca vandaag aan te bieden omdat zij vandaag ook weer kletskousen op het terras en in het restaurant krijgen,” lacht Michel Nales. “We hopen dat de horeca in Nederland weer goede tijden gaan beleven. In de kletskous zit gele room en rum, dus als je geen kletskous bent dan word je het vanzelf wel.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden